Έντονες επιφυλάξεις διατυπώνει ο διοικητής της Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε μία λύση για την κρίση χρέους της Ελλάδας.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα εμπιστοσύνης. Τελευταία λέγαμε: μέχρι το 2013 δεν θα συμπεριληφθούν δανειστές στην εξυγίανση της Ελλάδας. Δεν ισχύει πλέον. Αυτό δεν συμβάλλει ιδιαίτερα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών», λέει ο κ. Μπλέσινγκ σε προδημοσίευση συνέντευξής του στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag (Βελτ αμ Ζόνταγκ) που θα κυκλοφορήσει αύριο.

Με την τοποθέτησή του αυτή ο κ. Μπλέσινγκ παίρνει αποστάσεις από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ, ο οποίος δήλωσε ανοιχτός στην πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων.

Ο κ. Μπλέσινγκ σημειώνει ότι η Ελλάδα αποτελεί το 2,3% της Ευρωζώνης και αυτό «σχετικοποιεί πολλά», όπως λέει. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα παραιτηθεί κανείς από τη διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν μοιραία», εκτιμά ο διοικητής της Commerzbank. Προβάλλει δε τον κίνδυνο απώλειας της εμπιστοσύνης των δανειστών στα κράτη, λέγοντας ότι «προφανώς διασαλεύεται η πεποίθηση ότι τα κράτη είναι ιδιαίτερα σίγουροι οφειλέτες».

Σημειώνεται ότι η Commerzbank έχει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα αξίας 2,9 δις ευρώ και είναι η δεύτερη κατά σειρά γερμανική τράπεζα μετά την κρατικοποιημένη Hypo Real Estate. To δημόσιο είναι βασικός μέτοχος της Commerzbank με ποσοστό 25%.