Σαρωτικές αλλαγές στα όργανα, τη δομή και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά στην προοπτική συμπράξεων στην Kεντροαριστερά είπε «ναι» στις συγκλίσεις, όχι στις «ανήθικες συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες». Ο πρόεδρος του κόμματος ήρθε αντιμέτωπος με την ομάδα των «87», που έθεσε θέμα δημοψηφισμάτων για τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Αυτό που έχει γίνει σαφές είναι ότι όλες οι εξελίξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ – πιθανώς και οι μεγαλύτερες συγκρούσεις θέσεων – θα γίνουν το Σεπτέμβριο στην Κεντρική Επιτροπή που θα αναλάβει να προετοιμάσει τη διοργάνωση του συνεδρίου και στο Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ertnews, σημειώθηκε ένα μικροεπεισόδιο όταν ο πρώην οικονομικός διευθυντής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Θύμιος Γεωργόπουλος συζητούσε με τους δημοσιογράφους για θέσεις που διατυπώθηκαν για τα οικονομικά του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης του είπε ότι αυτό που κάνει παραβιάζει το καταστατικό, με τον κ. Γεωργόπουλο να απαντά ότι μιλά ακριβώς για τα σημεία της ομιλίας του μέσα στη συνεδρίαση.

Οι τοποθετήσεις των στελεχών

«Να κάνουμε όσα οραματιζόμαστε για να βρει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία τη χαμένη αξιοπρέπειά της. Προϋπόθεση, όμως για να τα καταφέρουμε είναι να μη χάσουμε τη δική μας αξιοπρέπεια» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Νίκος Παππάς ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο».

Ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε: «Θα κινηθούν οι διεργασίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου; Ναι ή Όχι σε μια τέτοια προοπτική μόνον τα μέλη και οι φίλοι μπορούν να το πουν».

«Θα καλέσουμε τις κοινωνικές και πολίτικες δυνάμεις για συνεργασία! Αλλιώς η λογική να ενωθούμε όπως-όπως με το ΠΑΣΟΚ για να μην χαθούμε, είναι γραμμή που οδηγεί σε καταστροφή» τόνισε ο Παύλος Πολάκης.

«Χωρίς ανασφάλειες να δώσουμε τον λόγο στα μέλη και φίλους του κόμματος. Το ζητάμε δεκάδες μέλη της Κ.Ε. του κόμματος» σημείωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ο Στ. Κασσελάκης πρότεινε το καταστατικό συνέδριο να γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.