Δεκαέξι κρατούμενοι σε φυλακή της Κονακρί, στη Γουινέα, αφέθηκαν ελεύθεροι χθες Τρίτη, έπειτα από δεκαπέντε ως δεκαέξι χρόνια στέρησης της ελευθερίας τους χωρίς ποτέ να δικαστούν, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της αφρικανικής χώρας Γιαγιά Καϊραμπά Καμπά.

Παρέμειναν φυλακισμένοι όλ’ αυτά τα χρόνια διότι κατηγορούνταν για «διάφορα ποινικά αδικήματα», είπε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, που παραβρέθηκε στην αποφυλάκισή τους, χωρίς να αναφερθεί σε οποιαδήποτε επανόρθωση.

«Πρέπει να ειπωθεί, υπήρξαν δυσλειτουργίες του δικαστικού συστήματος. Φάκελοι χάθηκαν, οι κατηγορούμενοι παρέμεναν φυλακισμένοι, τι έπρεπε να κάνουμε; Για να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποφασίστηκε σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου και μαζί με τον κ. γενικό εισαγγελέα το εφετείο της Κονακρί να εξετάσει αυτή την κατάσταση και να δώσει λύση», είπε ακόμη ο κ. Καμπά.

Το εφετείο αποφάνθηκε πως έπρεπε να αποφυλακιστούν «αυτοί οι δεκαέξι άνθρωποι» και χθες «απλώς εκτελέστηκε η δικαστική εντολή», συμπλήρωσε.

Θα υπάρξει εξέταση ανάλογων υποθέσεων στο σύνολο της επικράτειας, διευκρίνισε.

Καθώς οι φάκελοι της δικογραφίας σε βάρος των περισσότερων από τους ανθρώπους που πιθανόν δικαιούνται αποφυλάκιση έχουν χαθεί, θα είναι δύσκολο να υπάρξουν αποφάσεις για όλες οι υποθέσεις, όμως αν έγκλειστοι προβάλλουν αξιώσεις «θα εξεταστούν» από δικαστές, διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