Η παγκόσμια οικονομία είναι «στην εντατική» και καμία χώρα δεν είναι προφυλαγμένη από την ευρωπαϊκή κρίση, δήλωσε σήμερα ο Χιλιανός υπουργός Οικονομικών Φελίπε Λαράιν, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την αντιπροεδρία της υπουργικής συνόδου του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Ο κ. Λαράιν προσέθεσε πως «είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο, για την έξοδο της Ελλάδας» από την ευρωζώνη και αυτή η έξοδος «είναι μια πιθανότητα που πρόσφατα ενισχύθηκε».

Η σχετική δήλωση του κ. Λαράιν έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την έδρα του ΟΟΣΑ. «Καμία οικονομία δεν έχει ανοσία από αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη», συνέχισε εκτιμώντας ότι είναι απαραίτητη «μια αποφασιστική δράση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης». «Για να καθησυχάσουμε τις αγορές πρέπει να δείξουμε ξεκάθαρα ότι το τείχος προστασίας [της ευρωζώνης] επαρκεί για τις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και για πιο μεγάλες χώρες, και ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει με όλα τα απαραίτητα μέσα», υπογράμμισε ο Λαράιν.

«Οι πιο σημαντικές ελπίδες για να αποφύγουμε μια παγκόσμια ύφεση βρίσκονται στις αναδυόμενες οικονομίες», οι οποίες αποτελούν «από άποψη καταναλωτικής δύναμης, το 49% της παγκόσμιας οικονομίας», εκτίμησε ο Λαράιν.