Με κάθε επισημότητα ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής έπειτα από τέσσερις ώρες η εντυπωσιακή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι.

Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη είναι εδώ και ξεκίνησε κι επίσημα στην πόλη του φωτός με ηγέτες και εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο να δίνουν το «παρών».

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων η τελετή έγινε σε υπαίθριο χώρο και όχι σε ένα στάδιο κατά μήκος έξι χιλιομέτρων στον Σηκουάνα.

Η βροχή δεν εμπόδισε τη διοργάνωση κι έτσι η τελετή ξεκίνησε στις 20:30 ώρα Ελλάδος.

(AP Photo/Robert F. Bukaty)
(AP Photo/David J. Phillip)
(AP Photo/Gregory Bull)
(AP Photo/Gregory Bull)

Το τελετουργικό της τελετής έναρξης

Η τελετή έναρξης ξέκινησε με την έπαρση της γαλλικής σημαίας και την ανάκρουση του γαλλικού εθνικού ύμνου.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα η Παρέλαση των Εθνών, κατά την οποία αθλητές που εκπροσωπούν 206 χώρες έκαναν την είσοδό τους στους Αγώνες. Για πρώτη φορά, ωστόσο, η είσοδος των αθλητών δεν έγινε με πορεία εντός του σταδίου, αλλά διέσχισαν τον Σηκουάνα  με πλοιάρια.

Κάθε εθνική αντιπροσωπεία επιβιβάστηκε σε ένα σκάφος εξοπλισμένο με κάμερες για να μπορούν οι θεατές να παρακολουθούν.

παρισι Ολυμπιάδα 2024

Η πορεία των έξι χιλιομέτρων ξεκίνησε από τη γέφυρα Όστερλιτς και κατευθύνθηκε  προς το Τροκαντερό κοντά στον Πύργο του Άιφελ. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι αθλητές πέρασαν μπροστά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, όπως τον Λούβρο και τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Πλήθος ηγετών από όλον τον κόσμο δίνουν το «παρών»

Παρόντες στην Τελετή Έναρξης είναι ηγέτες από όλο τον κόσμο αναμέσα τους κι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με μια λίστα που δημοσιοποίησε η γαλλική προεδρία, την τελετή έναρξης παρακολούθησαν στο Παρίσι, ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισάκ Χερτζογκ, ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Νούντα και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν από την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν.

Όπως επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι σημαντικών διεθνών οργανισμών, όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Οντρί Αζουλάι. Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρξει επίσημος εκπρόσωπος της Ρωσίας, οι αθλητές της οποίας διαγωνίζονται υπό ουδέτερη σημαία.

παρισι Ολυμπιάδα 2024

Η παρέλαση της ελληνικής αποστολής στο Σηκουάνα

Το πρώτο σκάφος που άνοιξε τη ναυτική παρέλαση που αντικατέστησε την παραδοσιακή παρέλαση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού είχε την ελληνική αποστολή.

Οι Έλληνες αθλητές κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες, ενώ πολλοί από αυτούς απαθανάτιζαν με τα κινητά τους τις μοναδικές στιγμές

Η είσοδος της Κύπρου

Εντυπωσίασε η κυπριακή αποστολή στην πλωτή «παρέλαση» των χωρών στον Σηκουάνα κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς εισερχόταν στην ενότητα «fraternité» που σημαίνει αδελφικότητα, αδελφότητα.

Μάλιστα, η λέξη «fraternité» αποτυπώθηκε πάνω στη σημαία της Κύπρου σε ένα πραγματικά πολύ όμορφο highlight.

Η Lady Gaga τραγούδησε στην έναρξη της τελετής

Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι εμφανίστηκε η Lady Gaga και τραγούδησε στα γαλλικά το «Bonsoir Paris».

Η Αμερικανίδα σταρ φορούσε ένα μαύρο κορμάκι και την πλαισίωνε μια ομάδα χορευτών, που φορούσαν επίσης μαύρα και κρατούσαν μεγάλα ροζ φτερά.

Για πρώτη φορά μέταλ συγκρότημα στην τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων

Το γαλλικό μέταλ συγκρότημα «Gοjira» τραγούδησε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, με εκατομμύρια βλέμματα παγκοσμίως να είναι στραμμένα πάνω τους.

Οι Gojira μετά από αφιέρωμα στη γαλλική επανάσταση τραγούδησαν το «Ça Ira».

Πρόκειται για μια μπάντα, η οποία το 2016 και το 2021 έλαβε δύο βραβεία Grammy για τα άλμπουμ «Gramma» και «Fortitude», ενώ έχουν συμμετάσχει και σε παγκόσμιες περιοδείες με μερικά από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα, όπως οι Metallica και οι Slipknot.

Η έπαρση της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων υπό τους ήχους του Ολυμπιακού ύμνου

Λίγο πριν το τέλος της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ακούστηκε ο Ολυμπιακός ύμνος και ταυτοχρόνως λάμβανε χώρα η έπαρση της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Ολυμπιακός Ύμνος είναι μια μουσική σύνθεση που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Κερκυραίο συνθέτη Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση και στίχους του Κωστή Παλαμά.

Ορκίστηκαν οι αθλητές

Άναψε η φλόγα

Ο «Ζιζού» παρέδωσε τη φλόγα στον Ραφαέλ Ναδάλ.

Το φαντασμαγορικό σόου στον Πύργο του Άιφειλ

(AP Photo/Brian Inganga, Pool)

Η φλόγα πέταξε ψηλά στον ουρανό

(AP Photo/David Goldman)

Ο τελικός βωμός ήταν ένα εντυπωσιακό αερόστατο που μόλις οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι, Ρινέρ και Περέκ άναψαν την φλόγα ανέβηκε στον ουρανό δημιουργώντας μια μαγική εικόνα.

(AP Photo/David Goldman)

Συγκλόνισε η Σελίν Ντιόν με το τραγούδι της

Η αγαπημένη τραγουδίστρια έκλεισε την τελετή ερμηνεύοντας με τον δικό της μοναδικό τρόπο το κομμάτι «L’Hymne à l’amour» της Εντίθ Πιάφ και όλος ο πλανητής σώπασε για να την απολαύσει.