O πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Axel Weber, αρνείται να αλλάξει, ακόμη και αν πολλοί λένε ότι η έλλειψη διπλωματίας περιορίζει τις πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Ακολουθώ πάντα το δικό μου δρόμο και αυτό πάντα απέδιδε», δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας μιλώντας χθες σε ένα πάνελ στη Στουτγάρδη, ερωτηθείς αν θέλει να ηγηθεί της ΕΚΤ. «Είναι καλύτερο να κάνεις μία καλή δουλεία για οκτώ χρόνια από το να κοιτάζεις πάντα για την επόμενη».

Ο Weber πήγε «κόντρα στο ρεύμα» τοποθετούμενος ενάντια στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά πόσο θα επιλεγεί ως διάδοχος του Jean- Claued Trichet, του οποίου η θητεία λήγει σε ένα χρόνο. Οι κριτικές λένε ότι ο Weber δεν έχει την ικανότητα να επιτυγχάνει ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σε μία εποχή που η νομισματική ένωση αντιμετωπίζει την πιο σκληρή δοκιμασία.

Ο ρόλος του Weber ως επικεφαλής της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας της Ευρώπης και το γεγονός ότι η Γερμανία δεν απέκτησε ένα υψηλό «πόστο» στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1960, τον είχε καταστήσει «φαβορί» για τη διαδοχή του Trichet, σε δημοσκόπηση του Bloomberg σε οικονομολόγους τον Φεβρουάριο.

Αν και ανοικτά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διαφανεί ποιους στηρίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, η γαλλική εφημερίδα La Tribune είχε γράψει στις 22 Οκτωβρίου ότι ο Σαρκοζί είναι αντίθετος με την υποψηφιότητα Weber, λόγω του ιδιαίτερα δυναμικού του στυλ και των θέσεών του, ενώ υποστηρίζει τον επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, Mario Draghi.

Πηγή: emea.gr