Για περισσότερους από 14 μήνες ο έγκλειστος με το προσωνύμιο «Μόντι», υπήκοος Αλβανίας με τρεις διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης και τουλάχιστον τρία διαφορετικά πατρώνυμα, είχε στήσει «μπίζνα» πολλών χιλιάδων ευρώ μέσα στις φυλακές Ιωαννίνων. Βασικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα που εξαρθρώθηκε από τους «Αδιάφθορους» είχε ο 58χρονος υποδιευθυντής των φυλακών και δύο διοικητικές υπάλληλοι (σ.σ. μία λογίστρια και μία στη διαχείριση).

Κομβικό ρόλο στην αποκάλυψη της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης έπαιξαν οι νόμιμες συνακροάσεις από τη ΔΙΔΑΠ (σ.σ. την ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που συλλέγει κάθε ηλεκτρονικό – ψηφιακό στοιχείο που αφορά κακοποιούς), όπως προκύπτει από τους διαλόγους που έχουν καταγραφεί. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ghost-phones (σ.σ. τα λεγόμενα «πακιστανικά»), ενώ είχαν αναπτύξει και δικό τους λεξιλόγιο, για να μη γίνονται αντιληπτοί. Αίσθηση προξενεί το γεγονός ότι σε κάποιους διαλόγους ο «Μόντι» επιχειρεί να περάσει εντός των φυλακών Ιωαννίνων χρηματικό ποσό ύψους 21.000 ευρώ, προκαλώντας την αντίδραση των –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- συνεργών του. 

Διάλογος 1

Υποδιευθυντής: Πάει Αθήνα να φέρει λεφτά; Τι λεφτά; Όχι κάνα ποσό τρελό;

«Μόντι»: 21 είναι (σ.σ. αναφερόμενος στην εισαγωγή 21.000 ευρώ εντός των φυλακών Ιωαννίνων).

Διοικητική υπάλληλος: Β.;

Υποδιευθυντής: Τι; 21; Ευρώ; Όχι και τόσα λεφτά. Θες να τα φέρει 2-2;, 3-3; 1,5-1,5; Δώσ’ τους κάνα (ακατάληπτη φράση). Δώσ’ τον άλλον να φέρει 1,5. Κάπως έτσι… Θα μας λένε ότι νομιμοποιούμε…

Διοικητική υπάλληλος: Τι θα μας λένε; Θα γίνει καμιά στραβή μπροστά, να κάνουν έναν έλεγχο εδώ, και θα με πάνε δεμένη, παιδί μου.

Υποδιευθυντής: Θα μπει η αρχή νομιμοποίησης μαύρου χρήματος.

Διάλογος 2

«Μόντι»: Θα μου φέρουν κάτι λεφτά αύριο εμένα… Οκτώμισι, εννιά;

Υποδιευθυντής: Κατοστάρικα;

«Μόντι»: Χιλιάδες.

Υποδιευθυντής: Δεν μπαίνουν οκτώμισι χιλιάδες έτσι. Πρέπει να στα φέρουν πέντε φορές.

«Μόντι»: Αφού θα έρθουν δύο άτομα, ρε. Από τέσσερις.

Υποδιευθυντής: Μην κάνεις μ@@@κίες. Φαίνονται.

«Μόντι»: Θα ‘ρθουν από Κέρκυρα, ρε φίλε.

Υποδιευθυντής: Ε, αυτά όμως είναι λεφτά. Όταν είναι πολλά, πρέπει να βάζεις αποδείξεις. Ότι είναι από τράπεζες κι αυτά. Ας φέρει δύο χιλιάρικα, ας σου ξαναφέρει δύο χιλιάρικα.

Διάλογος 3

«Μόντι»: 21. (σ.σ. αναφερόμενος στην εισαγωγή 21.000 ευρώ εντός των φυλακών Ιωαννίνων).

Διοικητική υπάλληλος: Τι;

«Μόντι»: 21.

Διοικητική υπάλληλος: Τι 21; Είσαι στα καλά σου, μωρέ;

«Μόντι»: Ναι.

Διοικητική υπάλληλος: Δεν γίνεται αυτό που λες. Θα μας πάνε φυλακή. Θα μπούμε φυλακή με αυτό. Αν ήταν λίγα, εύκολο. Θα μπούμε φυλακή. Είναι πάρα πολλά. Δεν δικαιολογούνται.

«Μόντι»: Δεν θέλω να τα δικαιολογήσεις.

Διοικητική υπάλληλος: Πας καλά, παιδάκι μου; Πού σκατά; Και πού να τα βάλω; Στο βρακί μου;

«Μόντι»: Πάρ’ τα έξω. Αν τα πάρεις τα λεφτά και τα βάλεις κάπου; Δεν θα μας πιάσουν. Κρύψ’ τα κάπου.

Διοικητική υπάλληλος: Με εκθέτεις. Δεν σε νοιάζει. Ούτε και αυτήν τη νοιάζει (αναφερόμενη στη λογίστρια – διοικητική υπάλληλο).