Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού έχουν, πιθανότατα, υπομείνει τη φοβερή στιγμή να ανοίξουν ένα μπουκάλι κρασί, να βάλουν τον φελλό πίσω για να φυλάξουν το υπόλοιπο για αργότερα και να επιστρέψουν σε αυτό λίγες μέρες αργότερα για να διαπιστώσουν ότι έχει χαλάσει εντελώς.
Αυτό δεν είναι μόνο απογοητευτικό για τους γευστικούς κάλυκες, καθώς ο καθένας θα περίμενε ένα πλούσιο ποτήρι pinot noir ή ένα αρωματικό μοσχάτο, αλλά μπορεί να νιώσετε σαν πλήγμα στο πορτοφόλι σας, καθώς η σπατάλη κρασιού δεν είναι ποτέ ιδανική. Για να αποφύγετε, ωστόσο, αυτήν την απογοητευτική εμπειρία πρέπει να γνωρίζετε πόσο μπορεί να διαρκέσει το κρασί μετά το άνοιγμά του.
Όταν ένα μπουκάλι κρασί παραμένει κλειστό, μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νομίζετε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να έχετε φίλους που έχουν κρατήσει μπουκάλια για 30+ χρόνια, αναφέρει το eatthis.com.
«Όταν αποθηκεύετε ένα κρασί σωστά, πολλά κρασιά μπορούν να παλαιώσουν για δεκαετίες και ο ευκολότερος τρόπος για να εξασφαλίσετε τη σωστή αποθήκευση είναι να αγοράσετε ένα ψυγείο κρασιών», λέει η Natalie Tapken της Bluepoint Hospitality και κάτοχος τριών βραβείων Wine Spectator. «Αυτό συμβαίνει επειδή η θερμότητα είναι εχθρός του κρασιού και ιδανικά το κρασί πρέπει να διατηρείται γύρω στους 12 βαθμούς Κελσίου για βέλτιστη αποθήκευση. Οτιδήποτε πάνω από 21 βαθμούς μπορεί να “μαγειρέψει” το κρασί και να επιταχύνει τη διαδικασία παλαίωσης».
Αν και το κρασί μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες χωρίς να ανοιχτεί, η διάρκεια ζωής του αλλάζει δραστικά τη στιγμή που ανοίγει ο φελλός και εισέρχεται το οξυγόνο.
Πόσο διαρκεί το κρασί μετά το άνοιγμά του;
Μόλις ανοίξετε το μπουκάλι κρασί σας, το πόσο φρέσκο θα παραμείνει είναι πιο αμφίβολο από ό,τι ίσως περιμένατε.
«Το οξυγόνο είναι ο εχθρός του κρασιού», λέει ο Dr. John McTavish, ειδικός σε θέματα κρασιού και σομελιέ. «Όσο περισσότερο χρόνο εκτίθεται το κρασί στο οξυγόνο μετά το άνοιγμα της φιάλης, τόσο πιο γρήγορα χάνει τα φρουτώδη αρώματα και τις γεύσεις του και αρχίζει να χαλάει». Και προσθέτει: «Σκεφτείτε ότι αφήνετε ένα κομμάτι φρεσκοκομμένο μήλο στον πάγκο. Καθώς κάθεται εκεί εκτεθειμένο στο οξυγόνο, αρχίζει να μαυρίζει και να οξειδώνεται». Αυτό το φαινόμενο της οξείδωσης είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στο κρασί μόλις ανοιχτεί.
Φυσικά, αν τελειώσετε το μπουκάλι αμέσως μόλις το ανοίξετε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πόσο θα διαρκέσει. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα. Αν ανοίξατε ένα μπουκάλι και μόλις απολαύσατε ένα ποτήρι (ή δύο) και τώρα αναρωτιέστε πόσο καιρό θα παραμείνει φρέσκο το υπόλοιπο, η απάντηση εξαρτάται από το είδος του κρασιού και από το πόσο έχει απομείνει στη φιάλη.
Μετά το άνοιγμά τους «τα κρασιά με ζάχαρη θα διαρκέσουν λίγο περισσότερο», λέει ο Tapken. «Για παράδειγμα, ένα επιδόρπιο κρασί μπορεί να διαρκέσει μια εβδομάδα, ενώ ένα πόρτο μπορεί μερικές φορές να διαρκέσει δύο έως τρεις εβδομάδες». Και προσθέτει: «Ένα αφρώδες κρασί είναι καλύτερο να καταναλώνεται την ίδια ημέρα, αλλά ένα καλό πώμα μπορεί να διατηρήσει ένα αφρώδες κρασί μία έως δύο ημέρες. Ένα ελαφρύτερο λευκό, με υψηλότερα επίπεδα οξύτητας, μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ημέρες, ενώ ένα τυπικό λευκό ή κόκκινο κρασί θα πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε τρεις ημέρες».
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι το «πόσο κρασί έχει απομείνει μαζί με το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι η αναλογία οξυγόνου προς κρασί που έχει απομείνει μέσα στη φιάλη», λέει ο Dr. McTavish. «Για παράδειγμα, αν σερβίρετε ένα ποτήρι κρασί των 150 ml από ένα τυπικό μπουκάλι των 750 ml και αντικαταστήσετε τον φελλό, θα υπάρχει περισσότερο κρασί από οξυγόνο στο μπουκάλι, το οποίο θα μπορούσε να διαρκέσει για πέντε έως επτά ημέρες και να έχει ακόμα καλή γεύση. Αλλά, αν σερβίρετε τέσσερα ποτήρια κρασί των 150 ml από μια φιάλη των 750 ml, τότε μένουν μόνο 10 ml κρασί στη φιάλη και 600 ml οξυγόνο, οπότε το υπόλοιπο κρασί μπορεί να χαλάσει πολύ νωρίτερα».