Υποτονικό κλίμα επικρατεί στις πρωινές συναλλαγές της Δευτέρας, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν οριακές μεταβολές ενόψει της έναρξης της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου.

Πιο αναλυτικά, η καλοκαιρινή διάθεση φαίνεται πως «χτυπά» και τους χρηματιστηριακούς δείκτες οι οποίοι διαπραγματεύονται σε στενό εύρος διακύμανσης. Στο επίκεντρο βρίσκονται σήμερα τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Μ. Βρετανίας καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου της αμερικανικής Alcoa αργότερα μέσα στην ημέρα τα οποία αναμένεται να δώσουν την τάση των επόμενων ημερών.

«Τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 27% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με τις εταιρείες ενέργειας και υλικών να οδηγούν τα κέρδη, αντικατοπτρίζοντας τόσο την ισχυρή ζήτηση όσο και τις τιμές», εκτιμά στο Dow Jones Newswires η Credit Agricole.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, το ενδιαφέρον στρέφεται στη BP, αφενός λόγω των νέων προσπαθειών περιορισμού της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, αφετέρου εξαιτίας των φημών που γίνονται όλο και πιο έντονες για το μέλλον της εταιρείας.

Ειδικότερα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο βρετανικός κολοσσός βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση παγίων αξίας 12 δισ. Δολαρίων στην αμερικανική Apache, ενώ ξεχωριστά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επικείμενη σοβαρή πρόταση εξαγοράς της BP από την Exxon.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,24% στις 249,50 μονάδες. Ο Stoxx 50 καταγράφει πτώση 0,17%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημειώνει κέρδη 0,04%.

Σε επίπεδο τοπικών δεικτών, ο FTSE100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,15% ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,12%, ενώ ο γαλλικός CAC-40 κινείται στο +0,05%.

Απώλειες 1,01% σημειώνει και ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 0,40% ενισχύεται ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI καταγράφει πτώση 0,14%. Στην Πορτογαλία ο PSI20 σημειώνει απώλειες 0,74% και στην Ουγγαρία ο δείκτης BUX υποχωρεί σε ποσοστό 0,30%.

Μικτά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο +0,17% και τον Micex στο -0,14%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE 100 υποχωρεί κατά 0,46%.

Πηγή: capital.gr