«Με επίπονες προσπάθειες διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την επαναφορά την Ελληνικής οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας σήμερα στις Βρυξέλλες, στη συζήτηση της αρμόδιας επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, υπό την προεδρεία της επιτρόπου, Ντανούτα Χούμπνερ.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης στον ρόλο του ΕΣΠΑ , για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Ο σχεδιασμός για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ , είχε στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας απορρόφησης και τον απεγκλωβισμό πόρων 14 δις ευρώ, υποστήριξε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το Νοέμβριο του 2011 οι εντάξεις έργων ανέρχονται σε 3,8 δις και είναι πλέον στο 92,04%, οι νομικές δεσμεύσεις με ενεργές συμβάσεις ανέρχονται πλέον σε 8 δις ευρώ και η απορρόφηση είναι αυξημένη κατά 38,3% και κυμαίνεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για το «αποπνικτικό πρόβλημα στέρησης ρευστότητας» στην ελληνική αγορά, τονίζοντας την προσπάθεια που γίνεται, όπως είπε, για τροποποίηση του κανονισμού εφαρμογής των χρηματοδοτικών εργαλείων, τη δημιουργία ενός εγγυοδοτικού ταμείου 500 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και ενός εγγυητικού ταμείου 1,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, με σκοπό την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.