Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρέσει ορισμένες αμερικανικές εισαγωγές από τους δασμούς 125% που επιβάλλει και ζητά από τις επιχειρήσεις να παράσχουν λίστες των αγαθών που θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σημάδι ότι το Πεκίνο ανησυχεί για τις οικονομικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Μια ομάδα εργασίας του υπουργείου Εμπορίου συλλέγει λίστες με είδη που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τους δασμούς και ζητά από τις εταιρείες να υποβάλουν τα δικά τους αιτήματα, σύμφωνα με πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το οικονομικό ειδησεογραφικό περιοδικό Caijing ανέφερε την Παρασκευή, επικαλούμενο πηγές, ότι το Πεκίνο ετοιμάζεται να συμπεριλάβει οκτώ είδη που σχετίζονται με ημιαγωγούς, αν και όχι τσιπ μνήμης.

Ένας κατάλογος 131 κατηγοριών προϊόντων που είναι επιλέξιμα για εξαιρέσεις κυκλοφορούσε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μεταξύ επιχειρήσεων και εμπορικών ομάδων την Παρασκευή. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τον κατάλογο, τα είδη του οποίου κυμαίνονταν από εμβόλια και χημικά μέχρι κινητήρες αεροσκαφών.

Το Bloomberg ανέφερε για πρώτη φορά ότι η Κίνα εξέταζε το ενδεχόμενο δασμολογικών εξαιρέσεων την Παρασκευή.

Οι εξαιρέσεις σηματοδοτούν ότι, όπως και η Ουάσινγκτον, το Πεκίνο ανησυχεί βαθιά για τον οικονομικό αντίκτυπο στη χώρα καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αποσυνδέονται.

Ενώ η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι το σημερινό status quo είναι οικονομικά αφόρητο και έχει ήδη προσφέρει δασμολογικές εξαιρέσεις σε ορισμένα ηλεκτρονικά προϊόντα, η Κίνα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να πολεμήσει μέχρι τέλους, εκτός εάν οι ΗΠΑ άρουν τους δασμούς τους.

Όμως, κάτω από την «πολεμική» διάθεση, η οικονομία της Κίνας εισέρχεται στον εμπορικό πόλεμο φλερτάροντας με τον αποπληθωρισμό. Η ζήτηση είναι αδύναμη και οι καταναλωτικές δαπάνες και το κλίμα δεν έχουν ποτέ ανακάμψει σωστά από τα επίπεδα της πανδημίας.

Η κυβέρνηση πιέζει τους εξαγωγείς που έχουν πληγεί από τους δασμούς να στραφούν στις τοπικές αγορές, αλλά οι εταιρείες λένε ότι τα κέρδη είναι χαμηλότερα, η ζήτηση ασθενέστερη και οι πελάτες λιγότερο αξιόπιστοι.