Τα θέματα που αφορούν την ενδυνάμωση του αμερικανικού τουρισμού στην Ελλάδα και την Κρήτη, καθώς και η αύξηση των εξαγωγών των κρητικών προϊόντων συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην σημερινή συνάντηση που είχε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης επισκέφθηκε το μεσημέρι την περιφέρεια Κρήτης και στη συνάντησή του με τον κ. Αρναουτάκη -παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη- εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη φιλοξενία του νησιού όπως επίσης για την ιστορία και το πολιτισμό του, καθώς σήμερα επισκέφθηκε τόσο τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού όσο και το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.

Ακόμη ο κ. Πιρς δήλωσε ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του στο Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) επισημαίνοντας την επιτυχή διασύνδεση της επιστήμης, της τεχνολογίας με την πραγματική οικονομία προς όφελος της Κρήτης και της Ελλάδας ευρύτερα.

Ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε ακόμα ότι οι ΗΠΑ είναι σταθερά σύμμαχος της Ελλάδας και βοηθά προς την κατεύθυνση σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ, όπως τόνισε , πολλοί Αμερικανοί πολίτες επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους και μάλιστα έχει σημειωθεί αύξηση κατά 35% στον εισερχόμενο τουρισμό από τις ΗΠΑ στη χώρα μας.

Ο κ. Αρναουτάκης, καλωσορίζοντας τον Αμερικανό πρεσβευτή ζήτησε την ενδυνάμωση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας τόσο στον τουρισμό όσο και στο εμπόριο με την αύξηση των εξαγωγών κρητικών προϊόντων (κάτι στο οποίο μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό και οι πολυάριθμοι Κρήτες ομογενείς στις ΗΠΑ).

Ο κ. Πιρς επισκέφθηκε το πρωί τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τον Μινωικό Πολιτισμό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ενώ χθες βρέθηκε στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης, όπου συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, και παράλληλα επισκέφθηκε τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά.

Επίσης, όπως προαναφέραμε, ο κ. Πιρς επισκέφθηκε χθες το ΙΤΕ όπου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του Ιδρύματος καθηγητή Βασίλειο Δουγαλή, το διευθυντή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ καθηγητή Σπύρο Αναστασιάδη, ερευνητές και στελέχη του ΙΤΕ καθώς και με εκπροσώπους των εταιρειών ioFabric, Neurolingo και Cytech που εδρεύουν στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, και ενημερώθηκε ενδελεχώς για τις δραστηριότητές τους.

Στη συνέχεια, ο ξένος διπλωμάτης ξεναγήθηκε στους χώρους του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ όπου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνομίλησε με ερευνητές, οι οποίοι του παρουσίασαν τη διαδικασία καθαρισμού αρχαιολογικών αντικειμένων και μνημείων από φυσικούς ρύπους, με τη χρήση πρωτοποριακού συστήματος λέιζερ, τεχνολογία που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο ειδικά για τον καθαρισμό και ανάδειξη των γλυπτών της Ακρόπολης.

Εξ άλλου ο Αμερικανός πρεσβευτής είχε συνάντηση με τον α’ αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μηνά Μελισσείδη, κατά την επίσκεψη του στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ κρητικών και αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς και η διενέργεια κατ’ ιδίαν συναντήσεων επιχειρηματιών των δύο πλευρών.

Οι κ. Πιρς και Μελισσείδης αποφάσισαν επίσης, να υπάρξει συνεργασία του Εμπορικού Τμήματος της αμερικανικής πρεσβείας και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την αποτελεσματικότερη οργάνωση των κατ’ ιδίαν συναντήσεων, καθώς και τη διενέργεια επιχειρηματικών αποστολών στην Αμερική και την Κρήτη αντίστοιχα.