2η μέρα Delphi Economic Forum
Το Newsbeast στους Δελφούς – Live η δεύτερη μέρα από το 10° Οικονομικό Φόρουμ
Όλες οι εξελίξεις από το μεγάλο γεγονός της πολιτικής και της οικονομίας

H πορεία του Ιδιωτικού χρέους στην χώρα μας βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο διευθύνων σύμβουλος της DoValue Greece Τάσος Πανούσης ανέφερε ότι η doValue Greece διαχειρίζεται 35 δισ. ευρώ σε Groos Book Value (GBV). Σε επίπεδο συνολικών νομικών απαιτήσεων το ποσό αντιστοιχεί σε 72 δισ. ευρώ. Το ποσό των ρυθμίσεων ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ και αφορά στο 40% του χαρτοφυλακίου που διαχειριζόμαστε Στόχος είναι να προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το 80% των ανακτήσεων προέρχεται από ρυθμίσεις και συναινετικές λύσεις, ενώ το 20% από πλειστηριασμούς. Σε κάθε 1 πλειστηριασμό (αναγκαστική εκτέλεση) αντιστοιχούν 30 επιτυχημένες ρυθμίσεις είπε ο κ. Πανούσης.
Για να μπορέσει να βελτιωθεί η απόδοση των τιτλοποιήσεων πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και απόδοσης δικαιοσύνης, είπε ο κ. Πανούσης επισημαίνοντας επίσης ότι θα πρέπει να φτιαχτεί ο φορέας επαναμίσθωσης ακινήτων καθώς επίσης να λυθούν προβλήματα νομικής και τεχνικής ωρίμανσης στα ακίνητα των χαρτοφυλακίων REO. Η σημερινή εικόνα των τιτλοποιήσεων δεν θέτει τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου σε κίνδυνο.
Μιλώντας στο συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος της CEPAL Greece, Θεόδωρος Αθανασόπουλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του εξωδικαστικού μηχανισμού και στα επικείμενα βήματα, που έχουν -όπως είπε- ως σκοπό να μειωθεί περαιτέρω το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα, το οποίο παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Επισήμανε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση και ότι κάθε εργαλείο συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στην προσπάθεια αυτή. Ο κ. Αθανασόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ακρίβεια των στοιχείων που παρέχουν οι δανειολήπτες, καθώς και στη συμπεριφορά τους. Υπογράμμισε, δε, ότι τα επόμενα βήματα του εξωδικαστικού μηχανισμού στοχεύουν στην αύξηση της αποδοχής από την πλευρά των οφειλετών, κάτι που θα οδηγήσει σε περισσότερες λύσεις.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, η Όλγα Ευτυχιδου, επικεφαλής Νομικών Υπηρεσιών της Sioufas & Associates Law, αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, τόσο στον ορισμό δικάσιμης όσο και στην έκδοση αποφάσεων επισημαίνοντας πάντως ότι το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Έκανε λόγο για τα θετικά αποτελέσματα που έχει ήδη φέρει η εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από πέρυσι, καθώς και για τη μεταφορά μέρους της δικαστικής ύλης από τα δικαστήρια προς τους δικηγόρους. Αυτή η εξέλιξη, όπως σημείωσε, έχει οδηγήσει σε αισθητή μείωση των χρόνων απονομής της Δικαιοσύνης - και ειδικότερα σε υποθέσεις που αφορούν οφειλέτες.
Στο θέμα του clawback αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου.
«Όταν θέσπιζα το clawback με επέκρινε το σύμπαν. Όμως όλοι αυτοί που με επέκριναν και μετά έγιναν κυβέρνηση, δεν άγγιξαν τίποτα από το clawback. Όμως το clawback ήταν βάρβαρο μέτρο, άγαρμπα φτιαγμένο σε συνθήκες κρίσης. Τώρα πρέπει να φτιάξουμε μέτρα που δεν θα αποκλείουν την καινοτομία. Πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα είναι ευέλικτα και θα προσελκύουν την καινοτομία, τώρα που δεν είναι έκτακτη ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο ίδιος μιλώντας για τα data και την εκμετάλλευσή τους, ανέφερε πως «Η Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει τεράστια ποσότητα δεδομένων. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι η δευτερογενής χρήση των δεδομένων να είναι όσο πιο ελεύθερη γίνεται. Θα πάμε στο μέγιστο βαθμό που επιτρέπεται».
Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, σημείωσε: «Στην τελική version που θα προτείνω σε όλη τη βιομηχανία φέτος, θέλω να είμαι ειλικρινής ως προς το ποιος όρος δεν μπορεί να μπει. Είναι η δέσμευση για το ύψος του clawback. Ο λόγος είναι ότι η δέσμευση για το λογιστήριο του κράτους σημαίνει άγνωστη φαρμακευτική δαπάνη. Δεν μπορεί να γραφτεί στο μεσοπρόθεσμο, γιατί θα έρθουν μετά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και θα βάλουν στον συγκεκριμένο άγνωστο, θα πάνε στο ακραίο σενάριο και θα πέσει έξω το σύνολο του κράτους.»
«Έχουμε από τη μια τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, από την άλλη μια βιομηχανία που έχει ταλαιπωρηθεί. Οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν δείξει μια υπευθυνότητα στη χώρα και δεν απέσυραν φάρμακα. Τους τιμά αυτό γιατί δεν στερήθηκαν οι ασθενείς φάρμακα όταν η χώρα δεν είχε να τα πληρώσει», πρόσθεσε.
Καμία ένδειξη «παγώματος» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην anchorwoman του Mega TV και αρθρογράφο της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», Κατερίνα Παναγοπούλου, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Αν και παραδέχθηκε ότι «δεν είμαστε θαυματοποιοί για να καλύψουμε όλα τα σημεία διαφωνίας», τόνισε ότι δεν υφίσταται καθεστώς "παγώματος" με την Τουρκία. Η σχέση Ελλάδας – Τουρκίας, σύμφωνα με τον ίδιο, εξελίσσεται βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με πολυεπίπεδη προσέγγιση, πέρα από τις εναέριες παραβιάσεις, αγγίζοντας τομείς όπως το εμπόριο και η μετανάστευση.
Για την ηλεκτρική διασύνδεση και το «καυτό» ζήτημα του καλωδίου
Αναφερόμενος στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ενώ η επανεκκίνηση των εργασιών θα γίνει «στον κατάλληλο χρόνο». Τόνισε, δε, ότι το έργο συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζοντας: «Δεν αυτενεργούμε, αλλά απαιτούμε από κάθε πλευρά τον αντίστοιχο σεβασμό».
«Η ελληνική διπλωματία δεν ετεροκαθορίζεται»
Ξεκαθάρισε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να ορίζεται υπό το πρίσμα της τουρκικής απειλής, επισημαίνοντας τη διπλωματία της πολυμέρειας και τις εξαιρετικές σχέσεις της χώρας με τα αραβικά κράτη, το Ισραήλ και την Αίγυπτο – για την οποία μίλησε για «αδελφική σχέση».
Ταυτόχρονα, υπενθύμισε την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης, καθώς η περιοχή «βάλλεται από παντού». Παραδέχθηκε πως υπήρξε απομείωση της αμυντικής ικανότητας στο παρελθόν, αλλά «την τελευταία εξαετία ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις», καθώς «η άμυνα είναι μοχλός ειρήνης».
