Ενα από τα αγαπημένα θέματα κάθε τελετής έναρξης είναι οι εμφανίσεις των ολυμπιακών αποστολών, και στο τετράωρο σόου του Παρισιού, δεν έλλειψαν οι ενδυματολογικές επιλογές που προκάλεσαν συζήτηση. Αρκετές χώρες, θέλησαν να δημιουργήσουν αίσθηση πριν καν μπουν οι αθλητές τους στους αγωνιστικούς χώρους, και οι περισσότερες το κατάφεραν με μεγάλη η λιγότερη επιτυχία.

Μία από αυτές ήταν η Μογγολία. Οι αδερφές Michel, Amazonka και Munkhjargal Choigaalaa βρίσκονται πίσω από τη μογγολική εταιρεία ραπτικής «Michel & Amazonka», που σχεδίασε τις στολές της ολυμπιακής ομάδας για το Παρίσι.

Οι στολές ολοκληρώθηκαν μέσα σε μόλις τρεις μήνες και διαθέτουν κεντήματα με σημαντικούς συμβολισμούς: πουλιά για την ελευθερία, βουνά που συμβολίζουν τα τοπία της χώρας και τη σκληρή δουλειά, χρυσές και ασημένιες πινελιές, καθώς και τα εθνικά χρώματα.

Οι στολές της αποστολής του Καναδά φέρουν την υπογραφή της Lululemon που σχεδίασε μια συλλογή με στόχο να καλύψει τις ανάγκες των αθλητών, συνδυάζοντας την κομψότητα με ειδικά καναδικά prints.

Η Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας Stella Jean ηγήθηκε του σχεδιασμού της συλλογής Paris 2024 της αποστολής της Αϊτής. Θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στους ιθαγενείς, συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη από την Αϊτή, Philippe Dodard, ενσωματώνοντας το έργο τέχνης του στις στολές.

Μια συλλογή 14 κομματιών με την υπογραφή του Ralph Lauren έντυσε την αποστολή των ΗΠΑ. Η φετινή συλλογή έχει αντλήσει έμπνευση από το Παρίσι, «τη δυναμική και ζωντανή πόλη υποδοχής», ενώ περιλαμβάνει και τα εθνικά χρώματα κόκκινο, λευκό και μπλε.

Με στόχο την ανάδειξη της κομψότητας, η γαλλική Berluti σχεδίασε ένα σμόκιν στα χρώματα της γαλλικής σημαίας. Μάλιστα, κατά τη διαδικασία του σχεδιασμού, ζητήθηκε η γνώμη των αθλητών της αποστολής της Γαλλίας, αλλά και της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Η έμπνευση της Alpine Pro για τις στολές της ομάδας της Τσεχίας προήλθε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924. Η φετινή συλλογή περιλαμβάνει πολλά χρώματα – από μαύρες τσάντες και σακάκια μέχρι λευκές κουκούλες, μπλε αθλητικές φόρμες και κόκκινες φόρμες. Η Alpine Pro εξηγεί ότι το 1924 κάποιοι αθλητές φορούσαν λευκά με την εθνική σημαία, κάποιοι μαύρα και κάποιοι άφησαν τα κοστούμια για μια πιο άνετη φόρμα, γι’ αυτό ο στόχος της φετινής συλλογής ήταν να συνδυάσει τη λειτουργικότητα με το σχέδιο και το εθνικό χρώμα.

Η αιγυπτιακή φίρμα ανδρικών ρούχων Concrete σχεδίασε τις στολές της Αιγύπτου με στόχο την κομψότητα. Κατασκευάστηκαν από premium αιγυπτιακό βαμβάκι και η μονόχρωμη συλλογή διαθέτει στοιχεία από την αιγυπτιακή σημαία, ως σύμβολα υπερηφάνειας, πάθους και αποφασιστικότητας για νίκη.

Η πολυτελής τουρκική επωνυμία Vakko συνδύασε το βαθύ κόκκινο της χώρας με το μπλε του ουρανού, το χρώμα της ειρήνης, για να δημιουργήσει μια κομψή συλλογή, η οποία έντυσε τους αθλητές και τις αθλήτριες της Τουρκίας.

Τέλος, η χώρα μας, η οποία εμφανίστηκε, όπως πάντα, πρώτη στην τελετή έναρξης, παρουσιάστηκε με στολές της ελληνικής εταιρίας αθλητικού ρουχισμού 4F. Οι αθλητές μας φόρεσαν ενδύματα σε απλή γραμμή και τα χρώματα που κυριάρχησαν ήταν το μπλε και το πολύ ανοικτό μπεζ.