Βασιλείς, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, βασιλικοί σύζυγοι αλλά και πριγκιπικά ζευγάρια έχουν συμμετάσχει στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και είτε έχουν αποσπάσει μετάλλια, είτε έχουν αποσπάσει το χειροκρότημα και τα βλέμματα όλου του κόσμου.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του φετινού καλοκαιριού στο Παρίσι είναι επιτέλους εδώ, οπότε και εμείς ρίξαμε μια ματιά σε μερικούς από τους ιστορικούς βασιλικούς Ολυμπιονίκες από όλο τον κόσμο.
Από την πριγκίπισσα Άννα μέχρι την πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό, δείτε τους ευγενείς που διαγωνίστηκαν στη διεθνή σκηνή, των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στα «ευγενή αθλήματα», βεβαίως, οι περισσότερες συμμετοχές γαλαζοαίματων, όπως λέγονται στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες : ιστιοπλοΐα, ιππασία, αλλά και κολύμβηση, πολεμικές τέχνες, οι νεότεροι από αυτούς!
Τις περισσότερες συμμετοχές στις σύγχρονες Ολυμπιάδες φαίνεται πως έχει ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, όπως και ο πρίγκιπας Μπίρα του Σιάμ που ξεκίνησε να αγωνίζεται από το 1936! Πέντε και τέσσερις συμμετοχές αντίστοιχα.
Πρίγκιπας Αλβέρτος και Πριγκίπισσα Σαρλίζ του Μονακό
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’,ο γιος του Ρενιέ και της Γκρέις Κελί ξεκίνησε να προπονείται για το αγώνισμα του bobsleigh στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2001. Ο πρίγκιπας διαγωνίστηκε για το Μονακό σε πέντε διαδοχικούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (από το 1988 έως το 2002), συμμετέχοντας τόσο στους αγώνες δύο ανδρών όσο και στους αγώνες τεσσάρων ατόμων.
Αριθμός μεταλλίων: 0
Η σύζυγός του, πριγκίπισσα Charlene, πρώην Charlene Wittstock, αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, στα 100 μέτρα ύπτιο γυναικών.
Το 2000, η Charlene Wittstock, όπως ονομαζόταν τότε κολύμπησε για τη Νότια Αφρική στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν μέλος της μικτής ομάδας γυναικών 4×100 μέτρων της χώρας, η οποία τερμάτισε πέμπτη. Μάλιστα όπως αναφέρει και ο αστικός μύθος εκείνη τη συγκεκριμένη χρονιά, η Wittstock συνάντησε τον μελλοντικό της σύζυγο, πρίγκιπα Albert, στο κολυμβητήριο Mare Nostrum στο Μονακό.
Αριθμός μεταλλίων: 0
Βασιλική οικογένεια της Αγγλίας
Πριγκίπισσα Άννα, πριγκιπικός σύζυγος κάπτεν Μαρκ Φιλιπς, πριγκίπισσα Zara Tindall
Πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας ασχολούνται με τον αθλητισμό. Ο Βασιλιάς Κάρολος, τότε πρίγκιπας Κάρολος έπαιζε πόλο, ο Πρίγκιπας Χάρι ήταν στην ομάδα ράγκμπι του Eton και η Πριγκίπισσα της Ουαλίας είναι μια ικανή παίκτρια χόκεϊ επί χόρτου. Ωστόσο, ορισμένα μέλη της βασιλικής οικογένειας αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όλα αυτά τα χρόνια.
Princess Royal Άννα της Αγγλίας
Η πριγκίπισσα Άννα καβάλησε το άλογο της Βασίλισσας μητέρας της, τον Goodwill, και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976.
Η Princess Royal, όπως ονομάζεται σήμερα ήταν η πρώτη ευγενής της Βρετανίας που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, όπου και οδήγησε το Goodwill, το άλογο της μαμάς της, στο τριήμερο ιππικό αγώνα, σήμερα είναι πρόεδρος της Βρετανικής Ολυμπιακής Ένωσης και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Αριθμός μεταλλίων: 0
Ο καπετάνιος Mark Phillips τεως πριγκιπικός συζυγος της Princess Royal Άννα της Αγγλίας
Ο πρώην σύζυγος της πριγκίπισσας Anne της Αγγλίας ξεκίνησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1970 στην κατηγορία : άλματα επίδειξης αλόγων. Κέρδισε το χρυσό με τη βρετανική ομάδα ιππασίας το 1972. Κατέλαβε την 35η θέση ατομικά.
Αριθμός μεταλλίων: 2
Πριγκίπισσα Ζάρα Τίνταλ
Η κόρη της Princess Royal Άννα της Αγγλίας και του Μαρκ Φίλιπ ακολούθησε τα βήματα των γονιών της και αγωνίστηκε επίσης στη βρετανική ολυμπιακή ομάδα ιππασίας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012, η εγγονή της Βασίλισσας κέρδισε ακόμη και ένα ασημένιο μετάλλιο ως μέλος της ομάδας ιππασίας της Μεγάλης Βρετανίας. Με το άλογο της τον High Kingdom.
Αριθμός μεταλλίων: 1
Βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας
Ο τότε πρίγκιπας, γιος της Βασιλισσας Σοφίας, ήταν μέλος της ισπανικής ολυμπιακής ομάδας ιστιοπλοΐας στους Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Εκείνη τη χρονιά, ήταν και σημαιοφόρος της ισπανικής Ολυμπιακής ομάδας.
Αριθμός μεταλλίων: 0
Βασιλιάς Olav V της Νορβηγίας
Ο βασιλιάς Olav, τότε ο πρίγκιπας Olav, ήταν ένας μανιώδης αθλητής, κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ.
Αριθμός μεταλλίων: 1
Βασιλιάς Χαραλντ Ε’ της Νορβηγίας
Ακολουθώντας τα χνάρια του Ολυμπιονίκη πατέρα του, ο βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ Ε΄ αγωνίστηκε στους αγώνες γιοτ σε τρεις διαφορετικούς θερινούς Αγώνες: Τόκιο το 1964, Πόλη του Μεξικού το 1968 και Μόναχο το 1972.
Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Β’ της Ελλάδος
Ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Β’, αγωνίστηκε σε αγώνες ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, όπου κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο.
Αριθμός μεταλλίων: 1
Sheikha Maitha bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum
Η Sheikha Maitha Al Maktum έφερε τη σημαία των ΗΑΕ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.
Η κόρη του Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτόμ, Αντιπροέδρου και Πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αγωνίστηκε στις πολεμικές τέχνες στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έφερε την εθνική σημαία των ΗΑΕ στους αγώνες.
Αριθμός μεταλλίων: 0
Πριγκίπισσα Χάγια μπιντ Χουσεΐν
Η κόρη του βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας με σπουδές στην Οξφόρδη είναι επίσης ιππέας. Εκπροσώπησε τη χώρα στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
Αριθμός μεταλλίων: 0
Πριγκιπικός σύζυγος – Δούκας της Πάλμα Inaki Urdangarin
Ο Urdangarin αγωνίστηκε στην Ολυμπιακή ομάδα χάντμπολ για την πατρίδα του την Ισπανία στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, 1996 και 2000. Η ομάδα κέρδισε χάλκινα μετάλλια το 1996 και το 2000. Το 1997, παντρεύτηκε την Ινφάντα Κριστίνα, τη μικρότερη κόρη του βασιλιά Χουάν Κάρλος και της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας, και έγινε Δούκας της Πάλμα. Το ζευγάρι ωστόσο χώρισε.
Αριθμός μεταλλίων: 2
Πριγκίπισσα Κριστίνα της Ισπανίας
Η Ινφάντα Χριστίνα αγωνίστηκε στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ, αν και δεν κέρδισε κανένα μετάλλιο.
Αριθμός μεταλλίων: 0
Πρίγκιπας Μπίρα του Σιάμ
Ο Ταϊλανδός πρίγκιπας με σπουδές Eton ήταν στην ομάδα ιστιοπλοΐας της χώρας του σε τέσσερις Ολυμπιακούς αγώνες: Μελβούρνη (1956), Ρώμη (1960), Τόκιο (1964) και Μόναχο (1972).
Καταμέτρηση μεταλλίων: 0