Όλοι – λίγο έως πολύ – γνωρίζουν πως τα πράσινα λαχανικά είναι αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και φυτικές ίνες), βοηθούν στη διαχείριση του βάρους, προστατεύουν την καρδιά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, υποστηρίζουν το πεπτικό σύστημα, έχουν αντιοξειδωτική δράση, υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και της επιδερμίδας και συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης.
Παρότι όλα τα παραπάνω είναι υπεραρκετά για να τα εντάξετε στην καθημερινότητά σας, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ προσθέτει στη λίστα ένα ακόμη σημαντικό όφελος από την κατανάλωση πράσινων λαχανικών: Προστατεύουν τον εγκέφαλο μας από την εξασθένιση και την απώλεια μνήμης καθώς μεγαλώνουμε.
Η έρευνα για τη βιταμίνη Κ
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 60 μεσήλικα ποντίκια για έξι μήνες. Μισά από αυτά κατανάλωναν δίαιτα φτωχή σε βιταμίνη Κ, ενώ τα υπόλοιπα ακολουθούσαν κανονική διατροφή. Όταν εξετάστηκαν η μνήμη και η μάθησή τους με τεστ συμπεριφοράς και ανάλυση εγκεφαλικού ιστού, τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα.
Τα ποντίκια με έλλειψη βιταμίνης Κ είχαν:
- Χειρότερη μνήμη και δυσκολία στην εκμάθηση
- Λιγότερα νέα εγκεφαλικά κύτταρα και μειωμένη νευρογένεση στον ιππόκαμπο
- Αυξημένη φλεγμονή στον εγκέφαλο
- Περισσότερα ενεργοποιημένα μικρογλοιακά κύτταρα, τα ανοσοποιητικά κύτταρα του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τη γνωστική φθορά λόγω ηλικίας
- Σημαντικά μειωμένα επίπεδα της μορφής βιταμίνης Κ που επικρατεί στον εγκέφαλο, της μενακινόνης – 4.
Τι σημαίνουν τα ευρήματα της έρευνας για εσάς
Αν η διατροφή σας δεν περιέχει αρκετή βιταμίνη Κ, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη και τη σκέψη σας μακροπρόθεσμα. Ο εγκέφαλος βασίζεται στη βιταμίνη Κ για να δημιουργεί νέα κύτταρα και να μειώνει τις φλεγμονές, δύο κρίσιμοι παράγοντες για να παραμείνει το μυαλό σας σε καλή κατάσταση όσο μεγαλώνετε.
Παρόλο που η μελέτη έγινε σε ποντίκια, τα ευρήματα συνάδουν με άλλες παρατηρητικές έρευνες σε ανθρώπους, που δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Κ σχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία.
Εκτός από την προστασία του εγκεφάλου, η βιταμίνη Κ:
- Συμβάλλει στην πήξη του αίματος και την επούλωση των πληγών
- Βοηθά στη ρύθμιση του ασβεστίου και την ενίσχυση των οστών, λειτουργώντας συμπληρωματικά με τη βιταμίνη D.
- Μπορεί να προλαμβάνει τη συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες, προστατεύοντας την καρδιά
Αντίθετα, η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία, μώλωπες και – όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα – πιθανώς και γνωστική εξασθένηση.
Πώς να ενισχύσετε την πρόσληψη βιταμίνης Κ
Όπως αναφέρουν ειδικοί στο Parade, η απάντηση είναι απλή: γεμίστε το πιάτο σας με σκούρα πράσινα λαχανικά. Μια μερίδα την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είναι:
- Λάχανο (kale)
- Σπανάκι
- Λάχανο collard
- Σέσκουλο
- Μπρόκολο
- Λαχανάκια Βρυξελλών
- Πράσινα φασολάκια
- Ζυμωμένα τρόφιμα
Το να διατηρήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» μπορεί να ξεκινήσει από κάτι τόσο απλό όσο μια σαλάτα.