Σε μία θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημοποιήθηκε το ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη και τα στελέχη που συγκροτούν την ομάδα των «87» οι οποίοι με κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα, πρότειναν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου – πρόταση η οποία απορρίφθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε με τον πρώην οικονομικό διευθυντή και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Θύμιο Γεωργόπουλο ο οποίος συζητούσε με τους δημοσιογράφους για θέσεις που διατυπώθηκαν για τα οικονομικά του κόμματος και τον Στέφανο Κασσελάκη να τον παρατηρεί για παραβίαση του καταστατικού, «πυρά» κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε και ο Χρήστος Σπίρτζης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως «ρευστοποίηση κόμματος εν λειτουργία πρώτη φορά θα παρακολουθήσουμε».

Ο κ. Σπίρτζης είπε πως θα ήθελε να πιστέψει την ομιλία Κασσελάκη, για να προσθέσει: «Αλλά, Στέφανε, πώς να την πιστέψω;».

«Να με λες πρόεδρο»

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, παρενέβη ο Στέφανος Κασσελάκης, ζητώντας να τον αποκαλεί «πρόεδρο».

«Πρόεδρε, δεν αμφισβητεί κανείς, από την πρώτη ημέρα, ότι είσαι πρόεδρος, μόνο εσύ το έχεις αμφισβητήσει», του απάντησε ο Χρήστος Σπίρτζης, προκαλώντας αντίδραση και αποδοκιμασίες.

Αναφέρθηκε στην ανάρτηση στην Αυγή, μια μέρα πριν κλείσει, ότι φιλοξένησε «πηγές ΣΥΡΙΖΑ» που αναρωτιούνταν αν ο Χρήστος Σπίρτζης ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. «Πόση ντροπή πια;», είπε, ενώ τόνισε πως τα «τρολ 24/7» στοχοποιούν και βαφτίζουν στελέχη «νομενκλατούρα».

«Είμαι εγώ νομενκλατούρα και δεν είναι εκείνοι που είναι πλάι στον πρόεδρο και τα παιδικά τους καρεκλάκια είναι στον ΣΥΡΙΖΑ; Και άντε όλα αυτά δεν τα ήξερε ο Στέφανος, ο πρόεδρος, συγγνώμη. Δεν παρακολουθεί facebook, twitter. Ούτε τον αδελφό του δεν παρακολουθεί; Που λέει ότι οι 87 θέλουμε συμφέροντα, διαπλοκή και μαύρο χρήμα;», σημείωσε, αναφερόμενος σε πρόσφατη ανάρτηση του αδελφού του Στέφανου Κασσελάκη.

«Την κατέβασε μετά, αφού είχε παίξει παντού. Είναι οικογενειακό φαίνεται, να ανεβαίνει μια ανάρτηση και να κατεβαίνει», είπε ειρωνικά ο κ. Σπίρτζης, αναφερόμενος στην εξ Αμερικής ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία αρχικά ανέφερε «σταμάτα την υπνόμευση» και εν συνεχεία τη διόρθωσε με τη φράση «στήριξέ με χωρίς παιχνίδια».

«Πού σε υπονόμευσε ο Τσίπρας;»

Ο Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε απαντήσεις για τα «μαύρα χρήματα», για τον «υπονομευτή Αλέξη» ή για τον «Αλέξη που κάνει παιχνίδια».

«Ποια παιχνίδια κάνει ο Τσίπρας; Ποια ήταν η υπονόμευση; Και γιατί δεν ειπώθηκε πριν τις ευρωεκλογές, όταν ήταν κάτω από την εξέδρα;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, μάλιστα, τον ρώτησε: «Πρέπει να μας πεις, εσύ ο ίδιος κάνεις μπούλινγκ σε βουλευτές; Σε δημοσιογράφους; Άλλα μέλη της Κ.Ε. κάνουν μπούλινγκ σε συντονιστές οργανώσεων; Κάνουν;».

Τέλος, απαντώντας στα περί ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ που είπε ο κ. Κασσελάκης στην ομιλία του, σημείωσε ότι «ρευστοποίηση κόμματος είναι οι προτάσεις που έκανε σήμερα ο πρόεδρος για το κόμμα».

Να σημειωθεί ότι, με ειρωνικό τόνο, ο Χρήστος Σπίρτζης κάλεσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσουν τα καρτελάκια τους ως ενθύμιο, αφού θα είναι η τελευταία συνεδρίασή της.

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Άλλη μία έντονη στιχομυθία, σημειώθηκε μεταξύ του προέδρου της επιτροπής δεοντολογίας Γ. Μπενίση και του τέως εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Στέργιου Καλπάκη.

Γ. Μπενίσης: Τι σε ενόχλησε απ’ αυτά που είπα;

Στ. Καλπάκης: ‘Οτι είπες για όλους εκτός από τον Κασσελάκη, που λέει για μαύρα με αναρτήσεις από την Αμερική.

Μπενίσης: Κάντε καταγγελία αν θέλετε και θα δείτε πώς θα την αντιμετωπίσουμε.

Καλπάκης: Όχι δυο μέτρα και δυο σταθμά Γιάννη. Σας βλέπουμε.

Σημειώνεται ότι σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σε τοποθέτηση του νωρίτερα το μεσημέρι ο Στ. Κάλπακης αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Υποκρισία να υποστηρίζεις την αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο, αλλά το απλό, λαϊκό, μαζικό, αδιαμεσολάβητο “Βρείτε τα” για τις συνεργασίες, να το περνάς από κόσκινο. Να τελειώνει η υποκρισία. Πάμε σε δημοψήφισμα όπως λέει το κείμενο συμβολής.

Υποκρισία να κουνάς στην Κεντρική Επιτροπή την κινδυνολογία της ρευστοποίησης του κόμματος και να λες ότι κάποιοι τάχα θέλουμε τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά οι προτάσεις σου για τις καταστατικές αλλαγές να οδηγούν απευθείας στη ρευστοποίηση του κόμματος. 

Υποκρισία να λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας ότι “κάποιοι λένε δημόσια την αποψάρα τους”, αλλά να μη λέει τίποτα για το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα έχει γίνει άνω – κάτω ένα ολόκληρο κόμμα, με αναρτήσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού».