Ο Κιρ Στάρμερ πέτυχε σαρωτική νίκη με τους Εργατικούς στη Βρετανία και η νέα ηγεσία του φαίνεται να είναι πιο θετική στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο.

Ο σύμβουλος πολιτικής στη Βουλή των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι μίλησε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» δηλώνοντας ότι «αναμφίβολα η νίκη των Εργατικών θα προκαλέσει κάποιου είδους θετικές εξελίξεις στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα».

«Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι εντός του Εργατικού Κόμματος κυριαρχεί μια γενικότερη θέση υπέρ της επιστροφής αρχαιοτήτων και άλλων πολιτιστικών κειμηλίων στις χώρες προέλευσης τους, λόγου χάρη στην Αφρική. Σε αυτό το πλαίσιο, η πιθανή επανένωση των Γλυπτών θα ακολουθούσε τη γενικότερη στάση του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο σύμβουλος πολιτικής στη Βουλή των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου, Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι

Σχολιάζοντας το επικρατέστερο σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι, ανέφερε ότι είναι ο δανεισμός, είτε επ’ αόριστον, είτε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 3,5 ή 15 ετών. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα πρέπει να υποχωρήσει στις θέσεις της και να αναγνωρίσει τη νομική κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο.

«Γίνεται λόγος επί της ουσίας για ένα δανεισμό ίσως 3,5 ή 15 έτη, με παράλληλη αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας της νομικής κυριότητας του Βρετανικού Μουσείου επί των Γλυπτών. Αυτό θα συνιστούσε φυσικά, έναν επώδυνο συμβιβασμό, αλλά όλοι οι συμβιβασμοί από τη φύση τους ενέχουν την παραχώρηση τμήματος δικαιωμάτων της κάθε πλευράς», είπε ο Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι.