Τον προσωρινό δανεισμό και την εξαγωγή 68 αρχαίων έργων στην Τουρκία ενέκρινε το ΚΑΣ με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη όπου θα φιλοξενηθούν σε έκθεση στο μουσείο Σακίπ Σαμπάντζι.

Πρόκειται για κυκλαδικά ειδώλια, πήλινα αγγεία, μαρμάρινα και μπρούτζινα αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό στην Τουρκία. Θα ξεκινά με ευρήματα από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 π. Χ.), θα διηγείται ιστορίες του παρελθόντος, όπως το ταξίδι του οψιδιανού από τη Μήλο στα παράλια της Δυτικής Μικράς Ασίας (οψιδιανός υπήρχε και στην Καππαδοκία, οι Κυκλάδες όμως ήταν πιο προσιτές) και θα ολοκληρώνεται με δύο ειδώλια, ένα κυκλαδικό και μια κεφαλή από τον προϊστορικό οικισμό Λιμαντεπέ, κοντά στην αρχαία πόλη των Κλαζομενών. 

Τα 200 περίπου αρχαία αντικείμενα από την Τουρκία θα προέρχονται από κρατικά ιδρύματα, όπως τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Κιουτάχειας, του Εσκί Σεχίρ, της Τροίας κ.α.

Στόχος της έκθεσης είναι να τονίσει τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των δύο περιοχών, τόσο σε πολιτισμικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο, την εποχή της ακμής του κυκλαδικού πολιτισμού, δηλαδή την 3η χιλιετία π. Χ.

Τα εγκαίνια προγραμματίζονται στις 23 Μαΐου, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Αυγούστου.

(φωτογραφία αρχείου)