Το πρώτο σκάφος που άνοιξε τη ναυτική παρέλαση που αντικατέστησε την παραδοσιακή παρέλαση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού είχε την ελληνική αποστολή.

Οι Έλληνες αθλητές κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες, ενώ πολλοί από αυτούς απαθανάτιζαν με τα κινητά τους τις μοναδικές στιγμές. Πίσω από το σφάφος που μετεφερε την ελληνική αποστολή, ακολούθησε εκείνη των προσφύγων, που στο Παρίσι μετράει 37 μέλη. Ακολουθούν οι άλλες αποστολές αλφαβητικά.

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, η τελετή έναρξης του Παρισιού 2024 για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων δεν πραγματοποιείται σε γήπεδο. Αντίθετα, δεκάδες σκάφη θα μεταφέρουν περίπου 7.000 αθλητές και καλλιτέχνες σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα.

Τα σκάφη είναι εξοπλισμένα με κάμερες που επιτρέπουν σε όσους παρακολουθούν στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό τους να βλέπουν από κοντά. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομά Ζολί αποκάλυψε η Ολυμπιακή φλόγα είχε «κλαπεί» από έναν μυστηριώδη ακροβάτη με λευκή κουκούλα.

Αναχωρώντας από τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz), η παρέλαση θα πλεύσει από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) και θα φτάσει κοντά στον Πύργο του Άιφελ, αφού περάσει κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ (Pont des Arts) και Πον νεφ (Pont Neuf), και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Την Τελετή Έναρξης παρακολουθούν περισσότεροι από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και περισσότεροι από 300.000 θεατές από τις όχθες του ποταμού, θα υπάρχουν περίπου 80 γιγαντιαίες οθόνες κατά μήκος της διαδρομής.

Περίπου 45.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται εκεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της τελετής, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων επέμβασης. Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί στην κορυφή των κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής, ενώ υπάρχει ένα σύστημα κατά των drone.

Οι κοντινοί σταθμοί του μετρό θα είναι κλειστοί, όπως και πολλές από τις γέφυρες. Κανένα αεροπλάνο δεν θα επιτρέπεται να πετάξει πάνω από το Παρίσι, εκτός αν είναι μέρος της τελετής.