Η αναμονή στον έλεγχο ασφαλείας είναι αναπόσπαστο -και συχνά εκνευριστικό- κομμάτι κάθε αεροπορικού ταξιδιού. Οι σαρωτές σώματος και αποσκευών περνούν μπροστά μας σαν ρουτίνα, όμως λίγοι γνωρίζουν τι ακριβώς αναζητούν αυτά τα μηχανήματα.

Από μεταλλικά αντικείμενα και οργανικά υλικά μέχρι… ιδρώτα και κοκαλάκια μαλλιών, οι σαρωτές λειτουργούν με τεχνολογία αιχμής για να εντοπίζουν πιθανούς κινδύνους με εντυπωσιακή ακρίβεια. Αν αναρωτιέσαι γιατί πρέπει να βγάζεις το ρολόι σου ή τι βλέπει πραγματικά το μηχάνημα όταν περνά η βαλίτσα σου, ήρθε η ώρα να λύσεις κάθε απορία.

Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών (TSA), R. Carter Langston, στο Reader’s Digest, οι σαρωτές σώματος αξιοποιούν την Προηγμένη Τεχνολογία Απεικόνισης (Advanced Imaging Technology- AIT) για να πραγματοποιούν πλήρη σάρωση του σώματος στους ελέγχους των αεροδρομίων. Πρόκειται για μια τεχνολογία βασισμένη σε κύματα χιλιοστομέτρου, τα οποία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορούν να εντοπίσουν ένα ευρύ φάσμα τόσο μεταλλικών όσο και μη μεταλλικών απειλών.

σαρωτής αεροδρομίου

«Ουσιαστικά, τα μηχανήματα στέλνουν κύματα χιλιοστομέτρων προς τα ενδότερα του επιβάτη», δήλωσε η Shawna Malvini Redden, PhD, συγγραφέας του 101 Pat-Downs. «Τα κύματα περνούν μέσα από τα ρούχα και αντανακλώνται στο δέρμα του επιβάτη (και σε ό,τι άλλο κρύβεται) και ανακλούν μια εικόνα, η οποία ερμηνεύεται από το μηχάνημα».

Οι σαρωτές παρέχουν μια εικόνα που μοιάζει με avatar (για ατομική προστασία της ιδιωτικής ζωής) σε όποιον κοιτάζει την οθόνη, και αν τα κύματα εντοπίσουν κάτι ύποπτο (όπως κάτι που έχετε αφήσει στην τσέπη σας), το μηχάνημα θα βάλει μια σημείωση συναγερμού στο avatar, ώστε οι άνθρωποι της ασφάλειας να ξέρουν πού να ψάξουν. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να αφαιρείτε ρολόγια, ζώνες, κέρματα, κλειδιά και συσκευές και να τα βάζετε σε ένα δίσκο.

Τι ψάχνουν; Κυρίως όπλα, ιδίως εκείνα που δεν πιάνουν οι ανιχνευτές μετάλλων. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά αρκετά τυχαία πράγματα που μπορούν να ενεργοποιήσουν τους σαρωτές όπως:

  • Πυκνά μαλλιά (ειδικά σε πλεξούδες ή κότσους)
  • Κλιπς μαλλιών
  • Σωματικά τρυπήματα
  • Συρμάτινα στηρίγματα στα γυναικεία εσώρουχα
  • Εξωτερικοί όγκοι
  • Ιδρώτας (που οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ανακλώνται από το νερό)

Τι ψάχνουν στην πραγματικότητα οι σαρωτές αποσκευών των αεροδρομίων

σαρωτής αεροδρομίου

Όπως αναφέρει το Time Out, οι σαρωτές ψάχνουν να εντοπίσουν πιθανές απειλές, και σύμφωνα με το BBC, αυτό γίνεται με τον εντοπισμό χρωμάτων και παράξενων σχημάτων. Αυτοί που εξετάζουν τις αποσκευές μας απελευθερώνουν ακτίνες Χ που περνούν μέσα από τις τσάντες μας και υπολογίζουν την πυκνότητα και τη μάζα του περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλικών, μη μεταλλικών και οργανικών αντικειμένων, σύμφωνα με την Point Security Inc. Το μέταλλο βγαίνει μπλε, τα οργανικά υλικά βγαίνουν πορτοκαλί και τα ελαφρύτερα μέταλλα βγαίνουν πράσινα.

Αντικείμενα όπως χάπια και χαρτονομίσματα εντοπίζονται σχετικά εύκολα από τους σαρωτές. Αν και δεν μπορούν να «αναγνωρίσουν» με ακρίβεια τα ναρκωτικά, μπορούν να υποδείξουν πιθανά σημεία όπου αυτά ίσως βρίσκονται. Οργανικά υλικά -όπως τρόφιμα, χαρτί, εκρηκτικές ύλες και ναρκωτικές ουσίες– εμφανίζονται με πορτοκαλί χρώμα στην οθόνη του σαρωτή. Αν λοιπόν οι αποσκευές περιέχουν κάτι που μοιάζει ύποπτο, η ασφάλεια πιθανότατα θα θελήσει να το εξετάσει πιο προσεκτικά.

Υπάρχει, επίσης, κάτι που ονομάζεται «τεμαχισμός» των αποσκευών -αν και αυτό δεν σημαίνει ότι τις ανοίγετε. Αντίθετα, ορισμένα αεροδρόμια διαθέτουν σαρωτές αξονικής τομογραφίας (CT), σαν αυτούς που υπάρχουν σε νοσοκομεία, οι οποίοι «κόβουν» τις αποσκευές, παρέχοντας μια εγκάρσια τομή του περιεχομένου κάθε λίγα χιλιοστά για να διαλύσουν κάθε αμφιβολία.