Στις 16 Ιανουαρίου 1992, το Ειδικό Δικαστήριο εξέδωσε την ιστορική του ετυμηγορία για την υπόθεση του σκανδάλου Κοσκωτά, που είχε συγκλονίσει την ελληνική πολιτική σκηνή για πάνω από τρία χρόνια. Ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε με οριακή πλειοψηφία (7-6), ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας, πρώην υπουργός Οικονομικών, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Στην ίδια δίκη, ο Γιώργος Πέτσος, πρώην υπουργός Βιομηχανίας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε το τέλος μίας από τις πιο πολωτικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας.
Το σκάνδαλο Κοσκωτά ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ο Γιώργος Κοσκωτάς, ένας ανερχόμενος τραπεζίτης, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης. Η υπόθεση πήρε πολιτικές διαστάσεις όταν κατηγορήθηκαν μέλη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ότι παρείχαν πολιτική κάλυψη στον Κοσκωτά, ενώ ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μέχρι και δωροδοκίες.
Οι εξελίξεις κορυφώθηκαν το 1989, όταν η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για ηθική αυτουργία σε απιστία και παθητική δωροδοκία, μαζί με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του. Η κατηγορία για την υπόθεση Κοσκωτά αποτέλεσε την κορύφωση μιας περιόδου πολιτικής κρίσης που έμεινε γνωστή ως «Βρόμικο ’89».
Η δίκη ξεκίνησε το 1991 και αποτέλεσε θέαμα για το ευρύ κοινό, καθώς μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ. Παρά το ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία, η υπόθεση έφερε στην επιφάνεια έντονες πολιτικές συγκρούσεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις. Καθοριστική στιγμή ήταν ο ξαφνικός θάνατος του Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, βασικού κατηγορούμενου, μέσα στη δικαστική αίθουσα.
Η ετυμηγορία αθώωσε τον Ανδρέα Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας μόνο πολιτικές και όχι ποινικές ευθύνες. Η καταδίκη του Δημήτρη Τσοβόλα και του Γιώργου Πέτσου υπήρξε πιο ήπια από τις αρχικές προσδοκίες, ενώ η έλλειψη πειστικών αποδεικτικών στοιχείων για τον πρώην πρωθυπουργό θεωρήθηκε καθοριστική για την αθώωσή του.
Η δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά παραμένει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κεφάλαια της ελληνικής πολιτικής. Αν και η αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου θεωρήθηκε δικαίωση για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ, η υπόθεση άφησε έντονες πληγές στον πολιτικό κόσμο και σκιές που συνεχίζουν να προκαλούν συζητήσεις για τη διαφθορά, τη διαφάνεια και την απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1707: Το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο επικυρώνει την ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία, που θα δημιουργήσει τη Μεγάλη Βρετανία.
1821: Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας) η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
1879: Απεργία στα Ναυπηγεία της Σύρου. Τα αιτήματα είναι: αύξηση 25 έως 50% των μισθών και μείωση του ωραρίου εργασίας από 14 σε 10 ώρες. Η απεργία στα ναυπηγεία θα τελειώσει μετά από μια βδομάδα με πρόσκαιρη νίκη των εργατών. Ένα μήνα μετά θα προσληφθούν ανειδίκευτοι εργάτες από τα νησιά και θα απολυθούν δεκάδες εργάτες, ιδιαίτερα εκείνοι που συμμετείχαν στην απεργία.
1883: Εκδίδεται στο Ναύπλιο το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως».
1920: Αρχίζει η Ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ.
1923: Παύει να ισχύει για την Ελλάδα το Ιουλιανό Ημερολόγιο και τίθεται σε ισχύ το Γρηγοριανό. Η 16/2/1923 με το Παλαιό ημερολόγιο γίνεται 1/3/1923 με το Νέο. Έτσι, δεν υπάρχει Έλληνας που να έχει γεννηθεί από 16/2 μέχρι και 28/2/1923.
1951: Η ελληνική κυβέρνηση θέτει επίσημα το αίτημα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
1972: Η ταχεία αμαξοστοιχία «Ακρόπολις Εξπρές», προερχόμενη από το Μόναχο, συγκρούεται μετωπικά με επιβατική αμαξοστοιχία, προερχόμενη από την Αθήνα, μεταξύ των χωριών Δοξαρά και Ορφανά της Λάρισας, με αποτέλεσμα 17 άνθρωποι να σκοτωθούν και 38 να τραυματιστούν.
1980: Αρχίζει η δεύτερη μεγαλύτερη απεργία του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων, που θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου. Γνωστή ως απεργία των 39 ημερών, αφορά το ωράριο και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τελικά, η ΟΤΟΕ θα επιβάλλει τις απόψεις της.
1992: Το Ειδικό Δικαστήριο εκδίδει την ετυμηγορία του για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώνεται με ψήφους 7-6, ενώ καταδικάζονται ο Δημήτρης Τσοβόλας σε φυλάκιση 2,5 ετών και ο Γιώργος Πέτσος σε φυλάκιση 12 μηνών.
2006: Η Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ αναλαμβάνει πρόεδρος της Λιβερίας και γίνεται η πρώτη Αφρικανή που εκλέγεται στο ύπατο αξίωμα της χώρας της.
Γεννήσεις
1749 – Βιτόριο Αλφιέρι, ιταλός δραματουργός, ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του ιταλικού κλασικισμού, με έργα που ανέδειξαν το πάθος για την ελευθερία και την πολιτική
1901 – Φουλχένσιο Μπατίστα, κουβανός δικτάτορας, που κυβέρνησε την Κούβα πριν από την Επανάσταση του 1959, αφήνοντας έντονα ίχνη στην πολιτική ιστορία της χώρας
1948 – Τζον Κάρπεντερ, αμερικανός σκηνοθέτης, γνωστός για κλασικές ταινίες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας όπως το «Halloween» και «The Thing»
1979 – Αλίγια Ντέινα Χόθον (γνωστή ως Aaliyah), αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και μοντέλο, από τις κορυφαίες φωνές του R&B, που χάθηκε πρόωρα σε αεροπορικό δυστύχημα το 2001
Θάνατοι
1794 – Έντουαρντ Γκίμπον, άγγλος ιστορικός, γνωστός για το εμβληματικό έργο του «Η Παρακμή και Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά έργα όλων των εποχών
1998 – Δημήτρης Χορν, έλληνας ηθοποιός, από τους κορυφαίους του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, με μοναδική καριέρα και ερμηνείες που άφησαν εποχή
2022 – Αλέκος Φασιανός, έλληνας ζωγράφος, από τους πιο χαρακτηριστικούς και αναγνωρίσιμους δημιουργούς της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, γνωστός για τα χρωματικά του έργα και τις μορφές που αντλούσαν έμπνευση από την ελληνική παράδοση
Γιορτάζουν
Δανάη