Για τις έρευνες νότια της Κρήτης και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο
Για τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, τόνισε ότι η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της με φρόνηση και σύνεση, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, χωρίς να επιδιώκει την απομείωση δικαιωμάτων άλλων χωρών, αλλά χωρίς να δέχεται και τον περιορισμό των δικών της.
Προετοιμασμένη η Ελλάδα για τον εμπορικό πόλεμο
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου, διαβεβαίωσε πως η χώρα είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, με όπλα την πολιτική σταθερότητα, τις συμμαχίες και μια ισχυρή κυβέρνηση. Δεν απέκλεισε ωστόσο τις παράπλευρες απώλειες, σημειώνοντας την ανάγκη αποσυμπίεσης «μεταξύ συμμάχων».
Για την Ουκρανία, τόνισε ότι η στήριξη της Ελλάδας προς το Κίεβο παραμένει σταθερή, χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων.
Ψήφος εμπιστοσύνης στον ΟΗΕ και «μεγάλη στιγμή» για την Ελλάδα
Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στην εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς την διεθνή ψήφο εμπιστοσύνης. Σημείωσε ότι τον Μάιο η χώρα θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία και προανήγγειλε ένα μεγάλο event στη Νέα Υόρκη στις 20 Μαΐου, με θέμα τη ναυτική ασφάλεια, «που διασφαλίζει την όδευση, την επισιτιστική ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία».
«Η χειρότερη στιγμή για να είναι κάποιος Υπουργός Εξωτερικών»
Κλείνοντας, δεν έκρυψε τη δυσκολία του ρόλου του, λέγοντας ότι «η τρέχουσα περίοδος είναι η χειρότερη στιγμή για να είναι κάποιος Υπουργός Εξωτερικών», θέση που, όπως είπε, συμμερίζονται και οι ομόλογοί του. Απέδωσε τις δυσκολίες στο έλλειμμα προβλεψιμότητας και στην αλλαγή του τρόπου άσκησης της διπλωματίας.
Η μείωση της γραφειοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι βασικό στοιχείο για την αύξηση της παραγωγικότητας της ΕΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Joaquim Miranda Sarmento, Yπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Christian Schubert, Ανταποκριτή Οικονομικού και Επιχειρηματικού ρεπορτάζ, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Ιταλία. Η συζήτηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9-12 Απριλίου.
«Από το 2008 η Ευρώπη έχει μείνει χαμηλά στην παραγωγικότητα της σε σχέση με τις ΗΠΑ. Αυτό μεταφράζεται σε στάσιμα πραγματικά εισοδήματα τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν πίεση στα δημόσια οικονομικά πολλών χωρών», τόνισε ο κ. Sarmento. «Στην Πορτογαλία πριν 15 χρόνια είχαμε μια μεγάλη κρίση. Με τη βοήθεια και της τρόικας πετύχαμε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στην κτηματαγορά, τη δημόσια διοίκηση και σε άλλους τομείς. Θεωρώ πως για την ΕΕ βασικός στόχος πρέπει να είναι η μείωση της γραφειοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή πολλές από τις δυσκολίες που υπάρχουν στο να ιδρυθεί και να λειτουργήσει μια επιχείρηση σε πολλές χώρες της Ευρώπης προέρχονται από τις Βρυξέλλες» είπε ο Πορτογάλος πολιτικός και συνέχισε: «Η Ευρώπη χρειάζεται μια σειρά από δομικές μεταρρυθμίσεις για να αυξήσει την παραγωγικότητα της. Για παράδειγμα, ενοποίηση αγορών σε τομείς όπως η ενέργεια. Λιγότερους περιορισμούς σε τομείς της τραπεζικής, βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων καθώς και περισσότερη έρευνα σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι ημιαγωγοί».
Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην περιστραφεί και γύρω από την δασμολογική πολιτική του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Θεωρώ λάθος να δούμε τους δασμούς ως αντίποινα, πρέπει να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ». Ο κ. Sarmento συνδύασε αυτή τη διαπραγμάτευση με τις απαραίτητες -κατά τη γνώμη του- προσαρμογές που πρέπει να κάνει η Ευρώπη στον τομέα της ασφάλειας. «Η Ε.Ε. έχει σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα σε σχέση με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα μας. Πιστεύω πως στόχος της Ευρώπης πρέπει να είναι η αμυντική και ενεργειακή της ενδυνάμωση. Αυτό, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, σημαίνει αγορές αμυντικού εξοπλισμού και LNG από τις ΗΠΑ και αυτό θα βοηθήσει και την αμερικανική οικονομία. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θεωρώ πως σε 10 χρόνια η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να παράγει η ίδια τον αμυντικό εξοπλισμό της, με καταμερισμό ανά χώρα στους τομείς που εξειδικεύεται», τόνισε.
Ο κ. Sarmento αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μετανάστευσης στη χώρα του. «Πριν λίγα χρόνια στην Πορτογαλία υπήρχαν 500 χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Βραζιλία και τις χώρες της Αφρικής στις οποίες μιλούν Πορτογαλικά. Σήμερα έχουμε 1,5 εκατομμύριο, σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Πάλι από τις ίδες χώρες αλλά και από χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν. Τους χρειαζόμαστε, είναι απόλυτα ουσιώδεις για την οικονομία μας, δεν υπάρχει τομέας στην Πορτογαλία χωρίς έλλειψη εργατικού δυναμικού, αλλά την ίδια στιγμή έχουν δημιουργηθεί κοινωνικές εντάσεις».
Τέλος, αναφέρθηκε στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στην χώρα του, την τρίτη σε τέσσερα χρόνια. Τόνισε πως το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στο οποίο ανήκει ευελπιστεί να καταλάβει και πάλι την πρώτη θέση και απέκλεισε οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με το ακροδεξιό Chega.
Υπάρχει διέξοδος στο να μπορέσουμε να μειώσουμε την ταχύτητα της αλλαγής του κλίματος, αρκεί, μαζί με τη φύση που έχει τη δυνατότητα να ξαναβρεί την ισορροπία της, να σταματήσουμε κι εμείς οι άνθρωποι να την βομβαρδίζουμε με ρύπους και θερμοκηπιακά αέρια.
Αυτό υποστήριξε η Ξένια Λοϊζίδου, πρόεδρος του ΔΣ του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «ΑΚΤΗ» με έδρα την Κύπρο. Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Νίκο Δρόσο, στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η κ. Λοϊζίδου είπε μεταξύ άλλων: «Μα φυσικά υπάρχει διέξοδος. Ήδη ο πλανήτης μπορεί να ανανεωθεί, να αναγεννηθεί, να ξαναλειτουργήσει σωστά. Το είδαμε αυτό, ας πούμε για παράδειγμα, με αυτό που έγινε στην Αθήνα όταν δημιουργήθηκε στην Ψυττάλεια το μεγάλο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων. Στη θάλασσα της περιοχής δεν μπορούσε να υπάρχει ούτε ψάρι. Έγινε όμως το έργο στην Ψυττάλεια και αμέσως καθάρισε ο Αργοσαρωνικός. Η φύση έχει τη δυνατότητα να ξαναβρεί την ισορροπία της. Το θέμα είναι να σταματήσουμε εμείς οι άνθρωποι να ρίχνουμε όλους αυτούς τους ρύπους, να σταματήσουμε να δημιουργούμε θερμοκηπιακά αέρια, για να μπορέσουμε να μειώσουμε την ταχύτητα της αλλαγής του κλίματος. Γιατί αυτό είναι το θέμα. Το κλίμα αλλάζει ούτως ή άλλως. Αυτό που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τώρα είναι η ταχύτητα με την οποία αλλάζει, οπότε δεν προλαβαίνουμε να προσαρμοστούμε και πρέπει να εφαρμόσουμε λύσεις, όπως είναι λύσεις για την ερήμωση των γαιών μας που καλπάζει. Στη Μεσόγειο έχουμε 60% με 70% ερήμωση των γαιών μας» […] «Υπάρχουν λύσεις. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές και η πολιτική βούληση». […] «Μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια αειφορική, σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Και η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι ούτε μπαμπούλας ούτε κάτι ανέφικτο. Είναι εδώ και είναι η μόνη μας επιλογή».
Στο μεταξύ, τον Μάρτιο, η ΑΚΤΗ τιμήθηκε για τα 25 χρόνια δράσης της για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς της Κύπρου και της Ευρώπης, με το Χρυσό Βραβείο Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς».
Με αφορμή τη βράβευση της οργάνωσης και απαντώντας στην ερώτηση για το τι σημαίνει αυτή η διάκριση για την ΑΚΤΗ και τους ανθρώπους της, η κ. Λοϊζίδου είπε: «Η ΑΚΤΗ είναι ένας μη Κυβερνητικός Οργανισμός, μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση με έδρα την Κύπρο. Είναι 25 χρονών. Δουλεύουμε ένα τέταρτο του αιώνα στα θέματα της αειφορίας και της κλιματικής αλλαγής. Δουλεύουμε σε όλες τις θάλασσες του κόσμου για την πλαστική ρύπανση, για την υγεία. Εργαζόμαστε ακούραστα σε όλους αυτούς τους τομείς που τους λέμε, με μια λέξη, αειφορία».
Αναφερόμενη στα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν σε αυτά τα 25 χρόνια δραστηριοποίηση της Οργάνωσης, η κ. Λοϊζίδου επισήμανε μεταξύ άλλων: «Αυτό που ξεκινήσαμε από νωρίς να λέμε και νομίζω μας διαφοροποιεί και είναι ένας από τους λόγους της βράβευσης μας, είναι ότι η αειφορία δεν είναι κάτι το θεωρητικό, δεν είναι λόγια. Η αειφορία χρειάζεται γνώση, εξειδίκευση και εφαρμοσμένες λύσεις. Εμείς με αυτό το σκεπτικό έχουμε δραστηριοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια για την καταπολέμηση της ερήμωσης και για την ενημέρωση του κόσμου». […] «Και αυτό το κάνουμε σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες, με κυβερνήσεις αλλά κυρίως με την Κοινωνία των Πολιτών και με οργανισμούς, όπως είναι τα Ηνωμένα Έθνη».
Ερωτηθείσα αν οι τρέχουσες αλλαγές και η κλιματική κρίση περιπλέκουν ιδιαίτερα τα ζητήματα της αειφορίας, η κ. Λοϊζίδου είπε ότι «η αειφορία έχει τρεις βασικούς άξονες στους οποίους εστιάζουμε: Κοινωνία, Οικονομία και Περιβάλλον. Άρα για να έχουμε μια αειφορική ανάπτυξη και μια βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει αυτοί οι τρεις άξονες να είναι σε ισορροπία. Δεν μπορούμε να έχουμε αυξανόμενη φτώχεια, φτωχοποίηση των κοινωνιών μας σε ένα καθαρό περιβάλλον. Δεν θα λειτουργήσει! Είναι σαν να έχουμε ένα τραπέζι με τρία πόδια και κάποιο από τα τρία αυτά δεν λειτουργεί. Άρα, το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να έχουμε υγιείς κοινωνίες και υγιείς οικονομίες, σε ένα υγιές περιβάλλον. Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, αλλά γίνεται».
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Newsbeast φιλοξένησε στο booth του τον Δήμο Σαπίδη, CEO της Siemens Mobility, για μια συνέντευξη που επικεντρώθηκε στην επόμενη ημέρα της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα – με λέξεις-κλειδιά την ψηφιοποίηση, τη βιωσιμότητα και την ηλεκτροκίνηση.
Ο κ. Σαπίδης ανέλυσε πώς η Siemens επενδύει στρατηγικά στις έξυπνες υποδομές (Smart Infrastructure), δίνοντας έμφαση στη σύνδεση του ψηφιακού με τον φυσικό κόσμο, την αποδοτική διαχείριση ενέργειας και την ανάγκη για βιώσιμες λύσεις που προσαρμόζονται στις προκλήσεις του σήμερα.
«Η απόφαση έχει παρθεί: all electric», σημείωσε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τον ρόλο της Siemens στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και στη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου. Μίλησε επίσης για τη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας, τη βελτιστοποίηση των δικτύων και τις καινοτόμες λύσεις που προσφέρει ο όμιλος – από τις μπαταρίες έως την αντλησιοταμίευση – ώστε η παραγόμενη ενέργεια να μην «πετιέται», αλλά να αξιοποιείται στο έπακρο.
Τέλος, στάθηκε στη νέα στρατηγική της εταιρείας για τη δημιουργία ψηφιακών πλατφορμών συνεργασίας μεταξύ τεχνικών, καταναλωτών και επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι «η ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων απαιτεί νέα μοντέλα καινοτομίας».
Την ενίσχυση του δικτύου αεροδιακομιδών από τα νησιά της χώρας, με ιδιωτικά ελικόπτερα και χωρίς κόστος για τους ασθενείς, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.
Όπως είπε, «δεν είναι εύκολο να στελεχώσεις νησιά των 200 κατοίκων», τονίζοντας ότι από το φετινό καλοκαίρι θα υπάρχει σύστημα αεροδιακομιδών με ιδιωτικά ελικόπτερα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα προστεθεί και τρίτο ελικόπτερο, επιπλέον από αυτά που είχαν στη διάθεσή τους οι υγειονομικές υπηρεσίες πέρυσι, ενώ θα «διπλασιαστεί ο χρόνος στα αεροπλάνα».
Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε διαχειριστές της φθοράς – θέλουμε να φέρουμε το ΕΣΥ στην επόμενη μέρα». Παρουσίασε τους πέντε βασικούς άξονες της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας: Θωράκιση του δημόσιου συστήματος, ποιοτικότερες υπηρεσίες, μείωση χρόνου αναμονής, έμφαση στην πρόληψη και «ένα ΕΣΥ στο οποίο θα είναι περήφανοι όσοι εργάζονται σε αυτό».
«Έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση χρηματοδότησης και το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ το σύστημα υγείας», δήλωσε, απορρίπτοντας την κριτική περί ιδιωτικοποίησης: «Δεν μπορεί να μιλάει κανείς για ιδιωτικοποίηση όταν ενισχύεις το δημόσιο σύστημα». Αναφερόμενος στα απογευματινά χειρουργεία, σημείωσε ότι έχουν ήδη μειώσει στο μισό τον αριθμό των ασθενών που περίμεναν πάνω από έναν χρόνο και ότι στόχος είναι η αναμονή να περιοριστεί κάτω από τους τέσσερις μήνες. «Όποιος μένει πάνω από τέσσερις μήνες στη λίστα, το Υπουργείο έχει υποχρέωση να βρει λύση για το χειρουργείο του», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αναμονή στα επείγοντα και στα βαριά περιστατικά του δημόσιου συστήματος».
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε, τέλος, ότι τίθεται σε εφαρμογή νέα ψηφιακή πλατφόρμα όπου οι ασθενείς θα μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες για ζητήματα όπως η ποιότητα του φαγητού ή των σεντονιών στα νοσοκομεία και αν δεν υπάρξει διόρθωση, το Υπουργείο θα μπορεί να φτάσει ακόμη και σε παύση διοικήσεων νοσοκομείων.
Μιλώντας στο Newsbeast, στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Ορέστης Ομράν, διεθνής δικηγόρος, πρόεδρος του think tank «Συνέργεια» και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, κάνει λόγο για μία νέα εποχή γεωπολιτικής διαπραγμάτευσης, με επίκεντρο τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή μετάβαση.
Σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές δηλώσεις του, ο Ομράν είπε πως «Πρωτίστως πάμε Τραμπ», τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρέπει να διστάζει να επενδύσει στη στρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει απομάκρυνση από την Ευρώπη. «Το συμφέρον της Ελλάδος ήταν πάντοτε στο άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών» υπογραμμίζει, θέτοντας το πλαίσιο μιας διπλής γεωπολιτικής τοποθέτησης: «Πάμε και Τραμπ, μένουμε και Ευρώπη».
Ο Ομράν εξηγεί πώς η δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ –ακόμα και ως απειλή– προκαλεί ύφεση στις διεθνείς αγορές, συμπιέζοντας τη ζήτηση ενέργειας και ρίχνοντας τις τιμές. «Αυτό βραχυπρόθεσμα ευνοεί τις οικονομίες όπως η ελληνική, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να πλήξει την ενεργειακή μετάβαση και τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, εξαιτίας της εξάρτησης από εξοπλισμό που παράγεται κυρίως στην Κίνα», σημειώνει.
Στο ενεργειακό πεδίο, στέκεται ιδιαίτερα στη σημασία των διασυνδέσεων που αναβαθμίζουν τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για projects που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης: «Το έργο Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας είναι καθοριστικό, όπως και η διασύνδεση Αιγύπτου–Κρήτης–Πελοποννήσου, που εξελίσσεται σε πρότυπο για την ΕΕ. Είμαστε πρωταγωνιστές, όχι παρατηρητές».
Η σημασία της πρόληψης και των πολιτικών δημόσιας υγείας, όπως ο εμβολιασμός, αναδείχθηκε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο διεξάγεται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου.
Πρώτη πήρε τον λόγο η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία τόνισε τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης σε πανελλήνιο επίπεδο: «Το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μέσω των προσυμπτωματικών εξετάσεων και του εμβολιασμού για τον ιό HPV, μπορεί σε 10 χρόνια να εξαλείψει σχεδόν τα νέα περιστατικά καρκίνου της μήτρας που οφείλονται στον HPV, τα οποία είναι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων».
Η υπουργός παρέθεσε στατιστικά στοιχεία για τον εμβολιασμό στη χώρα και πρόσθεσε πως «η χώρα μας έχει μία από τις καλύτερες καλύψεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εποχική γρίπη. Το 75% των ανθρώπων άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί, ενώ την ίδια στιγμή έχει ανέβει σημαντικά το ποσοστό εμβολιασμού στους επαγγελματίες της Υγείας».
Απαντώντας σε παρατήρηση του συντονιστή της συζήτησης, Κυριάκου Σουλιώτη, Καθηγητή και Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η υπουργός τόνισε: «Στην Ελλάδα έχουμε έναν αναπτυγμένο ιδιωτικό τομέα υγείας, θα ήταν κουτό να τον αποκλείσουμε. Στόχος μας είναι να παρέχουμε τη δαπάνη ώστε οι πολίτες να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, δημόσιες ή ιδιωτικές. Όλους τους ιδιώτες γιατρούς σε νησιά και μικρούς τόπους θα τους αποκλείσουμε; Σοβιετία είμαστε;».
Για την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή και αφορά τη μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών από την 1η Μαΐου, μίλησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται 9-12 Απριλίου.
«Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Αποδείξαμε όμως ότι, αν υπάρχει διάθεση, υπάρχουν και τρόποι για να δοθεί σήμα στήριξης στην αγορά υπέρ των πολιτών», σημείωσε ο Υπουργός και ευχαρίστησε ΟΛΠ, Cosco και ΟΛΘ που συνέδραμαν στην προσπάθεια, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι. «Πρέπει να προστατεύσουμε τον κόσμο. Δεν θεωρώ τη "νησιωτικότητα" μειονέκτημα. Δεν είναι πολυτέλεια να ταξιδεύουν οι Έλληνες στα νησιά, το ίδιο και οι τουρίστες», είπε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι το σήμα έπρεπε να δοθεί νωρίς, πριν την καλοκαιρινή περίοδο, και επισημαίνοντας ότι ναυτιλία και τουρισμός αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας μας.
«Το υπουργείο έχει κοινωνικό πρόσημο», ανέφερε ο υπουργός, δηλώνοντας παράλληλα ότι έχει ενστάσεις ως προς την πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη λόγω της κλιματικής κρίσης (αλλαγή καυσίμων από την 1η Μαΐου στην ακτοπλοΐα), καθώς κάνει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο βόρειο κομμάτι της λεκάνης της Μεσογείου λιγότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με εκείνες στο νότιο τμήμα.
Κατά τη συζήτηση που είχε ο Βασίλης Κικίλιας με τον Μηνά Τσαμόπουλο, Δημοσιογράφο, Πρώτο Θέμα & Newmoney.gr, προανήγγειλε οριζόντιο έλεγχο των ΜΚΟ για τον ρόλο τους στη χώρα μας σε ό,τι έχει να κάνει με τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, λέγοντας ότι έχει ζητήσει από το λιμενικό κάθε δικογραφία και κάθε φάκελο που σχετίζεται με το θέμα, ώστε να πάει στην εισαγγελία. Μάλιστα, εξήρε το έργο των ανδρών και των γυναικών του λιμενικού, τονίζοντας ότι παλεύουν μέρα και νύχτα στο Αιγαίο αλλά και την ανοιχτή θάλασσα, με στόχο τη φύλαξη των συνόρων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Για να καταλήξει : «Κάτω τα χέρια από το λιμενικό. Δεν θα δείχνουμε με το δάχτυλο αυτούς που πάνε να σώσουν όλον αυτόν τον κόσμο έναντι της μάστιγας των σύγχρονων λαθρεμπόρων που είναι μια μπίζνα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Τέλος, κάλεσε τους νέους και τις νέες να ασχοληθούν με την ποντοπόρο ναυτιλία, τονίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κλάδου και μιλώντας για καλά πληρωμένες δουλειές τις οποίες θα μπορούσαν οι νέοι να κάνουν για 10-15 χρόνια και να φτιάξουν τη ζωή τους και το μέλλον των παιδιών τους. «Απαιτείται κορυφαία ναυτική εκπαίδευση. Αυτή θα επιζητήσουμε», είπε και σημείωσε ότι οι άνθρωποι της αγοράς, οι εργαζόμενοι και το υπουργείο πρέπει να καταλήξουν το φθινόπωρο ως προς αυτό το θέμα.
Ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Πανεπιστημίου και νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, μίλησε στο Newsbeast στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης μιας περιοχής που επλήγη σφοδρά από τις πλημμύρες του Daniel.
Όπως εξηγεί, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αποκαταστάσεις σε πάνω από 450 σημεία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται παρεμβάσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή, αναμένονται μεγάλα έργα σε φράγματα, υδρονομικά συστήματα και πολιτική προστασία, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το 2026.
Παράλληλα, παρουσιάζει το αναπτυξιακό του σχέδιο για τη Θεσσαλία, δίνοντας έμφαση σε πέντε βασικούς άξονες: αντιπλημμυρική προστασία, δημόσια υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ξεχωρίζει επίσης τη νέα στρατηγική εξωστρέφειας για τα αγροτικά προϊόντα και την προσπάθεια ανάσχεσης της ανεργίας, ιδίως στους νέους.
«Καμία άλλη περιφέρεια στην Ευρώπη δεν έχει Όλυμπο, Μετέωρα, λίμνη Πλαστήρα και Σποράδες», δηλώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η Θεσσαλία έχει όλα τα εφόδια για να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης.
Όσο για το πολιτικό του αποτύπωμα; Ο Κουρέτας θέλει να τον θυμούνται όχι μόνο ως καθηγητή που αφιέρωσε 30 χρόνια στους φοιτητές του, αλλά και ως έναν περιφερειάρχη που δεν «γυάλιζε την καρέκλα», αλλά δούλεψε για να γίνει η Θεσσαλία ανθεκτική και αξιοβίωτη.
«Δεν υπάρχει κανένα νόημα να συνεχίσουμε με το υπάρχον παραγωγικό μοντέλο. Δική μας δουλειά ως χώρα, είναι να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», ανέφερε ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9 - 12 Απριλίου.
Ο κ. Γραφάκος παραδέχθηκε ότι η χώρα στο κομμάτι της ανακύκλωσης έχει μείνει πίσω, και δήλωσε ότι «σήμερα στην Ελλάδα πραγματοποιείται μία μεταρρύθμιση ανακύκλωσης». Όπως εξήγησε, πλέον προβλέπεται ένα ενιαίο ολιστικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο κάθε δράση θα κοστολογείται και το αποτέλεσμά της θα αποτυπώνεται.
Στη συνέχεια, δήλωσε ότι όλα τα περιφερειακά σχέδια συντάσσονται, και όλες οι δράσεις που περιλαμβάνονται τεκμηριώνουν ότι μέχρι το 2035 από το 20% στην ανακύκλωση θα πάμε στο 60%. Όσον αφορά τα έργα, αυτά θα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Όπως έκανε γνωστό, σύντομα ψηφίζεται στο κοινοβούλιο το τέλος ταφής, το οποίο θα κατευθύνεται κατά 85% στη χρηματοδότηση των δράσεων κυκλικής οικονομίας των δήμων, ενώ με το υπόλοιπο 15% θα κλείνουν χώροι υγειονομικής ταφής.
Όπως ανέλυσε ο Γενικός Γραμματέας, σήμερα έχουμε 13 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων σε λειτουργία και 24 σε κατασκευή, δημοπρατούνται επιπλέον 4 έργα με ΣΔΙΤ, ενώ χωροθετούνται και μονάδες για ενεργειακή αξιοποίηση με τη μορφή πέλλετ.
Επεσήμανε ότι τα έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων βρίσκονται στον πυρήνα της διαχείρισης για ένα καλύτερο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, 260 οικισμοί έχουν ήδη διαμορφωθεί, σε εξέλιξη βρίσκονται 130 έργα, ενώ έχουν μείνει 25 περιοχές στις οποίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι μελέτες. Επιπλέον, αναφέρθηκε η σύνταξη μελετών τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων. Όπως δήλωσε ο κ. Γραφάκος: “ετοιμάζουμε τη χώρα να είναι έτοιμη και αξιόπιστη, αλλά και να αποφύγουμε τα βαριά πρόστιμα”.
Μιλώντας για τις αναταράξεις που έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις του προέδρου Τραμπ, ο κ. Γραφάκος τόνισε την ανάγκη για στροφή προς περισσότερο πράσινες και κυκλικές πρακτικές, και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη είναι το μεγάλο μας σπίτι και είναι περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ να είμαστε μέρος μίας μεγάλης και δυνατής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και η απάντηση είναι η κυκλική οικονομία», ανέφερε ο κ. Μιχάλης Οικονομάκης, Πρόεδρος της HERRCO και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Πέτρος Πετρόπουλος (Α.Ε.), τονίζοντας την ανάγκη μετάβασης σε ένα παραγωγικό μοντέλο του τύπου: “Παράγω – Καταναλώνω – Επαναχρησιμοποιώ”.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη επιτάχυνσης και ενίσχυσης των πολιτικών κα δράσεων για την προώθηση της ανακύκλωσης συσκευασιών, στη χρήση νέων τεχνολογιών αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών, προκειμένου να χρησιμοποιούν σωστά τους μπλε κάδους.
Μάλιστα ο κ. Γραφάκος έκανε γνωστό ότι θα προβλέπονται πρόστιμα για όσες εταιρείες δεν συμμορφώνονται, προκειμένου να γίνει διασταύρωση στοιχείων στα μητρώα για το αν είναι υπόχρεες ανακύκλωσης ή όχι.
Σχολιάζοντας τις πολιτικές του προέδρου Τραμπ, ο κ. Οικονομάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει Πλανήτης Β’, γι΄ αυτό απαιτείται μία δυναμική στροφή προς την επαναχρησιμοποίηση.
Από την πλευρά του ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, Εκτελεστικός Διευθυντής της BioSolids, Πρόεδρος της Energy Exchange Group και Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Ελλάδας, ανέφερε ότι ζούμε σε μία περίοδο συνεχών κρίσεων, γι΄ αυτό και απαιτείται μία ολιστική αντιμετώπιση και νέες πρακτικές που θα οδηγήσουν σε βιώσιμες πρακτικές και σε μία αναγέννηση. Όπως είπε, η BioSolids υπηρετεί ακριβώς αυτή την αποστολή και πρόσθεσε ότι αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε μία αναγεννητική προσέγγιση είναι η ανάγκη να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας.
Αναφερόμενος στις πολιτικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η βιομηχανία θα ακολουθήσουν τελείως διαφορετικές διαδικασίες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις και να ξεπεράσουν την περίοδο των αναταράξεων.Ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης επεσήμανε την ανάγκη βελτίωσης των εδαφών σε περιοχές όπως αυτές που επλήγησαν από τη θεομηνία, αλλά και σε αστικό περιβάλλον, καθώς και στην ανάγκη προώθησης της ηλεκτροκίνησης για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Συντονίστρια του πάνελ ήταν η Δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Κορίνα Αθανασίου.

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε φιλικό επενδυτικό προορισμό στον τομέα της υγείας και της καινοτομίας εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου. Όπως είπε, η χώρα έχει καταφέρει να προσελκύσει πολυεθνικές και νεοφυείς επιχειρήσεις, αξιοποιώντας εργαλεία όπως το clawback, το οποίο –όπως σημείωσε– «έχει φέρει μεγάλες επενδύσεις».
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια μόνο χώρα κατανάλωσης φαρμάκου αλλά και παραγωγής, ανακοινώνοντας ότι στην Τρίπολη θα ξεκινήσει σημαντική φαρμακευτική παραγωγή. «Πρέπει να βλέπουμε τις λύσεις που προσφέρουμε για να μετατρέπουμε ένα πρόβλημα σε κέρδος», δήλωσε.
Αναφερόμενος στις κλινικές μελέτες, τόνισε ότι έχει ήδη εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση που αλλάζει σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «έχουμε ακόμα δρόμο για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε». Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις του παρελθόντος, λέγοντας: «Είχαμε πιο γραφειοκρατικό πλαίσιο, το διορθώνουμε. Θα δίνουμε μεγάλη επιδότηση στις κλινικές μελέτες».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις δυνατότητες της χώρας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας. Όπως είπε, η Ελλάδα «είναι ψηφιακά σε καλύτερη φάση από πολλές χώρες» χάρη στο MyHealth app και στην αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Έχουμε από τα καλύτερα ψηφιακά συστήματα στην Ευρώπη», δήλωσε, ενώ μίλησε με ενθουσιασμό για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκονται σε εξέλιξη: «Οι δυνατότητες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια είναι συγκλονιστικές – αν δούμε το εργοστάσιο AI και τον υπερυπολογιστή “Δαίδαλο”».
Επισήμανε επίσης ότι η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί «ζωτικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας» και υπενθύμισε ότι η χώρα παράγει το 12% των φαρμάκων της ΕΕ.
Αναφερόμενος στην επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί η πρόσληψη 200 ατόμων, σήμερα απασχολούνται 1.400 εργαζόμενοι. Όπως είπε, ο Άλμπερτ Μπουρλά του ανέφερε ότι βρήκαν εξαιρετικούς ανθρώπους, με υψηλή παραγωγικότητα και προθυμία να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα.
«Όποιος ταξιδεύει στο εξωτερικό και δει ένα δελτίο ειδήσεων, δεν μπορεί να μην αντιληφθεί τη διαφορά της εικόνας της Ελλάδας από το 2019 μέχρι σήμερα», κατέληξε. «Η πρόοδος είναι πανθομολογούμενη και αυταπόδεικτη. Το μόνο που μπορεί να πάει στραβά είναι να αυτοκτονήσουμε».
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Σταυρόπουλος, Εταίρος, Threshold Ventures, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει το μέγεθος, την εξειδίκευση και το momentum για να αποτελέσει κόμβο καινοτομίας στον τομέα της υγείας με τεχνητή νοημοσύνη». Όπως είπε, τα δεδομένα είναι «ο μαύρος χρυσός της εποχής» και η χώρα έχει πλεονέκτημα: «Επειδή χάσαμε το πρώτο κύμα ψηφιοποίησης, τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε με τις κατάλληλες τεχνολογίες – έχουμε δυνατότητα υπερπήδησης».
Επεσήμανε την υπερεκπροσώπηση των Ελλήνων διεθνώς στον τομέα της υγείας και της τεχνολογίας και κάλεσε σε πίστη στις δυνατότητες της χώρας: «Μπορούμε να παίξουμε στην πρώτη εθνική».
Ο Σίμος Συμεωνίδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Kos Biotechnology Partners, μίλησε από την πλευρά του επενδυτή: «Παρακολουθώ δεδομένα καθημερινά και βλέπω μεγάλη διαφορά στην Ελλάδα από το 2019 μέχρι σήμερα. Η πολιτική σταθερότητα είναι πια δεδομένη – κι αυτό αλλάζει τις διαθέσεις». Ανέφερε ότι υπάρχει πραγματικός χώρος για επενδύσεις στην υγεία, επισημαίνοντας τα θετικά ευρήματα σχετικής μελέτης που εκπόνησε η εταιρεία του.
Ο Μιχάλης Αργυρού, Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, επεσήμανε ότι «καινοτομία δεν είναι μόνο οι νέες τεχνολογίες – είναι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αλλάζουν μοντέλο λειτουργίας μέσα από το λεγόμενο soft innovation». Τόνισε τη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου –ιδίως των αποφοίτων στον χώρο της υγείας– και υπογράμμισε ότι «οι καλές πολιτικές χρειάζονται καλά δεδομένα».
Αναφέρθηκε επίσης στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας: είναι μία catch-up χώρα, έχει σταθερή κυβέρνηση, είναι χώρα της ευρωζώνης, με σαφή γεωπολιτικό προσανατολισμό και με καλές στρατηγικές σχέσεις. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που καλείται να καλύψει χαμένο έδαφος – κι αυτό της δίνει σήμερα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», κατέληξε.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Μέλος του Δ.Σ., Delsona Therapeutics.
Ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κινήματος Αλλαγής μίλησε στο Newsbeast στο Φόρουμ των Δελφών, όπου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, τα χαμηλά εισοδήματα και τη στήριξη «λίγων και ισχυρών», παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματος για ΦΠΑ, στέγαση, ενίσχυση μισθών και στήριξη μικρομεσαίων. Για την άμυνα, επανέλαβε πως η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για συμμετοχή σε ευρωπαϊκό αμυντικό μηχανισμό.
Η καινοτομία και οι δυνατότητες για ακόμα μεγαλύτερη πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα νέων τεχνολογιών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου, με εκπροσώπους της Πολιτείας και του φαρμάκου.
Λαμβάνοντας πρώτος το λόγο, ο Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι η πρόκληση είναι μία και είναι κοινή για όλους, με φόντο της εισόδου των νέων τεχνολογιών στο χώρο του φαρμάκου: Μια πιο τεκμηριωμένη στρατηγική στη διαδικασία της αξιολόγησης, την ώρα που ‘’τρέχει’’ και η σχετική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κ. Αγγελής μίλησε για την προσπάθεια καταπολέμησης της υπερσυνταγογράφησης και της υπερπαρεμβατικότητας των ιατρών, η οποία γίνεται μέσω ΑΙ. Για τον ίδιο, η καινοτομία πρέπει να είναι προσβάσιμη στον ασθενή για να είναι ωφέλιμη, παρότι τις περισσότερες φορές υπάρχει θέμα με τον προϋπολογισμό. Όπως υπογράμμισε, το clawback ήταν στη χειρότερή του φάση στο 2023 και πλέον έχει πτωτική πορεία, ενώ πρόσθεσε ότι μπορούν να δοθούν εργαλεία για διαπραγμάτευση των τιμών βάσει της πραγματικής αξίας των φαρμάκων, τη στιγμή που το 50% των ειδικών φαρμάκων κόβεται από τις επιτροπές. Μάλιστα, όπως ανέφερε, έρχεται σύντομα σχετική τροπολογία που αποτρέπει τη στρέβλωση στον κλάδο, η οποία επισύρει ποινές και πρόστιμα.
Από την πλευρά της, η Βασιλική Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, Μη Εκτελεστική Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ & Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Υπουργείο Υγείας, έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια εξισορρόπησης των προϋπολογισμών από την επιτροπή διαπραγμάτευσης με τον εξορθολογισμό της χρήσης συγκεκριμένων φαρμάκων, με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο σε νέα φάρμακα που έρχονται για να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης, ακόμα και να φέρουν πλήρη ίαση, χωρίς να επιβαρύνεται η αγορά. Όπως πρόσθεσε, το σύστημα με τις δύο επιτροπές αξιολόγησης φαρμάκων, παρότι είναι πρωτόλειο, έχει κάνει σημαντική πρόοδο, καθώς μέχρι πριν από τρία χρόνια υπήρχε καθυστέρηση στις διαδικασίες, οι οποίες τώρα δεν υπάρχουν σε σημαντικό βαθμό.
Για τον Μιχάλη Χειμώνα, Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), το φάρμακο καταλαμβάνει το 15-20% των δαπανών υγείας διεθνώς, ενώ ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τα πιο φθηνά φάρμακα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χώρα μας υπάρχουν προσιτά, πρωτότυπα φάρμακα, όμως η οικονομική κρίση άφησε πολλά θέματα στην Ελλάδα, λόγω της περικοπής δαπανών και είναι δύσκολο να αναπληρωθεί αυτό το κενό. Επισήμανε, δε, ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες διστάζουν να λανσάρουν στη χώρα μας καινοτόμα φάρμακα λόγω των πολλών επιστροφών και χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, από 240 από αυτά ήρθαν μόνο 40. Κατά τον ίδιο, το επόμενο χρονικό διάστημα έρχονται επενδύσεις 160 δις στην Ευρώπη στο χώρο των φαρμάκων, ωστόσο, αν δεν γίνουν αλλαγές όπως η ύπαρξη ενός περιβάλλοντος που να αξιολογεί την καινοτομία και η διευθέτηση του ζητήματος της πατέντας, αυτές δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.
Στη δική της εισήγηση, η Ελευθερία Τοκατλίδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), αναφέρθηκε στη δυσκολία εισαγωγής των καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας λόγω δεσμεύσεων, επισημαίνοντας ότι αποστολή του ΙΦΕΤ είναι να φέρνει στην Ελλάδα σπάνια φάρμακα, άμεσα και στην καλύτερη τιμή. Όπως ανέφερε, περισσότερα από 700.000 άτομα στην Ελλάδα ζουν με μια σπάνια πάθηση και από το 2020 μέχρι τώρα έχουν εισαχθεί για αυτά, 180 ορφανά φάρμακα. Η ουσιαστική συμβολή του ΙΦΕΤ είναι η κάλυψη περισσότερων ασθενών με περισσότερα φάρμακα, προσπαθώντας παράλληλα να γίνουν και οικονομίες κλίματος. Ενδεικτικό είναι ότι το 2024, εξοικονομήθηκαν 24 εκατ. ευρώ. Κατά την ίδια, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2025 εισήλθαν στη χώρα 25 νέες δραστικές ουσίες, ενώ έχει μειωθεί δραστικά και ο χρόνος εισαγωγής φαρμάκων. Επιπρόσθετα, εδώ και ένα μήνα έχουν ξεκινήσει προπαραγγελίες σε δύσκολα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ, τα οποία πλέον, μέσα σε τρεις με πέντε μέρες, ο ασθενής μπορεί να τα έχει στο σπίτι του.
Για την καινοτομία στο χώρου του φαρμάκου μίλησε ο Σπύρος Παπαπετρόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Neuphoria Therapeutics Inc, τονίζοντας ότι η Ευρώπη υστερεί σημαντικά στο χώρο της καινοτομίας και είναι επιτακτική μια στροφή για να μπορέσει να επιτύχει σε αυτό το ανταγωνιστικό πεδίο. Με βάση τα όσα δήλωσε ο κ. Παπαπετρόπουλος, η πραγματική καινοτομία είναι δύσκολη και πολυπαραγοντική, αρχίζει από μια ιδέα, όμως χρειάζεται τεχνογνωσία, ομαδική εργασία και πολύ λεπτομερή σχεδιασμό, πολύ καλή εκτέλεση, αλλά και κεφάλαιο, σε όλα τα στάδια, μέχρι την τελική έγκριση του φαρμάκου. «Τα καινοτόμα οικοσυστήματα χρειάζονται unicorns και επιτυχίες και αυτές θα οδηγήσουν στην ωρίμανση. Η Ελλάδα μπορεί και να καινοτομήσει και να επιχειρήσει, υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες και μετανάστες που μπορούν να επιστρέψουν από το εξωτερικό και να επενδύσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.
Την εκτίμηση ότι οι δυνατότητες που δίνει η τεχνολογική εξέλιξη θα αυξήσουν την παγκόσμια παραγωγικότητα σε επίπεδα που θα ακυρώσουν τις επιπτώσεις από τους δασμούς που επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση, εξέφρασε ο διεθνούς φήμης CEO της Roubini Macro Associates, Nouriel Roubini, στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τίτλο «Οι εμπορικοί πόλεμοι τροφοδοτούν την επόμενη κρίση;».
«Είμαι φυσικά απαισιόδοξος γιατί συντελείται μία αλλαγή στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Οδηγούμαστε σε μία περίοδο παγκόσμιας αστάθειας» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι, οι “megathreats” για τις οποίες έγραψα πριν από δύο χρόνια. Όμως το θετικό είναι ότι βρισκόμαστε στο όριο μιας τεχνολογικής επανάστασης, που δεν έχουμε ξαναδεί στην ιστορία». Όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτή η επανάσταση θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ που θα αγγίξει τις 200 μονάδες βάσης. Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Roubini, οι επιπτώσεις των δασμών θα οδηγήσουν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 50 μονάδες βάσης.
«Η αναλογία είναι 4 προς 1. Το μήνυμά μου είναι μεσοπρόθεσμα ότι η τεχνολογία θα ακυρώσει τους δασμούς», δήλωσε απορρίπτοντας τις προβλέψεις της Wall Street για ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Όπως είπε στη συνέχεια, δεν είμαστε αναγκαστικά εκεί, κυρίως αν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με τους περισσότερους εμπορικούς εταίρους.
Στη συνέχεια προειδοποίησε ότι αν κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, τότε οι δύο οικονομίες θα γνωρίσουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, γεγονός που θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις. Αναφερόμενος στην πολιτική της Κίνας σημείωσε ότι δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου Νότου και σε χώρες όπως η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία που διαμαρτύρονται για τις πρακτικές dumping που ακολουθεί το Πεκίνο. «Η Κίνα πρέπει να πάρει στα σοβαρά αυτές τις ανησυχίες και να καταλάβει ότι πρέπει να καταναλώνει περισσότερο και να αποταμιεύσει λιγότερο» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «Αυτές οι ανισορροπίες γίνονται πρόβλημα για όλο τον κόσμο και η Κίνα δεν το έχει καταλάβει ακόμα». Σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών προέβλεψε ότι η Fed θα κρατήσει στάση αναμονής, ενώ η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια περισσότερο από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, φτάνοντας τελικά στο 1,5%.
«Η Ευρώπη πρέπει να διαπραγματευτεί μία αποκλιμάκωση. Δεν μου αρέσει η λέξη ανταπόδοση» δήλωσε ο Joaquim Miranda Sarmento, Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας. Αναγνωρίζοντας ότι ο Trump «έχει ανάγκη να εμφανιστεί ως νικητής», πρότεινε η Ε.Ε. να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα που διατηρεί με τις ΗΠΑ αυξάνοντας την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και ενέργειας από τις ΗΠΑ. «Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες για να μειωθεί το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ και μεσοπρόθεσμα να αναπτύξει τη δική της αμυντική βιομηχανία. Η Πορτογαλία εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη του ναυτικού και της αεροπορίας για να ενισχυθεί η αμυντική ικανότητα της Ευρώπης, ενώ μεσοπρόθεσμα δημιουργεί μία ισχυρή αμυντική βιομηχανία». Τέλος, υποστήριξε ότι τα κίνητρα του Trump είναι κυρίως πολιτικά και συνδέονται με τις ανησυχίες που έχει για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ και την ασφάλεια της χώρας του.
Την ανάγκη συνεργασίας ΗΠΑ-Κίνας όχι μόνο στον οικονομικό τομέα αλλά σε όλα τα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα υπογράμμισε ο Henry Huiyao Wang, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση (CCG) - Πρώην Σύμβουλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας. «Είναι λάθος αυτός ο πόλεμος του Προέδρου Trump ενάντια σε όλους, διαταράσσει το παγκόσμιο σύστημα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «Ο κόσμος χρειάζεται η Κίνα και οι ΗΠΑ να δουλέψουν μαζί. Αν θέλει ο Πρόεδρος Trump να μείνει στην ιστορία ως ένας ηγέτης που προάγει την ειρήνη χρειάζεται τη βοήθεια της Κίνας. Είναι ανόητο οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες να μαλώνουν χωρίς λόγο και να συμπεριφέρονται σαν μικρά παιδιά». Ανέφερε επίσης ότι καθώς η Κίνα βελτιώνει τις σχέσεις της με χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, «οδηγούμαστε στο επόμενο στάδιο της παγκοσμιοποίησης».
Την εκτίμηση ότι η Fed δεν θα λάβει άμεσα απόφαση μείωσης των επιτοκίων, εξέφρασε η Dame DeAnne Julius, Ιδρυτικό Μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, Τράπεζα της Αγγλίας. «Πιστεύω ότι οι Κεντρικές Τράπεζες αγωνιούν για την αξιοπιστία τους και δεν μπορούν να αφήσουν να ξεφύγει ο πληθωρισμός» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «Δεν ξέρουμε πού θα οδηγηθούμε με αυτούς τους δασμούς και η ανεργία στις ΗΠΑ είναι χαμηλή. Είναι ξεκάθαρο ότι η Fed πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έξι μήνες πριν λάβει κάποια απόφαση» κατέληξε.
Τη συζήτηση συντόνισε o Paul Taylor, Senior Fellow, Friends of Europe, Αρθρογράφος, The Guardian.
Το Newsbeast βρέθηκε στους Δελφούς, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ, και συνομίλησε με τον Γιάννη Δεληκανάκη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Southrock, για το πώς ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να εξελιχθεί σε τουρισμό υψηλής αξίας.
Όπως τόνισε, το πρώτο απαραίτητο βήμα είναι η ύπαρξη ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου για το χωροταξικό. «Αυτό που προωθείται αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση είναι το Α και το Ω, ώστε να ξέρει πλέον ο καθένας πού και πώς μπορεί να επενδύσει», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «η χωροταξία δεν είναι μόνο εργαλείο προστασίας περιβάλλοντος – είναι εργαλείο ανάπτυξης».
Παρότι αναγνώρισε ως θετική την τελευταία του απόφαση να «παγώσει» τους δασμούς, τόνισε ότι αυτή δεν φαίνεται να εντάσσεται σε κάποιο ευρύτερο σχέδιο, αλλά ήταν πιθανότατα αντίδραση στην πτώση των αγορών. Κατά την άποψή της, η τρέχουσα αμερικανική πολιτική εσωτερικά χαρακτηρίζεται από μία σκοτεινή ατμόσφαιρα: «Δεν ακούει κανέναν – ούτε για τα Πανεπιστήμια, ούτε για την έρευνα, ούτε για τις ελευθερίες». Υπογράμμισε πάντως ότι «ευτυχώς, στις ΗΠΑ υπάρχουν ακόμη δικαστήρια που λειτουργούν». Αναφερόμενη στις σχέσεις με τον Πούτιν, είπε ότι «δεν υπάρχει συνεκτική στρατηγική» και ότι η έλλειψη αντίδρασης οφείλεται στον φόβο και το κόστος. «Δεν έχουμε δει ακόμα μεγάλη αντίδραση στις πολιτικές Τραμπ διότι αναμφίβολα υπήρξε η αίσθηση ότι έχει εντολή για τις πολιτικές του – αλλά αυτό είναι πολύ γενικό. Δεν νομίζω ότι έχει εντολή για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα θέματα. Δεν υπάρχει ακόμα μεγάλη αντίδραση, για παράδειγμα στα πανεπιστήμια, καθώς το κόστος είναι μεγάλο – φοβούνται ότι θα χάσουν ακόμα περισσότερα κονδύλια», είπε και κατέληξε: «Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν, που δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, εξαιτίας των πολιτικών του Τραμπ». Ο Gerard Baker, Αρχισυντάκτης στη The Wall Street Journal, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη αναδειχθεί στον πιο επιδραστικό πολιτικό του 21ου αιώνα, καθώς ανασχημάτισε την αμερικανική πολιτική και τη δυτική συμμαχία. Αναφερόμενος στους δασμούς, σημείωσε ότι ήταν προσπάθεια να αναδιαταχθεί η παγκόσμια οικονομία, με βάση την πεποίθηση ότι «ο υπόλοιπος κόσμος κλέβει τις ΗΠΑ». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι «δεν έχω ξαναδεί τους Ευρωπαίους τόσο τρομαγμένους και προβληματισμένους» και ότι αν ο Τραμπ επιδιώκει πράγματι συμμαχία κατά της Κίνας, «δεν είναι αυτός ο τρόπος για να το πετύχει». Παρότι διαπίστωσε ότι ο Τραμπ έχει την εντολή από τους εκλογείς για ανατροπή των πολιτικών του Μπάιντεν σε τομείς όπως η μετανάστευση ή η «woke» ατζέντα, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «απολύτως αντι-αμερικανικές» τις πρακτικές όπως τα προεδρικά διατάγματα που εκβιάζουν δικηγορικές εταιρείες. «Βλέπουμε μια μικτή εικόνα», κατέληξε. Ο Matthew Boyle, Επικεφαλής Γραφείου Ουάσιγκτον, Breitbart News υπερασπίστηκε θερμά τον πρόεδρο Τραμπ, λέγοντας ότι έχει σαφές σχέδιο, το οποίο εκτελεί με ταχύτητα. «Έχει περάσει τέσσερα χρόνια σκεπτόμενος τι θα κάνει. Ο στόχος ήταν πάντα η Κίνα», είπε, περιγράφοντας την πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση και τις συζητήσεις τους για τους δασμούς. Ανέφερε ότι η αντίδραση της Κίνας ήταν η μόνη τόσο επιθετική και αυτό «την ξεσκέπασε». Μετέφερε επίσης τη συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος -σύμφωνα με τον Boyle - φέρεται να εκτιμά πως η ΕΕ μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με τον Τραμπ. Ο Matthew Boyle σκιαγράφησε ένα πορτρέτο του Τραμπ ως ενστικτώδους, αλλά και προσεκτικού ηγέτη: «Είναι ο καλύτερος ακροατής – ειδικά off the record. Κάνει ερωτήσεις, ακούει και επεξεργάζεται». Υποστήριξε ακόμη ότι ο Τραμπ είναι ο μόνος πρόεδρος στη θητεία του οποίου ο Πούτιν δεν προχώρησε σε εισβολή, και ότι «υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο, που φάνηκε στις τελευταίες εκλογές, όταν ισπανόφωνοι και έγχρωμοι ψηφοφόροι τον στήριξαν». Έκλεισε λέγοντας ότι «το κίνημα έχει δυναμική» και ότι «στην Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα ελευθερίας στην έκφραση», επαναλαμβάνοντας θέση του Τζέι Ντι Βανς.
Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, συζητήσαμε με τον Τάσο Γκουγκούδη, ιδρυτή της Delta Group, για τις προκλήσεις και τις τάσεις στην αγορά ακινήτων.