Είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο κέντρο της πόλης… όταν ο κόσμος που περπατά αδιάφορος στο μαλακό υπογάστριο της, σαστίζει εν μέρει με το θέαμα… Στην οδό Αθηνάς, δίπλα από την είσοδο της Βαρβακείου αγοράς, καταστήματα με ξηρούς καρπούς, με μπαχαρικά και βότανα, αν και κλειστά, φαίνεται να «διανυκτερεύουν» αφού κόσμος απεικονίζεται να ψωνίζει στο εσωτερικό τους.

Η εξωτική ατμόσφαιρα δημιουργείται από 8 φωτογραφίες του Καμίλο Νόλλα, που έχουν αναρτηθεί πάνω στα ρολά των καταστημάτων και οι οποίες αποτυπώνουν το εσωτερικό αυτών και τα προϊόντα τους σε μια τυπική μέρα. Φωτιζόμενες μάλιστα με ειδικούς λαμπτήρες δημιουργούν μια εντυπωσιακή παραίσθηση, αφού τα κατεβασμένα ρολά μοιάζουν διάφανα, ικανά να «φωτίσουν» το εσωτερικό τους.Φιγούρες υπαλλήλων της αγοράς, μπαχαρικά στα ράφια, πελάτες στα ταμεία και άλλα στιγμιότυπα της καθημερινότητας, κάνουν τους περαστικούς να κοντοσταθούν.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα www.synathina.gr, ένας χώρος συνάντησης των ομάδων πολιτών με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, υλοποίησε το project «Νύχτα Μέρα», με την καθοδήγηση του φωτογράφου, Καμίλο Νόλλα. Η δημιουργική ιδέα, προέκυψε με σκοπό να αποτελέσει παράδειγμα και εφαλτήριο για ακόμα περισσότερες δημιουργικές παρεμβάσεις χαμηλού κόστους με στόχο την αισθητική αναβάθμιση της πρωτεύουσας. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε οι εκτυπώσεις εμποτίστηκαν και με anti graffiti μεμβράνη, ώστε να προστατευτούν από το κακόβουλο tagging που «μουντζουρώνει» όλο και περισσότερο την αθηναϊκή εικόνα.

Μια νυχτερινή βόλτα στο κέντρο της πολύβουης πόλης αρκεί για να μας επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα…