Προσπάθειες για διπλωματική διαχείριση της κρίσης, που εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα νοτίως Κάσου και Καρπάθου, καταβάλλονται από χθες το πρωί, μετά την αντίδραση της Τουρκίας στις έρευνες ιταλικού σκάφους.

Στο σημείο βρίσκονται πέντε πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και δύο ελληνικά, ενώ οι έρευνες πραγματοποιούνται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Εξαίρεση μια περιοχή, εξίμισι ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, που εμπίπτει ωστόσο στην ελληνική ΑΟΖ, όπως αυτή οριοθετήθηκε με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.

Η Τουρκία έχει αντιδράσει με NAVTEX, καθώς υποστηρίζει ότι το σημείο αυτό των ερευνών αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα και επικαλείται το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Σπεύδουν μάλιστα να παραπέμψουν στην επιστολή που είχε αποστείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020 με την οποία μονομερώς και αυθαίρετα δήλωνε τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ της.

ΥΠΕΞ: Γίνονται οι δέουσες συνεννοήσεις

Το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου. Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.

Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Όπως είπε «η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Και αποκεί και πέρα στον διάλογο στο τραπέζι δεν μπαίνουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας».