Κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο έχει προκαλέσει η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων της Τουρκίας ανοιχτά της Κάσου και της Καρπάθου ενώ στην περιοχή πλέουν και μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού. Η αφορμή δόθηκε σχετικά με τη διαδικασία πόντισης του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και στο σημείο που γίνονται οι έρευνες από το ιταλικό σκάφος, υπάρχει ένας σχηματισμός τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Η Τουρκία αντέδρασε και επί του πεδίου επιδιώκοντας να επαναφέρει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την αυθαίρετη δήλωση στον ΟΗΕ του 2020, υποστηρίζοντας ότι το σημείο ερευνών αφορά την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτή τη στιγμή 3 τουρκικά πλοία παρακολουθούν από απόσταση το ιταλικό ερευνητικό σκάφος και για το λόγο αυτό έσπευσαν δύο ελληνικές φρεγάτες και ένα πλοίο του Λιμενικού. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ανοιχτοί παραμένουν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με στόχο να μην επιτραπεί κλιμάκωση και να ολοκληρωθούν οι εργασίες που προβλέπονται για το ιταλικό σκάφος.

Από την πλευρά της Αθήνας γίνονται κινήσεις σε όλα τα επίπεδα για την αποσυμφόρηση της κατάστασης.

H αμφισβήτηση από την Τουρκία

Μόνο ένα σημείο, ανατολικά των χωρικών μας υδάτων βρίσκεται έξω από τα 6 μίλια, αλλά εντός της ΑΟΖ που οριοθετεί το ελληνο-αιγυπτιακό μνημόνιο, ενώ στις υπό εξέλιξη έρευνες του ιταλικού σκάφους η στιγμή που θα προσεγγίσει το σημείο αυτό θεωρείται κρίσιμη.

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα επιδιώκει αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΑΟΖ και να κατοχυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Tην ίδια ώρα, τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα με Navtex ενημερώνουν για ασκήσεις στην περιοχή ΝΑ του Καστελόριζου ενώ η Τουρκία επανέρχεται σε δήθεν αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και ζητά να μην γίνουν ασκήσεις.

ΥΠΕΞ: Γίνονται οι δέουσες συνεννοήσεις

Το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου.Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.

Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον Σκάι. Όπως είπε «η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει την διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δε σημαίνει συμφωνία και δε σημαίνει αφέλεια. Και από κει και πέρα στον διάλογο στο τραπέζι δεν μπαίνουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας».