«Η σημερινή κυβέρνηση έχει, δυστυχώς, προβεί – χωρίς υπερβολή – σε μία σειρά κινήσεων, που επιβαρύνουν και πλήττουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, με τις εξαγωγικές να μην αποτελούν εξαίρεση. Αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές και το ΦΠΑ, αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τις μόνο κατ’ όνομα έκτακτες εισφορές, την έλλειψη ρευστότητας, την απουσία επενδυτικών κινήτρων και βέβαια την αδικαιολόγητη – δεδομένων μάλιστα των σημερινών οικονομικών συνθηκών – καθυστέρηση στην έγκαιρη αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, αλλά και το συμψηφισμό με άλλες οφειλές. Όλες αυτές οι επιβαρύνσεις μεταφράζονται σε αύξηση του λειτουργικού κόστους και σε οικονομική δυσπραγία για κάθε επιχείρηση», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κ. Μίχαλος, στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στο επιμελητήριο για την παρουσίαση του προγράμματος του ΕΣΠΑ: «Εξωστρέφεια – ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι «ανέκαθεν, οι ισχυρές εξαγωγές αποτελούσαν ένα σοβαρό δείκτη για τη δυναμική οποιασδήποτε εθνικής οικονομίας. Σήμερα, όμως, κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η οικονομία μας, η ενίσχυση των εξαγωγών αποτελεί ίσως τη μοναδική διέξοδο για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Διότι όσο η ζήτηση μειώνεται και η εγχώρια αγορά συρρικνώνεται, τόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να αναζητήσουν νέες αγορές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Και στο σημείο αυτό θα προσθέσω ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι πράγματι ανταγωνιστικά και μπορούν, αλλά και οφείλουν να διεκδικήσουν μερίδια στις ξένες αγορές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά τους στις αγορές του εξωτερικού. Τα στοιχεία που έχουμε είναι ελπιδοφόρα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι συνολικές εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 10,7% το 2010 σε σχέση με το 2009, φθάνοντας τα 16.248,4 εκατ. ευρώ έναντι 14.675,3 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που εγγράφηκαν στο μητρώου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων σημείωσε αύξηση της τάξης του 10%».

Πρόταση του επιμελητηρίου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση αντίστοιχων προγραμμάτων – όπως είναι το «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» – με στόχο οι επιχειρήσεις να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες και να διερευνήσουν νέες εμπορικές συνεργασίες, συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ και στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων», είναι βέβαιο ότι – πέραν της αξιοποίησης, επιτέλους, των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 σε δράσεις που στηρίζουν την ελληνική επιχειρηματικότητα – συμβάλλει:

• στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας

• στην ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, σύμφωνα με σύγχρονες προδιαγραφές

• στον αναπροσανατολισμό της εξαγωγικής δραστηριότητας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας

Κυρίως, όμως, θα στηρίξει τις νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε κλάδους στα βήματά τους στις αγορές του εξωτερικού.