Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου είναι από τα πιο δημοφιλή για τα υποτιθέμενα οφέλη τους στην καρδιακή υγεία, με εκατομμύρια ανθρώπους να τα καταναλώνουν καθημερινά. Ωστόσο, παρά την ευρεία χρήση τους, νέες έρευνες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά τους και προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους.

Και ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ιχθυέλαιο -και φυσικά στα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός και η ρέγγα- είναι απαραίτητα και ευεργετικά για πολλές σωματικές λειτουργίες, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα πραγματικά οφέλη αυτών των συμπληρωμάτων. Ειδικοί υπογραμμίζουν επτά κρίσιμα σημεία που αξίζει να γνωρίζετε πριν καταναλώσετε αυτές τις κάψουλες, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό.

1. Κίνδυνοι για την καρδιακή υγεία σε υγιείς ανθρώπους

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 21 Μαΐου στο BMJ Medicine έδειξε ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να είναι επιβλαβή για ορισμένους ανθρώπους. Η μελέτη παρακολούθησε 415.000 άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών για 12 χρόνια και διαπίστωσε ότι οι υγιείς συμμετέχοντες που λάμβαναν ιχθυέλαιο είχαν 13% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής και 5% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Στον αντίποδα, από την έρευνα προέκυψε πως το ιχθυέλαιο συνδέεται με 15% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε όσους είχαν ήδη κάποια καρδιακή νόσο.

2. Αβάσιμοι ισχυρισμοί

Μια μελέτη του 2023 ανέλυσε τις ετικέτες σε πάνω από 2.800 συμπληρωμάτα ιχθυελαίου και διαπίστωσε ότι σχεδόν το 74% περιελάμβαναν τουλάχιστον έναν ανυπόστατο ισχυρισμό για τα οφέλη στην υγεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αβάσιμες αναφορές αφορούσαν την καρδιακή υγεία. Μόνο το 19,2% αυτών των ισχυρισμών υποστηρίζονταν από επιστημονικές αποδείξεις.

3. Κίνδυνος αλλοίωσης των προϊόντων

Μια μελέτη του 2023 βρήκε ότι η πλειονότητα των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου είχαν οξειδωθεί μέχρι να φτάσουν στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα το προϊόν να έχει αλλοιωθεί. Αυτό ενέχει κίνδυνο για αύξηση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν τα συμπληρώματα έχουν μυρωδιά ψαριού ή σας προκαλούν δυσπεψία, ενδέχεται να είναι χαλασμένα. Γενικά, είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τα συμπληρώματα ιχθυελαίου σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος. Μπορείτε ακόμη και να τα καταψύξετε.

4. Καλύτερη επιλογή: Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά, όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και το σκουμπρί, μία έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η καθημερινή κατανάλωση 500 mg θεωρείται ιδανική για την καρδιαγγειακή υγεία. Σε περίπτωση που είστε βίγκαν ή έχετε αλλεργίες στα θαλασσινά, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι ωφέλιμα, επειδή οι φυτικές πηγές είναι σχετικά περιορισμένες. Ωστόσο ωμέγα-3 λιπαρά μπορείτε να λάβετε και από τα καρύδια και τους λιναρόσπορους.

5. Μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και φλεγμονής

Δεν είναι όλα τα συμπληρώματα ιχθυελαίου προβληματικά. Υψηλής ποιότητας συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και της φλεγμονής. Τα υψηλά τριγλυκερίδια αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Επιπλέον έρευνα έχει δείξει πως με τον περιορισμό των φλεγμονών το ιχθυέλαιο μειώνει τον πόνο και την πρωινή δυσκαμψία σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη πρέπει να αξιολογούνται ατομικά, με τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία υγείας.

6. Αλληλεπίδραση με φάρμακα

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να επηρεάσουν τη δράση αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη και το Plavix, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπερβολικής αιμορραγίας. Γι΄’ αυτό είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας πριν τα χρησιμοποιήσετε.

7. Εναλλακτική επιλογή: Συνταγογραφούμενο ιχθυέλαιο

Οι συνταγογραφούμενες μορφές ιχθυελαίου είναι πιο ισχυρές και θεωρούνται ασφαλέστερες από τα συμπληρώματα που πωλούνται χωρίς συνταγή. Αυτές συνιστώνται συχνά για άτομα με πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Αξιολογήστε τα υπέρ και τα κατά, συμβουλευτείτε τον γιατρό

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να προσφέρουν ορισμένα οφέλη, αλλά είναι σημαντικό να αξιολογείτε τους κινδύνους και να προτιμάτε φυσικές πηγές ωμέγα-3 μέσω της διατροφής σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από τη χρήση τους, ιδιαίτερα αν λαμβάνετε άλλα φάρμακα ή έχετε κάποιες προϋπάρχουσες παθήσεις.