Την εκτίμηση ότι η εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων είναι μια μεταρρύθμιση ιδιαίτερα σημαντική τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος στην ενημερωτική εκδήλωση ΕΒΕΑ-ΓΓΕ για την παρουσίαση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων.

«Η εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων είναι μια μεταρρύθμιση ιδιαίτερα σημαντική, με ουσιαστικό όσο και συμβολικό περιεχόμενο. Με οφέλη για το κράτος, για τις επιχειρήσεις, για το σύνολο των φορολογουμένων.

Δυστυχώς, όπως και πολλές άλλες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εφαρμόζεται με σημαντική καθυστέρηση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αλλαγή στο καθεστώς των δημοσίων προμηθειών εξαγγέλλεται στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Παρ’ όλα αυτά, η αξία και η σημασία της δεν μειώνεται.

Έστω και τώρα, η χώρα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ένα βήμα μπροστά, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Η διαδικασία των δημοσίων προμηθειών έφθασε δυστυχώς να θεωρείται συνώνυμη με την αλόγιστη σπατάλη και τη διαφθορά. Εξελίχθηκε σε χρόνια και ανίατη ασθένεια του ελληνικού κράτους, με συνέπειες όχι μόνο σε δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά και σε οικονομικό και κοινωνικό.

Το αδιαφανές και διάτρητο σύστημα του παρελθόντος στοίχισε πανάκριβα στους Έλληνες φορολογούμενους, μέσα από κατακερματισμένες και αποσπασματικές προμήθειες, προχειροφτιαγμένες και ασαφείς προκηρύξεις, φωτογραφικούς διαγωνισμούς, άγονες διαδικασίες και καθυστερήσεις, άχρηστα ή ξεπερασμένα τεχνολογικά υλικά.
Λειτούργησε όμως και ως βαρίδι στην ανάπτυξη του τόπου.

Εκτρέφοντας τη λεγόμενη κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, στρεβλώνοντας τον υγιή ανταγωνισμό, μοιράζοντας την αγορά μεταξύ ευνοούμενων και μη προμηθευτών. Κόστιζε άπειρο χρόνο και χρήμα στις επιχειρήσεις, για να συγκεντρώνουν τεράστιους όγκους δικαιολογητικών, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την ουσία και την ανταγωνιστικότητα της προσφοράς.

Πάνω από όλα, το παλιό καθεστώς υπέσκαπτε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια τις σχέσεις μεταξύ κράτους και πολίτη. Συνέβαλε στην πλήρη απαξίωση της έννοιας, των θεσμών και των λειτουργών του κράτους.

Όλη αυτή η παθογένεια, θα χρειαστεί βεβαίως πολύ καιρό για να θεραπευθεί, ακόμα και μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος προμηθειών. Ας μην ξεχνάμε ότι σε κάθε μεταρρύθμιση, σε κάθε βήμα μπροστά, υπάρχουν πάντα τα προσκόμματα και οι αντιδράσεις, από αυτούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «ξεβολεύονται». Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν υπάρχει περιθώριο ούτε δικαιολογία για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει, μαζί με όλους όσοι είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν αυτή τη σπουδαία μεταρρύθμιση.

Οι υγιείς δυνάμεις της αγοράς έχουν κάθε λόγο και κάθε συμφέρον να θέλουν την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου Συστήματος.

Γι’ αυτό και εκ μέρους τόσο του ΕΒΕΑ όσο και του συνόλου των Επιμελητηρίων της χώρας, σας διαβεβαιώνω ότι θα συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια, με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτό είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες, αλλά και απέναντι σε κάθε επιχείρηση που αγωνίζεται έντιμα για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί.

Η σημερινή εκπαίδευση, επομένως, έχει για μας ουσιαστικό χαρακτήρα. Και ελπίζω ότι η συνεργασία μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι συνεχής και αποδοτική, ώστε τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα να φανούν το συντομότερο δυνατόν, στα δημόσια ταμεία, στην αγορά, στις σχέσεις μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και πολιτών».