Σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα προσανατολίζεται η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα και με το βλέμμα στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου με τον πρωθυπουργό να συνεχίζει στη λογική της συνετής οικονομικής διαχείρισης ξορκίζοντας την παροχολογία και τηρώντας απαρέγκλιτα τα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Η χώρα μας δεν πρέπει να γυρίσει, ούτε θα επιστρέψει όσο είμαστε εμείς στα πράγματα σε “μαύρες” εποχές εποπτείας και χρεοκοπίας», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «δεν πρόκειται να δώσουμε περισσότερα από όσα αντέχει η οικονομία».

Και μπορεί να βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού, αλλά η δραστηριότητα στα υπουργεία συνεχίζεται κανονικά με έμφαση μάλιστα σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, όπου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται σημαντικά έργα υποδομών, για τα οποία πρέπει να τηρηθούν χρονοδιαγράμματα, ενώ σε τακτά διαστήματα γίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, εσωτερικά meetings για να διαπιστώνεται πού για παράδειγμα έχει κολλήσει ενδεχομένως ένα έργο και να ξεπερνιούνται εμπόδια σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι θα πρέπει μέσα στον επόμενο μήνα να έχουν καταρτιστεί κοστολογημένα μέτρα αλλά και παραδοτέα έργα, τα οποία θα απαρτίζουν το πρόγραμμα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει στη συμπρωτεύουσα για να παρουσιάσει τους ετήσιους κυβερνητικούς στόχους, 3+1 υπουργεία φορτσάρουν παρά τις υψηλές θερμοκρασίες για να κερδίσουν χρόνο.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι επικείμενες αλλαγές σε γενικούς γραμματείς συμπεριλαμβάνουν τα υπουργεία Ανάπτυξης (ιδιωτικές επενδύσεις – καινοτομία), Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας. Σε νευραλγικές θέσεις θα τοποθετηθούν νέα πρόσωπα τα οποία θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα για τις εκκρεμότητες και να συνεισφέρουν στην παραγωγικότητα του εκάστοτε υπουργείου.

Μαξίμου

Στις κυβερνητικές προτεραιότητες βρίσκεται η προσέλκυση επενδύσεων, η ενίσχυση του ΕΣΥ, το δόγμα νομιμότητα παντού και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, αλλά και η αύξηση μισθών. Το οικονομικό μείγμα της κυβέρνησης περιλαμβάνει περισσότερες μειώσεις φόρων και παρεμβάσεις, όπως το νωρίτερο «ξεπάγωμα» των τριετιών, που θα δώσει μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

Στόχος είναι να μειωθούν τα επιδόματα –εκτός των προνοιακών– και οι εργαζόμενοι να μπορούν με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους να αντιμετωπίζουν εξελικτικά ευκολότερα τις κρίσεις, όπως τώρα η απότομη αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα που εξανεμίζει τον μισθό πριν τελειώσει ο μήνας, προκαλώντας «πονοκέφαλο» διαρκείας στα νοικοκυριά.

Στο υπουργείο Εργασίας το στοίχημα για το προσεχές διάστημα είναι η μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% με τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης. Αυτό είναι απαραίτητο και για τη διατήρηση σε ισχύ των επιδομάτων των τριετιών στις κατώτατες αμοιβές, γεγονός που εξαρτάται από το ύψος της ανεργίας. Τέλος, στο υπουργείο Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει να «τρέξει» τα ευρωπαϊκά προγράμματα ένα νέο πρόσωπο που διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία, για να υπάρξει μεγαλύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και να «τρέξουν» έργα που σχετίζονται με τις υποδομές – αναβάθμιση σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.