O Chris Scott είναι σεφ και δάσκαλος μαγειρικής στη νεοϋορκέζικη σχολή Institute of Culinary Education. Είναι επίσης ιδιοκτήτης δύο εστιατόριων και μέγας λάτρης των ψητών…
Ο Scott μας λέει ότι λατρεύει το μπάρμπεκιου το καλοκαίρι, καθώς ο καιρός είναι ιδανικός για τα κάρβουνα.
Αγαπά την καπνιστή γεύση που αποκτούν τα φαγητά πάνω στη σχάρα, αλλά και τη λιτότητα που έχει το μπάρμπεκιου ως τρόπος μαγειρικής.
Αυτές είναι οι δικές του συμβουλές για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του μπάρμπεκιου.
Δεν υπάρχει λάθος φαγητό για την ψησταριά
Αν έχεις στερέψει από ιδέες για το τι να πετάξεις στα κάρβουνα, ο Chris Scott μας λέει πως σχεδόν όλα τα φαγητά βγαίνουν πεντανόστιμα από τη σχάρα. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα τρόφιμα με ντελικάτη σύσταση, όλα τα άλλα όμως γίνονται καταπληκτικά πάνω στη θράκα.
Όπως και δεν υπάρχει λάθος τρόπος να χρησιμοποιήσεις την ψησταριά. Ο Scott μας λέει πως πέρα από το παραδοσιακό ψήσιμο, μπορούν να επιστρατευτούν και άλλοι τρόποι μαγειρικής πάνω στη σχάρα.
Ακόμα και τηγάνι μπορείς να βάλεις πάνω της, τσιγαρίζοντας κρεμμύδια και καρότα, για παράδειγμα.
Μην παραμελείς τη φωτιά
Αυτή είναι η σημαντικότερη συμβουλή του, πως ο ψήστης πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς τη θερμοκρασία και τις φλόγες. Ένα καυτό μπάρμπεκιου χρειαζόμαστε, για να μην κολλούν τα φαγητά στη σχάρα, αλλά και να μην έρχεται σε επαφή η όποια φλόγα με τα τρόφιμα. Η θερμότητα και ο καπνός θα μαγειρέψουν, όχι η φωτιά.
Πες ναι στις μαρινάδες
Είναι ο αποδοτικότερος τρόπος να πάρουν τα τρόφιμα εξτρά γεύση. Πειραματιστείτε, μας καλεί, με υλικά και γεύσεις, από μυρωδικά και μπαχαρικά μέχρι ό,τι άλλο. Απομακρύνετε απλώς την εξτρά μαρινάδα από το κρέας πριν το ρίξετε στη σχάρα, ώστε να αποφύγετε ατυχήματα με τις φλόγες που ξεπετάγονται από τα κάρβουνα.
Μη φοβάσαι το ψάρι
Είναι αυτό που τρομοκρατεί τον αρχάριο, κι έτσι ψήνει μονίμως κρέατα. Το ψάρι γίνεται όμως υπέροχο πάνω στη θράκα, μας λέει. Δοκιμάστε σολομό ή σκουμπρί, προτείνει, και ψήστε πρώτα την πέτσα, αν τη θέλετε τραγανή.
Και μη γυρίζετε συνεχώς το ψάρι στη σχάρα, έχοντας πάντα κατά νου ότι μαγειρεύεται πολύ γρηγορότερα από το κρέας.