Σαν σήμερα το 1550 η Ευρώπη κάνει την πιο γλυκιά εισαγωγή στην ιστορία της: Οι Ευρωπαίοι δοκιμάζουν για πρώτη φορά σοκολάτα, σε μορφή ροφήματος, ξυπνώντας ένα πάθος που διαρκεί σχεδόν μισή χιλιετία.

Η καλλιέργεια του κακάο ξεκίνησε από το Μεξικό και την Κεντρική και Νότια Αμερική και χρονολογείται από το 1250 π.Χ. Οι Μάγια καλλιεργούσαν δέντρα κακάο στις αυλές τους και χρησιμοποιούσαν τους σπόρους για να παρασκευάσουν τελετουργικά ροφήματα. Τον 5ο αιώνα, οι Αζτέκοι κατανάλωναν το xocoatl (που σημαίνει πικρό νερό) και από εκεί προέρχεται και η λέξη σοκολάτα, αρωματισμένο με βανίλια και πιπέρι τσίλι. Οι πολύτιμοι αυτοί κόκκοι χρησίμευαν και ως νόμισμα στην κοινωνία των Αζτέκων· για παράδειγμα, μια γαλοπούλα κόστιζε 100 φασόλια κακάο.

Ο Ερνάν Κορτές, ο Ισπανός εξερευνητής που κατέκτησε το Μεξικό με την τύχη και το θράσος του, έγραψε το 1519 ότι η σοκολάτα είναι “θεϊκό ρόφημα που ενισχύει την αντοχή και καταπολεμά την κόπωση. Ένα φλιτζάνι από αυτό το πολύτιμο ρόφημα επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να περπατήσει όλη την ημέρα χωρίς φαγητό”.

Όταν ο Κορτές επέστρεψε στην Ισπανία το 1528, έφερε μαζί του κόκκους κακάο και εξοπλισμό παρασκευής σοκολάτας. Ωστόσο, η μεγάλη έκρηξη τρέλας για τη σοκολάτα χρονολογείται στις 7 Ιουλίου 1550, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Σοκολάτας.

Η δημοτικότητα της σοκολάτας δεν περιορίστηκε στα σύνορα της Ισπανίας αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έναν αιώνα μετά, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους Γάλλους βασιλείς μετά το γάμο της Μαρίας Θηρεσίας, που ήταν φανατική λάτρης της σοκολάτας, με τον Λουδοβίκο ΙΔ’ το 1660. Στο Παλάτι των Βερσαλλιών, οι αυλικοί θεωρούσαν το ρόφημα αφροδισιακό.

Το πρώτο σοκολατερί στο Λονδίνο άνοιξε το 1657. Η αγγλική κοινωνία πίστευε ότι το ρόφημα σοκολάτας ήταν ικανό να θεραπεύσει τη φυματίωση. Αρχικά αρωματισμένη με καφέ, κρασί και πιπέρι, η ζεστή σοκολάτα απογειώθηκε τελικά στις αρχές του 1700 όταν οι Άγγλοι και οι Ολλανδοί επιχειρηματίες σκέφτηκαν να προσθέσουν γάλα και ζάχαρη.

Ήταν θέμα χρόνου οι τεχνολογίες μαζικής παραγωγής να δημιουργήσουν νέα προϊόντα με βάση το κακάο, τα οποία από πολυτέλεια έγιναν (σχεδόν) είδη πρώτης ανάγκης. Η σοκολάτα άρχισε και συνεχίζει μέχρι σήμερα να χαρίζει καθημερινές δόσεις γλύκας και ευφορίας σε όλο τον κόσμο.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1456: Η Ζαν ντ’ Αρκ αθωώνεται από την Καθολική Εκκλησία, 25 χρόνια μετά την καταδίκη της στην πυρά ως αιρετική.

1550: Οι Ισπανοί κονκισταδόρες φέρνουν τη σοκολάτα στην Ευρώπη, που σύντομα θα γίνει το αγαπημένο ρόφημα των ευγενών.

1745: Πρωτοτραγουδιέται το «God Save the King», προς τιμήν του βασιλιά Γεώργιου Β’. Πρόκειται για ένα λαϊκό τραγούδι, άγνωστου συνθέτη, το οποίο αργότερα θα καθιερωθεί ως ο εθνικός ύμνος της Μεγάλης Βρετανίας.

1770: Ο τουρκικός στόλος καταστρέφεται στον λιμένα Τσεσμέ της Σμύρνης από τους Ρώσους, με τους οποίους συνεργάζονται και τέσσερα ελληνικά πλοία. Σε αντίποινα, οι Τούρκοι σφάζουν 1.000 Έλληνες της Σμύρνης.

1928: Το ψωμί σε φέτες για τοστ λανσάρεται για πρώτη φορά από αρτοβιομηχανία στο Τσίλικοθ του Μιζούρι.

1974: H Δυτική Γερμανία κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.Το total football της Ολλανδίας δεν αποδεικνύεται αρκετό για να ανακόψει την πορεία της διοργανώτριας προς τη δόξα. Τα τέρματα σημειώνουν οι Νέεσκενς (2′) για τους «οράνιε» και οι Μπράιτνερ (25′, πεν.), Μίλερ (43′) για τη «νάτσιοναλ μάνσαφτ».

1989: Συνολικά 144 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταθέτουν πρόταση κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλων πέντε υπουργών του ΠΑΣΟΚ, για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ανοίγοντας το δρόμο για τη λεγόμενη Κάθαρση.

2005: Καμικάζι σκορπούν τον θάνατο στη Μεγάλη Βρετανία. Η τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου, που αποδίδεται σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση, προκαλεί την απώλεια ζωής 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 700.

2019: Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα σηματοδοτούν την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην διακυβέρνηση της χώρας για πρώτη φορά αυτοδύναμα από το 2007, την σταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικού πυλώνα της Κεντροαριστεράς και της εν γένει Αριστεράς και την μη παρουσία της Χρυσής Αυγής στην Βουλή.

Γεννήσεις

1893 – Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ρώσος ποιητής

1936 – Νίκος Ξυλούρης, Έλληνας τραγουδιστής

1940 – Ρίνγκο Σταρ (κατά κόσμον Ρίτσαρντ Στάρκεϊ), Άγγλος μουσικός

Θάνατοι

1890 – Ανρί Νεστλέ, ελβετός επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης βιομηχανίας παραγωγής ειδών διατροφής

1908 – Δημήτριος Βικέλας, σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής λογοτεχνίας και του αθλητισμού, γνωστός κυρίως ως ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

1930 – Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Σκωτσέζος συγγραφέας