Για τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο να προσθέσουν μια χούφτα ξηρών καρπών στη διατροφή τους.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrition Research Reviews, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 45 έως 100 γραμμάρια αμυγδάλων, φιστικιών, φιστικιών Αιγίνης ή καρυδιών καθημερινά, ως μέρος μιας δίαιτας με μείωση των θερμίδων, έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που ακολουθούσαν την ίδια δίαιτα χωρίς ξηρούς καρπούς.

Στην πραγματικότητα, τα άτομα που ακολουθούσαν «δίαιτες εμπλουτισμένες με ξηρούς καρπούς» έχασαν από 3 έως 16 επιπλέον κιλά, σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν δίαιτες χωρίς ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

«Οι άνθρωποι συχνά αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς, όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, επειδή πιστεύουν ότι η ενεργειακή και λιπαρή περιεκτικότητά τους μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους», ανέφερε στο Health Day, η Alison Coates, διευθύντρια έρευνας στην υγεία και ανθρώπινη απόδοση στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Αντίθετα, φαίνεται ότι οι ξηροί καρποί ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού και μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της πείνας πιο αποτελεσματικά.

Πέρα από την απώλεια βάρους – Τα οφέλη των ξηρών καρπών

«Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε υγιή ακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Και τα τρία αυτά στοιχεία παίζουν ρόλο στην προώθηση του κορεσμού και στη μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης θερμίδων», υπογράμμισε η Coates. Επίσης, «οι ξηροί καρποί συνδέονται με βελτιωμένη καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, καλύτερη υγεία του εντέρου και ενισχυμένη γνωστική απόδοση».

Για την ανασκόπηση, οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα επτά τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που αφορούσαν δίαιτες με μείωση της πρόσληψης τροφής από 240 έως 1.000 θερμίδες την ημέρα. Οι μελέτες διήρκεσαν από έναν μήνα έως έναν χρόνο και αφορούσαν 676 άτομα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

«Καμία από τις μελέτες δεν έδειξε ότι οι ξηροί καρποί εμπόδισαν την απώλεια βάρους», ανέφεραν οι ερευνητές, ενώ τέσσερις από τις μελέτες διαπίστωσαν ότι οι ξηροί καρποί πραγματικά βοήθησαν τους ανθρώπους να χάσουν ακόμα περισσότερο βάρος.

Εξαιρετικά νέα και για τους επαγγελματίες υγείας

«Οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής πολλών ανθρώπων, καθώς παρέχουν γεύση και υφή που δεν μπορεί να βρεθεί σε άλλες ομάδες τροφίμων, ενώ είναι επίσης ένα υγιεινό και εύκολο σνακ», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Sharaya Carter, επικουρική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

«Για τους ανθρώπους που απολαμβάνουν να τρώνε ξηρούς καρπούς, η γνώση ότι μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων απώλειας βάρους, ενώ βελτιώνουν τη συνολική υγεία, είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα», είπε η Carter. «Είναι επίσης εξαιρετικό για τους επαγγελματίες υγείας που είναι σίγουροι ότι μπορούν να συστήσουν τους ξηρούς καρπούς, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, χωρίς ανησυχίες για αρνητική επίδραση στο βάρος».