Παρέμβαση για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κάνει το τμήμα τέχνης και πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, το οποίο σημειώνει ότι «πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η υγιής διάσωση του ΚΘΒΕ, με όραμα και ανοιχτές διαδικασίες», διότι, όπως επισημαίνει, «έχει δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί, δεκαετίες τώρα, ένα νοσηρό καθεστώς που ανακυκλώνεται διαρκώς από κάθε διορισμένη διοίκηση με αποτέλεσμα την υποβάθμισή του».

Σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ΚΘΒΕ και έχουν δρομολογηθεί με ορισμένες αποφάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού για αυτόν τον ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό θεσμό» και προσθέτει: «Θα πρέπει να βρεθεί βιώσιμη λύση στο επείγον πρόβλημα της μισθοδοσίας του προσωπικού, η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνεχίσει να γίνεται με διακοπές, ούτε ετεροχρονισμένα. Παράλληλα, θα πρέπει το συντομότερο να λυθεί το πρόβλημα του χρέους που έχει φορτωθεί στο ΚΘΒΕ από την Όπερα Θεσσαλονίκης. Στην κατεύθυνση της οικονομικής εξυγίανσης και της στήριξης του οργανισμού, οι αποφάσεις του Υπουργείου για διαχειριστικό έλεγχο των προηγούμενων διοικήσεων και για την εκταμίευση 3 εκατ. ευρώ, ασφαλώς κινούνται σε θετική κατεύθυνση και θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Αυτά τα επείγοντα προβλήματα, όμως, συνδέονται με δύο ευρύτερα θεσμικά ζητήματα λειτουργίας των πολιτιστικών οργανισμών γενικά. Το ένα ζήτημα αφορά το πλαίσιο λειτουργίας τους. Η άποψη του Τμήματος Πολιτισμού είναι ότι το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε να περιοριστούν δραστικά οι υπερεξουσίες των καλλιτεχνικών διευθυντών. Εξαιτίας των υπερεξουσιών αυτών, άλλωστε, διάφοροι οργανισμοί όπως για παράδειγμα το ΚΘΒΕ, κατέληξαν να ζημιώνονται οικονομικά από άστοχες ή υπερφιλόδοξες προσωπικές επιλογές ανεξέλεγκτων ατόμων και διορισμένων καλλιτεχνικών διευθυντών των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Σε ό,τι αφορά στη στελέχωση των πολιτιστικών οργανισμών προτείνει να γίνεται με ανοικτές προκηρύξεις και προσκλήσεις ενδιαφέροντος, όπου θα διατυπώνονται με σαφήνεια διαφανή κριτήρια. Την επιλογή θα πρέπει να κάνουν ανεξάρτητες επιτροπές από γνώστες του εκάστοτε αντικειμένου (από Επιμελητήρια, Πανεπιστήμια και άλλους αντίστοιχους φορείς) και με απολύτως διαφανείς διαδικασίες. Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα πρέπει να δημοσιοποιούν τις απόψεις τους για τον οργανισμό που προτίθενται να στελεχώσουν, καθώς επίσης την πολιτική και το πρόγραμμα που προτίθενται να ακολουθήσουν. Επίσης, στο πλαίσιο μιας αποκεντρωμένης πολιτιστικής πολιτικής, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα προβλήματα και το δυναμικό της τοπικής κοινωνίας.