Στην προσωρινή παύση των δραστηριοτήτων στο Κολυμβητήριο στη Νέα Χώρα μέχρι σήμερα το μεσημέρι, προχώρησε προληπτικά η Διοίκηση του ΕΑΚ, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους στην ποιότητα του νερού, έπειτα από καταγγελία πολίτη για ύπαρξη σκουληκιών και εντόμων στις πισίνες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος που για την υγεία των χρηστών του Κολυμβητηρίου.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», ο νεφρολόγος Γεώργιος Περράκης τόνισε πως από πέρυσι που εγγράφηκε στον Όμιλο, όπου κολυμπάει καθημερινά, έπεσε στην αντίληψη του η άθλια κατάσταση που είχε το Κολυμβητήριο, ειδικά στον γύρω χώρο «όπως ακαθαρσίες στο έδαφος, ενώ τα λούκια που αποχετεύουν το νερό ήταν γεμάτα βούρκο, υπήρχαν πράσινες άλγες παντού…».

«Πέρασε αυτός ο χρόνος μέχρι που ήρθε η κρίση του πετρελαίου και μπήκαμε στην μικρή πισίνα -την 25άρα- και εκεί γινόταν ο χαλασμός. Βέβαια, αυτή η κατάσταση αφορά και τις δύο πισίνες, αλλά κυρίως τη μεγάλη πισίνα η οποία πέρυσι έμεινε καθ’ όλη την χρονική διάρκεια του χειμώνα σε μη λειτουργική κατάσταση, δηλαδή το νερό ήταν κρύο, δεν θερμαινόταν αλλά κατά πάσα πιθανότητα επίσης δεν χλωριωνόταν», υποστήριξε ο κ. Περράκης.

Και πρόσθεσε: «Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που κολυμπούσα στη μεγάλη πισίνα, την 50άρα, υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι στις άκρες είχε μικρά άσπρα αντικείμενα που ήταν σε μέγεθος 20 χιλιοστών και σε μεγάλες ποσότητες. Στην αρχή πίστεψα ότι θα ήταν τρίμματα από τα λάστιχα ή από σχοινιά και δεν έδωσα σημασία, μέχρι που αυτό γινόταν κάθε μέρα όλο και πιο πολύ. Έτσι ενημέρωσα τον Ναυτικό Όμιλο και αυτοί σήκωσαν τους ώμους τους και με παρέπεμψαν στους αρμόδιους που κάνουν την χλωρίωση του νερού. Όταν πήγα σ’ αυτούς (τους αρμόδιους), οι ίδιοι εξεπλάγησαν διότι δεν περίμεναν πως η πισίνα δεν θα ήταν καθαρή και μου έφεραν τα χαρτιά από τη χημική εξέταση του νερού που κάνει μια φορά τον μήνα ο Δήμος. Μέσα σε αυτά τα χαρτιά ήταν εμφανέστατο ότι η χλωρίωση ήταν τελείως ανεπαρκής, δηλαδή η τιμή του υπολειπομένου χλωρίου ήταν 0,2 με επιτρεπτά όρια το 0,4 μέχρι 0,7».

Επίσης ο κ. Περράκης ανέφερε ότι: «Όταν τηλεφώνησα σε μια κυρία από το Χημείο του Δήμου και αυτή εξεπλάγη και με παρέπεμψε σε άλλες εξετάσεις του Ιουνίου -Ιουλίου και του Μαΐου. Οπότε και σε εκείνες τις εξετάσεις η χλωρίωση του νερού ήταν ανεπαρκής, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπήρχε χλώριο».

«Ακόμη μου έδειξε κάποια κυρία τις εξετάσεις των προηγουμένων μηνών Ιούνιο και Ιούλιο, όπου ήταν εμφανέστατα τα κολοβακτηρίδια μέσα στο νερό, σε ποσότητα τριπλάσια του επιτρεπτού. Εκείνη την εποχή ήταν οι μαμάδες των μικρών παιδιών ηλικίας 5 – 10 χρονών και μάθαιναν κολύμπι κάθε μέρα εκεί», υποστήριξε ο κ. Περράκης.

«Παρότι υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν εντατική χλωρίωση του νερού να ‘σκοτώσουν’ τα πάντα, υποθέτω πως έκαναν εντατική χλωρίωση μόνο για ένα Σαββατοκύριακο. Αλλά τις επόμενες ημέρες ήταν εκεί τα σκουλήκια όπως και πιο πριν. Μπορούσες να τα πιάσεις με τις φούχτες σου».

«Έτσι σήμερα (σ.σ. χθες) μάζεψα σε ένα μπουκάλι όλα τα αντικείμενα που ήταν μέσα», υποστήριξε ο κ. Περράκης ο οποίος όπως ανέφερε έχει δώσει τις δειγματοληψίες που έκανε σε μικροβιολογικό εργαστήριο προκειμένου να εξετασθεί εάν πρόκειται για φορείς μικροβίων και εάν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Από την πλευρά ο πρόεδρος του ΕΑΚ κ. Ιπποκράτης Μανιουδάκης σε επικοινωνία που είχαν μαζί του τα «Χανιώτικα Νέα» ανέφερε: «Ζήτησα μια προσωρινή παύση των δραστηριοτήτων (του Κολυμβητηρίου) προκειμένου να ελέγξουμε -για προληπτικούς λόγους- την αληθοφάνεια της καταγγελίας».

(φωτογραφία αρχείου)