Η Κίνα όχι μόνο δεν υποχωρεί με τον εμπορικό πόλεμο που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ετοιμάζεται να απαντήσει στους δασμούς του Αμερικανού προέδρου.
Σύμφωνα με το BBC, διαθέτει πέντε βαριά «όπλα», εκ των οποίων το ένα χαρακτηρίζεται καταστροφικό αν χρησιμοποιηθεί.
Πιο αναλυτικά:
1.Οικονομική αντοχή και εσωτερική κατανάλωση
Με πληθυσμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου και ισχυρή παραγωγική βάση, η Κίνα μπορεί να απορροφήσει μεγαλύτερες πιέσεις από άλλες οικονομίες.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να «ξεκλειδώσει» τη δύναμη του εγχώριου καταναλωτή, με πακέτα επιδοτήσεων και κίνητρα για συνταξιούχους. Επιπλέον, το αυταρχικό της σύστημα εξουσίας τη βοηθά να παρακάμπτει τις πιέσεις της κοινής γνώμης.
2.Επενδύσεις στην τεχνολογική κυριαρχία
Η Κίνα δεν είναι πια απλώς το «εργοστάσιο του κόσμου». Με τεράστιες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, την πράσινη ενέργεια, τα μικροτσίπ και την ηλεκτροκίνηση, επιχειρεί να ηγηθεί στον νέο ψηφιακό κόσμο.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε πρόσφατα δεκαετές σχέδιο επενδύσεων άνω του 1 τρισ. δολαρίων για την καινοτομία, ενώ οι κινεζικές εταιρείες (όπως η BYD) ήδη ξεπερνούν αμερικανικούς κολοσσούς.
3.Αποσύνδεση από τις ΗΠΑ και στροφή στον Παγκόσμιο Νότο
Από την πρώτη φορά που επιβλήθηκαν δασμοί (επί Τραμπ το 2018), η Κίνα επιτάχυνε την προσπάθεια αυτονόμησης. Το πρόγραμμα Belt and Road ενίσχυσε τις σχέσεις με τη ΝΑ Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για 60 χώρες. Οι εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ έχουν περιοριστεί στο ήμισυ, ενώ η Βραζιλία ανέλαβε τον ρόλο βασικού προμηθευτή.
4.Κυριαρχία στις σπάνιες γαίες και τα στρατηγικά μέταλλα
Εδώ βρίσκεται ίσως το ισχυρότερο χαρτί της Κίνας. Κατέχει το 61% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών και το 92% της επεξεργασίας τους.
Πρόκειται για αναντικατάστατα στοιχεία στην παραγωγή ηλεκτρονικών, AI chips, αμυντικών συστημάτων και EVs. Ήδη το Πεκίνο επέβαλε περιορισμούς σε επτά κρίσιμες σπάνιες γαίες, ενώ πρόσφατα απαγόρευσε τις εξαγωγές αντιμονίου – προκαλώντας παγκόσμιο πανικό.
5.Διαχείριση αμερικανικών ομολόγων
Η Κίνα διαθέτει περίπου 700 δισ. δολάρια σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Παρότι η πώλησή τους θα έπληττε την ίδια, το γεγονός ότι μπορεί να επηρεάσει τις αμερικανικές αγορές δημιουργεί έναν μη ευκαταφρόνητο μοχλό πίεσης.
Αναλυτές, πάντως, θεωρούν ότι το Πεκίνο δεν θα ενεργοποιήσει αυτό το «όπλο» παρά μόνο ως απειλή.