Σημάδια ασταθούς ανάκαμψης εκδηλώνονται στη βιομηχανία μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, έπειτα από μια διετία έντονης υποχώρησης του όγκου της παραγωγής, των εσόδων και της αποδοτικότητάς της, που οδήγησε στην καταγραφή ζημιών το 2010.

Ο δείκτης της παραγωγής του κλάδου το πρώτο πεντάμηνο του 2011 κινήθηκε ανοδικά, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2010, με αποτέλεσμα να καταγράφεται άνοδος της παραγωγής κατά 11,2%, έναντι πτώσης 18,6% έναν χρόνο πριν. Ειδικότερα τον περασμένο Μάιο κατεγράφη αύξηση κατά 16,2%.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τον περασμένο Ιούνιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία κεφαλαιουχικών αγαθών σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό, υποχώρησε κατά 5 σχεδόν μονάδες και διαμορφώθηκε στις 47 μονάδες.

Οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες περιορίστηκαν σχεδόν κατά 11 μονάδες, φθάνοντας στις -38, ενώ διογκωμένα για την εποχή εμφανίζονταν και τα αποθέματα, σύμφωνα με το 54% των επιχειρήσεων, έναντι μόλις του 13% που δήλωνε το αντίθετο.

Ως προς τις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και τη ζήτηση, το συντριπτικό 82% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι αυτές βρίσκονται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Αρνητικές είναι οι προβλέψεις για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου, αλλά και οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες εξαγωγές, όπου επτά στις δέκα επιχειρήσεις τις έκριναν χαμηλές για την εποχή.

Οι δυσμενείς εξελίξεις επηρέασαν αρνητικά και τις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, όπου το 43% των επιχειρήσεων αναμένει μείωση και μόλις το 3% προσβλέπει σε αύξηση των θέσεων εργασίας.

Σε όρους τιμών, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις αναμένει μείωσή τους το επόμενο διάστημα, ενώ τέλος, στο τριμηνιαίο ερώτημα για την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων, κατεγράφη σημαντική επιδείνωση στις εκτιμήσεις για την εγχώρια και τις ευρωπαϊκές αγορές και ηπιότερη ως προς τις διεθνείς αγορές.