Σταθερός στα 3,6 δισ. ευρώ παραμείνει ο λογαριασμός των μέτρων για μετά το 2018 . Όπως φαίνεται οι δανειστές και ειδικά οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τον λογαριασμό των μέτρων.
Ενώ οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου 2016-2018 συνεχίζονται το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει στην αναγκαιότητα περικοπών 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις και 1% στο αφορολόγητο.
Η ελληνική πλευρά, πιστεύει ότι το 2% του ΑΕΠ ενδεχομένως να κατέβει στο 1,5% κάτι που θα εξασφαλίσει μια «έκπτωση» της τάξεως του 0,25% στους φόρους και 0,25% στις συντάξεις.
Εντός της ημέρας αναμένεται να φανεί αν το κρίσιμο θέμα των δημοσιονομικών θα ξαναμπεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των υπουργών και των επικεφαλής των θεσμών.
Στο μεταξύ νέες προειδοποιήσεις φτάνουν από τον επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ.
Λίγες ώρες προτού μεταβεί στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζει ότι ο χειρισμός του Αλέξη Τσίπρα στις παροχές προς συνταξιούχους και νησιώτες επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι παράγοντες προσεγγίζουν πλέον τη διαπραγμάτευση.
Μιλώντας στη «Ναυτεμπορική«, δεν αποκλείει, πάντως, το ενδεχόμενο αντισταθμιστικών μέτρων, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι έπειτα από ενδελεχή εξέταση των θεσμών θα αποδειχθεί όντως μια διαρθρωτική και άρα βιώσιμη υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, αυτό καθ’ αυτό, μιλά χαρακτηριστικά για μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια που «μένουν στα χαρτιά» και για εξελίξεις στις ιδιωτικοποιήσεις που «δεν είναι ενθαρρυντικές». Τονίζει μάλιστα με νόημα ότι οι στόχοι για την απασχόληση στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να γίνονται «ειλικρινώς σεβαστοί».
Αναφορικά με τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος υπογραμμίζει ότι προηγείται η συμφωνία για τα μέτρα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Ως προς τις χρονικές δυνατότητες επίτευξης συμφωνίας; «Το Eurogroup της 20ής Μαρτίου είναι ήδη πολύ κοντά».