Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να φανεί ενωμένη στη νέα κούρσα των εξοπλισμών, πέντε μέλη της «επαναστάτησαν» και ξεκίνησαν κρυφές συνομιλίες με τη Βρετανία για τη δημιουργία τράπεζας που θα επισπεύδει την αγορά όπλων.

Με αφορμή τις πρόσφατες συνεδριάσεις που διεξάγονται στα ευρωπαϊκά εδάφη, αξιωματούχοι από Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Πολωνία και Ολλανδία συναντήθηκαν με Βρετανούς ομολόγους τους στις Βρυξέλλες. Το Politico έγραψε ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου, με το Λονδίνο να προτείνει ένα «ριζοσπαστικό τρόπο» να αποκτηθούν όπλα εύκολα και γρήγορα.

Η ιδέα που έριξε στο τραπέζι είναι να δημιουργηθεί τράπεζα εξοπλιστικών που θα παρέχει δάνεια και δεν θα ελέγχει τις χώρες που επενδύουν σε εξοπλιστικά προγράμματα. Έτσι, κάθε μέλος του ιδρύματος θα μπορεί άμεσα να αποκτήσει τα όπλα που θέλει και να τα χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί, π.χ. να τα πουλήσει σε ένα τρίτο κράτος.

«Οι Βρετανοί έχουν έναν “δημοσιονομικό ζουρλομανδύα”, επομένως ενδιαφέρονται πολύ για αυτό», είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που βρήκε ελκυστική τη βρετανική πρόταση.

Το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα είναι ανεξάρτητο και δεν θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές, οπότε θα δρα όπως επιθυμεί. Επιπλέον, θα οριστεί μια διοικητική επιτροπή κατόπιν συνεννόησης των μελλοντικών μελών του για να λαμβάνει τις εκάστοτε αποφάσεις.

Τα μέλη της ΕΕ που συμμετείχαν στη συνάντηση βρήκαν ελκυστική την πρόταση, καθώς το πρόγραμμα ReArm Europe της Κομισιόν θα επιβάλει ελέγχους στην αγορά όπλων, όπως και αποκλεισμό από την άμεση μεταπώλησή τους, καθώς ο επανεξοπλισμός «είναι να γίνει για αμυντικούς και μόνο λόγους».

Με βάση το δημοσίευμα, οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν αφορούσαν το κομμάτι του δανεισμού. Οι Βρετανοί κρατώντας κλειστά τα χαρτιά τους αναφέρθηκαν αόριστα σε επενδυτές που βρήκαν, ενώ δεν παρείχαν λεπτομέρειες για εγγυήσεις ασφαλείας ή τα αιτήματα των δανειστών σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους.

Σε τρία στρατόπεδα η ΕΕ

Αξιωματούχοι που γνωρίζουν τι συζητήθηκε, είπαν στο Poltico ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χωρισμένη σε τρία στρατόπεδα στο ζήτημα των επανεξοπλισμών.

Από τη μία υπάρχει το λεγόμενο στρατόπεδο του Βορρά-χωρίς να απαρτίζεται από όλες τις βόρειες χώρες- που με μπροστάρη τη Γερμανία ζητά αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο στα εξοπλιστικά, ώστε να ξέρει από την πρώτη στιγμή τι θα γίνουν τα λεφτά.

Έπειτα, το δεύτερο στρατόπεδο αποτελείται από τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης, τα οποία θέλουν έλεγχο στα εξοπλιστικά, αλλά δεν διαφωνούν τελείως και με την ιδέα μιας οικονομικά φιλελεύθερης αγοράς όπλων.

Το τρίτο στρατόπεδο όμως, γνωστό ως στρατόπεδο του Νότου, αποτελούμενο κυρίως από Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία απαιτεί να δοθούν επιδοτήσεις στους επανεξοπλισμούς, πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση.

Σύμφωνα με το Politico, οι Βρετανοί ποντάρουν στις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία για τη δημιουργία μιας τράπεζας εξοπλιστικών, γιατί αυτές δέχονται ήδη ή θα δεχτούν την πίεση στην εξοπλιστική κούρσα.

Επίσημα, η Κομισιόν δεν έχει αντιδράσει και αξιωματούχοι της αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις. Σε περίπτωση που η βρετανική πρόταση συζητηθεί περαιτέρω όμως, αναμένεται να ανοίξει κι άλλο ρήγμα στα μέλη της ΕΕ, τα οποία ήδη είναι διαιρεμένα και σιγά σιγά αρχίζουν να διαφωνούν για τα πάντα.