Σαν σήμερα το 1822, μια γυναίκα με πάθος και ατσάλινη ψυχή, η Μαντώ Μαυρογένους, έγραψε μία από τις πιο ηρωικές, αν και άγνωστες, σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης. Απέναντι σε μια συντονισμένη επιχείρηση των Οθωμανών, η ατρόμητη αρχόντισσα της Μυκόνου έδειξε τι σημαίνει να πολεμάς για την πατρίδα, οδηγώντας τους δικούς της στη νίκη και στέλνοντας τους Τούρκους και τους Αλγερινούς πειρατές πίσω στη θάλασσα.

Η επιχείρηση των Οθωμανών στόχευε να αιφνιδιάσει το νησί και να καταπνίξει τον απελευθερωτικό αγώνα, όμως δεν υπολόγισαν τον ατρόμητο χαρακτήρα της Μαντώς και τη θέληση των ντόπιων για ελευθερία. Όταν οι εισβολείς αποβιβάστηκαν στη Μύκονο, τους περίμενε μια καλοσχεδιασμένη αντίσταση, που τους ανάγκασε να υποχωρήσουν άτακτα προς τη θάλασσα, με πολλές απώλειες.

Η Μαντώ δεν ήταν μια συνηθισμένη αρχόντισσα. Ήταν μία από τις ελάχιστες γυναίκες της εποχής που διεκδίκησε ηγετικό ρόλο στον Αγώνα, όχι μόνο ως χορηγός, αλλά και ως μαχήτρια. Οργάνωσε η ίδια την άμυνα του νησιού, έστησε στρατιωτικά σώματα και πήρε ενεργό μέρος στη μάχη, πυροδοτώντας την αγανάκτηση των Οθωμανών και την περηφάνια των συμπατριωτών της. Σαν μια άλλη Ζαν ντ’ Αρκ, η Μαντώ απέδειξε ότι το πάθος για ελευθερία δεν γνωρίζει φύλο ή κοινωνικές νόρμες.

Ακόμη και τότε, το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο και η ατρόμητη στάση της εντυπωσίασαν τους Ευρωπαίους φιλέλληνες, που έβλεπαν στο πρόσωπό της μια γυναίκα σύμβολο του αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία. Με την ίδια άνεση που θα μπορούσε να λάμπει στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας της Ευρώπης, εκείνη επέλεξε να πολεμά στις πιο επικίνδυνες περιοχές του Αιγαίου και να ηγείται από τα μετόπισθεν.

Η Μαντώ Μαυρογένους δεν έγραψε μόνο ιστορία. Με την αποφασιστικότητά της να δίνει τα πάντα, τη στιγμή που άλλοι έμεναν στη σκιά, έμεινε για πάντα χαραγμένη ως μια ηρωίδα που δεν λύγισε ούτε μπροστά στον θάνατο, ούτε μπροστά στην προδοσία. Μια ακαταμάχητη γυναίκα που έδειξε ότι το μεγαλείο της ψυχής δεν περιορίζεται από τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής, αλλά αναδεικνύεται μέσα από τη δράση και τη θυσία.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

787: Η 7η Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια καταδικάζει τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες, διατυπώνοντας το δόγμα ότι η λατρεία ανήκει μόνο στο Θεό και στις εικόνες προσφέρεται απλή τιμητική προσκύνηση.

1822: Κοινή επιχείρηση Αλγερινών πειρατών και τουρκικών στρατευμάτων στη Μύκονο. Οι γενναίοι Μυκονιάτες, με επικεφαλής τη Μαντώ Μαυρογένους, αποκρούουν την επίθεση και τους ρίχνουν στη θάλασσα

1912: Ο Ελληνικός Στρατός (Ταξιαρχία Ιππικού) απελευθερώνει την Κοζάνη από τους Τούρκους. Την ίδια ημέρα, ο πρώην πρωθυπουργός Στέφανος Δραγούμης, διορίζεται Γενικός Διοικητής της Κρήτης.

1922: Υπογράφεται στα Μουδανιά της Κίου η συνθήκη για την αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από την Ανατολική Θράκη. Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Ελλάδα και καθορίστηκαν τα όρια υποχώρησης του ελληνικού στρατού στη δυτική όχθη του Έβρου.

1945: Ξεκινά ο Κινεζικός Εμφύλιος Πόλεμος. Ο κομμουνιστής Μάο Τσε Τουνγκ πολεμά εναντίον του εθνικιστή Τσιάνγκ Κάι Σεκ.

1954: Κατά τον Πόλεμο του Βιετνάμ, οι Βιετμίνχ αποκτούν τον έλεγχο του βορείου Βιετνάμ, από τους Γάλλους.

1961: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει μομφή κατά της Νοτίου Αφρικής για το Απαρτχάιντ.

1990: Ο Μεξικανός διπλωμάτης και συγγραφέας, Οκτάβιο Παζ, βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

2002: Πεθαίνει ύστερα από τροχαίο ο σύζυγος της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, Αθανάσιος Παπαρήγας.

2003: Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού γράφει ιστορία, καθώς είναι η πρώτη ελληνική που αντιμετωπίζει ομάδα του NBA στην έδρα της. Αγωνίζεται στο Τορόντο με τους τοπικούς Ράπτορς και χάνει με 100-76.

Γεννήσεις

1922 – Επαμεινώνδας Παπαδόπουλος, έλληνας ζωγράφος, γνωστός διεθνώς ως Nonda, από τους διαπρεπέστερους εκπροσώπους του εξπρεσιονισμού

1937 – Μπόμπι Τσάρλτον, άγγλος ποδοσφαιριστής

1947 – Λουκάς Παπαδήμος, έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός

Θάνατοι

1889 – Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ, βρετανός φυσικός, γνωστός για τη διατύπωση του ομώνυμου νόμου που αφορά την εκλυόμενη θερμότητα κατά τη δίοδο ηλεκτρικού ρεύματος μέσω αγωγού. Το 1842 προσδιόρισε το μηχανικό ισοδύναμο της θερμότητας και, σε συνεργασία με τον W. Thomson (μετέπειτα Λόρδο Κέλβιν), συνέβαλε στην εξέλιξη των ψυκτικών μεθόδων. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης ενέργειας στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI) ονομάστηκε Joule.

2005 – Ρένα Καρθαίου, ελληνίδα ποιήτρια

2019 – Αλεξέι Λεόνοφ, σοβιετικός/ρωσικός κοσμοναύτης και o πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού