Ήταν τον χειμώνα του 2020, μέσα στην πανδημία της COVID-19, όταν για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και η καλλιτεχνική διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου, προχώρησαν στη δημιουργία ενός εργαστηρίου μόδας, κεραμικής και χορού, το Morphés, που αποτελεί μέρος του OPEN PLAN και έχει ως πρωταρχική ιδέα τη σύνδεση του αρχαίου δράματος με άλλες μορφές τέχνης.
Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, το πρότζεκτ τράβηξε την προσοχή του κοινού και φέτος επιστρέφει δυναμικά. Σε μια χρονιά-ορόσημο για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, καθώς γιορτάζει τα 70ά του γενέθλια, το εργαστήριο μόδας του Open Plan εμπνέεται από τις αντιθέσεις και τους συμβολισμούς που χαρακτηρίζουν το δίπολο Απόλλωνα-Διονύσου: το μέτρο, την πνευματικότητα, την αρμονία, και στον αντίποδα την έκσταση, το πάθος, τον αυθορμητισμό. Την καθοδήγηση του εργαστηρίου αναλαμβάνει ο σχεδιαστής Γιώργος Ελευθεριάδης, σε συνεργασία με ειδικούς και επαγγελματίες του χώρου.

Η πρόκληση, δε, για τους συμμετέχοντες φέτος ήταν να μην ακολουθήσουν τα κλασικά μονοπάτια της μόδας, αλλά να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη. Η Ελπίδα Λίβανου, η νεαρή σχεδιάστρια μόδας που έκανε την πρακτική της στο εργαστήριο της ολλανδής σχεδιάστριας, Iris Van Herpen, στο Άμστερνταμ, μοιράζεται με το Newsbeast την εμπειρία της συμμετέχοντας στο σεμινάριο Morphés Open Plan του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

«Συμμετείχαμε δέκα άτομα από διαφορετικούς κλάδους. Είχαμε να κάνουμε την έρευνα και κατόπιν να δημιουργήσουμε κάποιο ένδυμα», εξηγεί η Ελπίδα Λίβανου την οποία συναντήσαμε στην παρουσίαση του φετινού πολυσυλλεκτικού προγράμματος του Φεστιβάλ, όπου παρουσιάστηκαν και τα έργα του Morphés.

«Ως εμπειρία ήταν διαφορετική από όσα έχω κάνει μέχρι τώρα. Δεν ήταν ένα σεμινάριο μίας μέρας. Είχαμε όλο αυτό το διάστημα διαφορετικές συναντήσεις, είχαμε χρόνο να το εξελίξουμε. Ήταν ένα απαιτητικό πρότζεκτ, γιατί δεν είχαμε να σχεδιάσουμε απλά ρούχα, είχαμε να δημιουργήσουμε «έννοιες». Ο κύριος Ελευθεριάδης μάς είχε δώσει ως οδηγία ότι θέλει να δει κάτι το οποίο δεν σχετίζεται ακριβώς με τον άνθρωπο: ο Διόνυσος και ο Απόλλωνας είναι θεοί, οπότε προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κάτι περισσότερο από ένα ρούχο», μας λέει για τη συμμετοχή της στο πρότζεκτ.

Για το πώς τη βοήθησε σε προσωπικό επίπεδο η συμμετοχή της στο Morphés και αν της δημιουργήθηκε μέσα από αυτή η επιθυμία να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό θεατρικών κουστουμιών, η Ελπίδα μάς λέει: «Έχω τελειώσει το τμήμα Θεατρικών Σπουδών και πάντα μου άρεσε να κατασκευάζω πιο δημιουργικά κομμάτια. Το σεμινάριο Morphés με βοήθησε πολύ στον τρόπο που σκέφτομαι. Δημιούργησα ένα “ρούχο” που μοιάζει να αιωρείται, ένα σώμα που βγαίνει από το σώμα. Σε κάθε συνάντηση έφτιαχνα ένα δείγμα και στην επόμενη το δημιουργούσαμε ξανά από την αρχή, μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Οπότε, ναι με βοήθησε πολύ η όλη διαδικασία στο πώς να σκέφτομαι και να επεξεργάζομαι αυτά που ονειρεύομαι».

«Ως πρωτοβουλία είναι ξεχωριστή. Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα. Ειδικά, όταν συμμετέχουν σε ένα τέτοιο πρότζεκτ σημαντικοί άνθρωποι της μόδας, όπως ο κύριος Γιώργος Ελευθεριάδης, ο οποίος ήταν εκεί σε όλα, μοιραζόταν μαζί μας τις γνώσεις του», εξηγεί η Ελπίδα Λίβανου.

Και συμπληρώνει πως είναι σημαντικό που γίνονται τέτοιες ενέργειες και δίνεται η ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να συμμετέχουν σε αυτές και να ανακαλύπτουν νέες τεχνικές, διαφορετικές σκέψεις και προσεγγίσεις.
Την Ελπίδα Λίβανου μπορείτε να τη βρείτε στο Instagram: el_livanou