Το ουγγρικό ινστιτούτο παραγωγής ισοτόπων Izotop Intezet κατέγραψε αύξηση της εκπομπής ραδιενεργού ιωδίου-131 από το εργαστήριό του στη Βουδαπέστη και ανέστειλε την παραγωγή, μέχρι να διορθωθούν τα φίλτρα του.

Το Ινστιτούτο διέκοψε την παραγωγή από τον Ιούνιο ως το Αύγουστο και προέβη σε ρυθμίσεις του συστήματος των φίλτρων. Το Σεπτέμβριο επανέλαβε την παραγωγή ιωδίου-131, όμως οι εκπομπές δεν μειώθηκαν στα προηγούμενα επίπεδα, έτσι σταμάτησε και πάλι την παραγωγή μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στο σύστημα των φίλτρων.

Το ιώδιο-131, το οποίο σε υψηλές δόσεις συνδέεται με τον καρκίνο, μπορεί να μολύνει προϊόντα όπως το γάλα και τα λαχανικά. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ίχνη ιωδίου-131 εντοπίσθηκαν στην Ευρώπη, αφού ενημερώθηκε σχετικά από τις αρχές της Τσεχίας.

Η IAEA διευκρίνισε πως τα ίχνη αυτά δεν δημιουργούν ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και ότι δεν πιστεύει πως τα σωματίδια προέρχονται από τον πληγέντα πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.