Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη είναι εδώ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου, που θα λάβει χώρα στο Παρίσι ξεκινά.

Εκατομμύρια θεατές είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν όλα όσα έχουν ετοιμάσει οι Παριζιάνοι για να εκπλήξουν το κοινό. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην πόλη του φωτός, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων η τελετή θα γίνει σε υπαίθριο χώρο και όχι σε ένα στάδιο.

Η τελετή έναρξης ξεκίνησε στις 20:30 (ώρα Ελλάδας), θα έχει διάρκεια 3:45 ωρών και θα διεξαχθεί κατά μήκος έξι χιλιομέτρων στον Σηκουάνα.

Δείτε live την τελετή έναρξης:

Το τελετουργικό της τελετής έναρξης

Η τελετή έναρξης θα ξεκινήσει με την έπαρση της γαλλικής σημαίας και την ανάκρουση του γαλλικού εθνικού ύμνου.

Αμέσως μετά ακολουθεί η Παρέλαση των Εθνών, κατά την οποία αθλητές που εκπροσωπούν 206 χώρες θα κάνουν την είσοδό τους στους Αγώνες. Για πρώτη φορά, ωστόσο, η είσοδος των αθλητών δεν θα γίνει με πορεία εντός του σταδίου, αλλά θα διασχίσουν τον Σηκουάνα  με πλοιάρια.

Κάθε εθνική αντιπροσωπεία θα επιβιβάζεται σε ένα σκάφος εξοπλισμένο με κάμερες για να μπορούν οι θεατές να παρακολουθούν.

Η πορεία των έξι χιλιομέτρων θα ξεκινήσει από τη γέφυρα Όστερλιτς και θα κατευθυνθεί  προς το Τροκαντερό κοντά στον Πύργο του Άιφελ. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι αθλητές θα περάσουν μπροστά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, όπως τον Λούβρο και τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Μόλις ολοκληρωθεί η ναυτική παρέλαση (γύρω στις 22:50), θα πραγματοποιηθούν ομιλίες στην πλατεία Τροκαντερό (Place du Trocadéro), ανάμεσά τους του Τόνι Εστανγκέ, προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, και του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν θα κηρύξει την έναρξη των Αγώνων, προτού οι Γάλλοι σημαιοφόροι Φλοράν Μαναντού και Μελίνα Ρομπέρ Μισόν πουν τον Ολυμπιακό όρκο, μια κλασική τελετή από το 1920.

Πλήθος ηγετών από όλον τον κόσμο δίνουν το «παρών»

Παρόντες στην Τελετή Έναρξης θα είναι ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με μια λίστα που δημοσιοποίησε η γαλλική προεδρία, αναμένεται να παρακολουθήσουν τις Τελετές Έναρξης και Λήξης στο Παρίσι, ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισάκ Χερτζογκ, ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Νούντα και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν από την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν.

Επίσης θα παραβρεθούν εκπρόσωποι σημαντικών διεθνών οργανισμών, όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Οντρί Αζουλάι. Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρξει επίσημος εκπρόσωπος της Ρωσίας, οι αθλητές της οποίας διαγωνίζονται υπό ουδέτερη σημαία.