Ανάρπαστη είναι το φετινό καλοκαίρι η χώρα μας καθώς ξένοι αλλά και Έλληνες την επιλέγουν για τις διακοπές τους. Η πληρότητα των καταλυμάτων που διατίθενται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης βρίσκεται στο «κόκκινο». Τα νησιά του Αιγαίου συνεχίζουν να είναι οι «πρωταθλητές» και φέτος ενώ έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για πιο απομονωμένες και ήσυχες περιοχές αλλά ακόμη και για μέρη εντός και πολύ κοντά στην Αττική.
Μύκονος, Σαντορίνη και Πάρος οι «πρωταθλητές» στις κρατήσεις
Για ακόμη μία χρόνια όπως επισημαίνει μιλώντας στο Newsbeast o πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.) Ανδρέας Χίος τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι «κλασικές νησιωτικές περιοχές».
«Πρώτα έρχονται τα νησιά των Κυκλάδων, μετά τα Δωδεκάνησα και ακολουθεί το Ιόνιο. “Πρωταθλητές” και της φετινής καλοκαιρινής σεζόν είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος» αναφέρει.
«Φέτος αρκετά έχει ανέβει η Τήνος αλλά και οι μικρές νησίδες καταγράφουν αύξηση στις κρατήσεις. Βλέπουμε παράλληλα πως οι ταξιδιώτες προτιμούν να απομονωθούν, να μην είναι με πολύ κόσμο και έτσι παρατηρούνται πως και μικρότερα νησιά όπως η Σίφνος και η Σέριφος έχουν κίνηση».
Πόσο κοστίζουν τα καταλύματα στους top προορισμούς
Στα τρία νησιά που αποτελούν τους top προορισμούς και για το καλοκαίρι του 2021 τα καταλύματα είναι πιο ακριβά.
Ένα μικρό σπίτι την ημέρα κοστίζει από 180 με 200 ευρώ. Υπάρχουν καταλύματα όπως βίλες για βραχυχρόνια μίσθωση (τύπου Airbnb) που μπορεί να φτάσουν χιλιάδες ευρώ αναλόγως με τις παροχές που διαθέτουν για τους διαμένοντες.
Στα πιο μικρά νησιά τα καταλύματα κοστίζουν 60 με 80 ευρώ ημερησίως.
«Φέτος δεν πέφτει η κίνηση μετά τον Δεκαπενταύγουστο»
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. Ανδρέας Χίος «φέτος δεν βλέπουμε την καμπύλη της κίνησης να πέφτει μετά τον Δεκαπενταύγουστο όσο τις προηγούμενες χρονιές δηλαδή πριν το 2019.
Κρατάει περισσότερο και μετά τις 15 Αυγούστου. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το βλέπαμε άλλες χρονιές αλλά επίσης φαίνεται να υπάρχει αρκετή κίνηση και τον Σεπτέμβριο».
Ποιοι ξένοι επιλέγουν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων την Ελλάδα επιλέγουν περισσότερο τουρίστες από τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.
Μεγάλη είναι η ζήτηση από Γερμανούς, Αυστριακούς, Ολλανδούς και Άγγλους. Επίσης έντονο ενδιαφέρον υπάρχει από πολίτες της Γαλλίας και της Ιταλίας.
«Οι περιοχές της βόρειας Ελλάδας έχουν ζήτηση από επισκέπτες από τα Βαλκάνια. Επίσης φέτος για όλη την Ελλάδα έχουμε ζήτηση από Ρώσους και Αμερικάνους. Η Αμερική μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι με τις απευθείας πτήσεις που έχουν βάλει εταιρείες και είναι γύρω στις 11. Μεγάλη είναι η κίνηση από το Ισραήλ και για τα νησιά και για την ηπειρωτική Ελλάδα» προσθέτει.
Μεγάλη η ζήτηση για βίλες στην Αττική
Φέτος παρατηρείται έντονα η τάση για διακοπές εντός Αττικής και από Έλληνες αλλά και από ξένους τουρίστες.
«Ο κόσμος κάνει διακοπές ακόμη και εντός Αττικής. Μέχρι το 2019 βλέπαμε πως ερχόταν στην Αθήνα μία δύο ημέρες και πήγαινε στη συνέχεια στα νησιά. Τώρα όμως μας ζητάνε για πέντε με επτά ημέρες κατάλυμα» σημειώνει ο Ανδρέας Χίος εξηγώντας πως αυτό έχει να κάνει με τη μεγάλη διαφήμιση της πρωτεύουσας, τα έργα στο Ελληνικό αλλά και το ότι «ανέβηκε» πολύ το brand Athenian Riviera.
«Οι ξένοι έμαθαν πια πως και η Αθήνα έχει παραλίες. Όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής από την Αθήνα μέχρι το Σούνιο, Λαύριο, Κερατέα είναι γεμάτο. Πολλοί Έλληνες επίσης επιλέγουν να κάνουν διακοπές στην Αττική» αναφέρει τονίζοντας πως «έντονο είναι το ενδιαφέρον για την ηπειρωτική Ελλάδα. Το Πήλιο έχει μεγαλύτερη ζήτηση φέτος. Δύσκολα βρίσκεται άδειο κατάλυμα ιδίως βίλες τον Αύγουστο».
Πόσο κοστίζουν οι βίλες εντός Αττικής
Στην Αττική οι τιμές για βίλες και μονοκατοικίες σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων κυμαίνονται από 200 με 250 ευρώ όταν διαθέτουν δύο με τρία δωμάτια.
Οι κατοικίες με τρία και τέσσερα δωμάτια κοστίζουν από 800 με 1.000 ευρώ την ημέρα ενώ οι πολυτελείς κατασκευές με πισίνα και πέντε με έξι δωμάτια από 1.500 με 2.000 ευρώ και παραπάνω.
«Οι τιμές έχουν κρατηθεί σε επίπεδα 2019, δεν βλέπουμε μεγάλη αύξηση εκτός από μεγάλα πολυτελή ακίνητα τα οποία δεν υπήρχαν πριν ή δεν είχαν μπει στη βραχυχρόνια μίσθωση» διευκρινίζει.
Πάνω από 95% η πληρότητα τον Αύγουστο στα νησιά
Στα νησιά όπως επίσης και στην Αττική δεν μπορεί κανείς να βρει διαθέσιμο κατάλυμα για τον Δεκαπενταύγουστο.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου υπάρχουν λίγα ακόμη διαθέσιμα, όπως εξηγεί ο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων.
«Στην ηπειρωτική Ελλάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα» σημειώνει προσθέτοντας: «Σχεδόν όλο τον Αύγουστο η πληρότητα στην Αττική είναι πάνω από 90% ενώ στα νησιά ακόμη και πάνω από 95%».
Πόσο πέφτουν οι τιμές μετά τον Δεκαπενταύγουστο
Οι τιμές μετά τον Δεκαπενταυγούστο μειώνονται σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων.
«Τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου η μείωση των τιμών ανέρχεται σε 30%. Τον Σεπτέμβρη μπορεί να μειωθούν ακόμη και 40%, σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις και κατά 50%» επισημαίνει.