Υλικά

  • 2 κιλά αρνίσιο μπούτι
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κ. σ. ρίγανη
  • 1 κ. σ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
  • Ξύσμα 1 λεμονιού και χυμό 2 λεμονιών
  • 1/2 κ. γλ. κανέλα τριμμένη
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες στα τέσσερα
  • 5 φύλλα δάφνης
  • Για το ντιπ γιαουρτιού: 250 γρ. γιαούρτι, χυμό 1/2 λεμονιού, 1 κ. σ. ελαιόλαδο, μια χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  1. Θρυμματίστε τις σκελίδες σκόρδου και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χρησιμοποιώντας ένα γουδί. Προσθέστε τα μυρωδικά, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα, λίγο μαύρο πιπέρι, σπάστε τα λίγο ακόμα και ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
  2. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίξτε πολλές τρύπες σε όλο το αρνί και τρίψτε την πάστα, σπρώχνοντάς την βαθιά μέσα στις τρύπες. Μεταφέρετε το αρνί σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων, ρίξτε μέσα το χυμό λεμονιού και μαρινάρετε όλο το βράδυ.
  3. Την επόμενη μέρα, βγάλτε το αρνί από το ψυγείο 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε.
  4. Ζεστάνετε το φούρνο στους 160- 140 βαθμούς στον αέρα.
  5. Τοποθετήστε 2 μακριά κομμάτια λαδόκολλας πάνω σε 2 μακριά κομμάτια αλουμινόχαρτου -το ένα κατά πλάτος και το άλλο κατά μήκος ώστε να σχηματίσουν σταυρό. Βάλτε τις πατάτες στο κέντρο της λαδόκολλας και ανακατέψτε τις με το υπόλοιπο λάδι και λίγο αλάτι. Σηκώστε τα πλαϊνά του αλουμινόχαρτου και ρίξτε τη μαρινάδα από το αρνί πάνω από τις πατάτες και τοποθετήστε από πάνω τα φύλλα δάφνης.
  6. Τοποθετήστε το αρνί πάνω από τις πατάτες και τσακίστε το αλουμινόχαρτο σφιχτά για να καλύψει πλήρως το αρνί. Τοποθετήστε το σε ένα ταψί και ψήστε το στο φούρνο για 4 1/2 ώρες μέχρι να μαλακώσει πολύ.
  7. Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αυξήστε τη θερμοκρασία στους 220- 200 βαθμούς στον αέρα. Ξετυλίξτε το πακέτο και τσακίστε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα κάτω από το χείλος του ταψιού, περιχύστε το αρνί με τα υγρά του και τοποθετήστε το ξανά στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφαιρέστε το αρνί από το φούρνο, τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ξεκουραστεί.
  8. Αναποδογυρίστε τις πατάτες και επιστρέψτε τις στο φούρνο για 30 λεπτά, κατόπιν αλατίστε. Ενώ οι πατάτες ψήνονται, ανακατέψτε όλα τα υλικά για το ντιπ γιαουρτιού.