Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο: έπειτα από την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, το Πεκίνο απάντησε επιβάλλοντας αντιστοίχως δασμούς ύψους 84% – με τον Τραμπ να ανταπαντά αυξάνοντας τους δασμούς στο 125%. Σε παρόμοια αντίποινα σε βάρος των ΗΠΑ αναμένεται να προβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και η ΕΕ – οι δασμοί της Ένωσης αναμένονται να αγγίξουν τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αφορούν πρωτίστως αγροτικά προϊόντα.

«Τώρα που οι δασμοί του Τραμπ τίθενται σε ισχύ, που η ΕΕ αντιδρά αμήχανα και η Κίνα με οργή, που ο αμερικανός πρόεδρος αποδεικνύει τον σαδιστικό του χαρακτήρα και συμπεριφέρεται χλευαστικά – τώρα είναι που μπορούμε να μιλήσουμε για εμπορικό πόλεμο», γράφει η Süddeutsche Zeitung σε σχετικό σχόλιο με τίτλο «Η Κίνα πολεμά τη φωτιά με φωτιά. Τώρα έχουμε εμπορικό πόλεμο».

«Η Κίνα δέχθηκε να συμμετάσχει στον πόλεμο και αποδέχθηκε συνειδητά την κλιμάκωση των δασμών, επειδή θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον της. Τα γειτονικά της κράτη, όπως το Βιετνάμ και η Ινδονησία, θα αποστασιοποιηθούν χωρίς ενδοιασμούς από τις ΗΠΑ και θα στραφούν στην Κίνα. Οι προσφορές προς την ΕΕ βρίσκονται ήδη στο τραπέζι. Και οι γερμανικές επιχειρήσεις θα παραμερίσουν τώρα τις πολιτικές τους αμφιβολίες και θα στρέψουν την προσοχή τους στα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους.

Το Πεκίνο προετοιμάζεται εδώ και χρόνια για αυτήν την κατάσταση», συνεχίζει η εφημερίδα του Μονάχου. «Η κυριαρχία της Κίνας στις πρώτες ύλες και οι δραστηριότητές της στις αναδυόμενες οικονομίες του Νότου θα αποφέρουν τώρα καρπούς. Αυτό είναι κάτι που θα αντιληφθεί και η ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από την κινεζική αγορά».

Τι 34%, τι… 125%

«34%, 54%, 104% – […] ακούγεται σαν μία δραματική κλιμάκωση. Για την Κίνα όμως οι δασμοί ύψους 104% δεν αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτούς στο 34%», παρατηρεί από την πλευρά της η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

«Ο λόγος είναι πως σε πολλές κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ […] το περιθώριο κέρδους κυμαίνεται γύρω στο 30%, οπότε οι δασμοί ύψους 34% καθιστούν ούτως ή άλλως μη ελκυστική την αμερικανική αγορά για τους περισσότερους Κινέζους εξαγωγείς. Επομένως, ο Τραμπ έχει ήδη εξαντλήσει τα περιθώρια εκφοβισμού του Πεκίνου.

Αυτό όμως σημαίνει ταυτοχρόνως πως για τις κινεζικές επιχειρήσεις η σημαντική αγορά των ΗΠΑ de factο παύει πλέον να αποτελεί επιλογή. […] Και αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων αυτών προς τις ΗΠΑ, αποτελούσαν το σημαντικότερο στήριγμα για την αποδυναμωμένη κινεζική οικονομία». Γι’ αυτό και οι ειδικοί εκτιμούν πως «η κινεζική οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε ακόμα και να υποδιπλασιαστεί, εάν εκλείψουν εντελώς οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ».

Οι επιπτώσεις για την Κίνα θα φανούν εν καιρώ

Όπως εξηγεί ακόμα η Handelsblatt, «η κινεζική ηγεσία έθεσε τον Φεβρουάριο στόχο ανάπτυξης περίπου 5%. Ωστόσο η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του έτους, που θα ανακοινωθεί προσεχώς, δεν θα περιλαμβάνει ακόμη τις επιπτώσεις της πολιτικής του Τραμπ. Το αντίθετο: το τελευταίο διάστημα πολλοί πελάτες από τις ΗΠΑ “στοκάρουν” προϊόντα “made in China” – και με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν αισθητά τις εξαγωγές της Κίνας.

Το πόσο σοβαρό θα είναι όμως το πλήγμα για την Κίνα από τον πόλεμο των δασμών που διεξάγει ο Τραμπ αναμένεται να φανεί μέσα στους επόμενους μήνες. Το Πεκίνο πάντως ανησυχεί, κάτι που φαίνεται και από τα ρεπορτάζ για μία έκτακτη συνεδρίαση της κρατικής ηγεσίας με κορυφαία στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και σημαντικούς εκπροσώπους διαφόρων υπηρεσιών της κυβέρνησης – με θέμα φυσικά το πώς θα στηριχτεί η οικονομία και οι κεφαλαιαγορές», καταλήγει η HB.

Πηγή: Deutsche Welle