Η Ολλανδία ήταν το φαβορί για την πρόκριση στους προημιτελικούς του Euro 2024 και το επιβεβαίωσε και στην πράξη νικώντας με 3-0 τη Ρουμανία χάρη σε γκολ των Χάκπο και Μάλεν (2), περιμένοντας να δει ποια εκ των Αυστρία ή Τουρκία θα είναι ο επόμενος αντίπαλός της.

Οι Ρουμάνοι ήταν αρκετά ενθουσιώδεις στο ξεκίνημα του παιχνιδιού και πρέσαραν ψηλά για να δυσκολέψουν τους Ολλανδούς στην κυκλοφορία της μπάλας, πετυχαίνοντάς το ως ένα βαθμό. Αυτό, όμως, δεν αρκούσε και δυστυχώς για αυτούς δεν άργησε να αποδειχθεί αφού στο 20′ ήρθε το 0-1 από το δυνατό σουτ του Χάκπο στην κλειστή γωνία του Νίτα έπειτα από ωραία ομαδική προσπάθεια.

Από νωρίς, επομένως, η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν είχε το προβάδισμα και στο 26′ θα μπορούσε να το διευρύνει με την κεφαλιά του Ντε Φράι που έστειλε τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Το παιχνίδι, με λίγα λόγια, πήγαινε καλά για την Ολλανδία και άσχημα για τη Ρουμανία, η οποία στο 38′ έκανε και αναγκαστική αλλαγή, με τον Ρακοβιτσάν να παίρνει τη θέση του Μόγκος.

Λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου μάλιστα, στο 44′, οι «οράνιε» είχαν μεγάλη ευκαιρία για το δεύτερο γκολ που θα τους έφερνε πιο κοντά στην πρόκριση αλλά ο Σιμόνς, αν και αμαρκάριστος στο ύψος του πέναλτι, καθυστέρησε πολύ και οι αμυντικοί πρόλαβαν να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο.

Με το ξεκίνημα του β’ μέρους ο Κούμαν έβγαλε τον Μπέρχβαϊν και έβαλε τον Μάλεν, με την Ολλανδία να ελέγχει πλήρως τον αγώνα και να πλησιάζει στο δεύτερο γκολ και στο 54′ με τον Ντεπάι, η προσπάθεια του οποίου δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού οι αμυντικοί πρόλαβαν να απομακρύνουν τη μπάλα και ενώ αυτή είχε πορεία προς το τέρμα.

Λίγα λεπτά μετά, στο 58′, ήταν η σειρά του Φαν Ντάικ να φλερτάρει με το 0-2 αλλά σημάδεψε το κάθετο δοκάρι με κεφαλιά μετά την εκτέλεση κόρνερ και στο 62′ ο Χάκπο πήγε για τρελή γκολάρα ξεκινώντας από το κέντρο και αποφεύγοντας όποιον βρέθηκε μπροστά του αλλά η ο Νίτα αντέδρασε σωστά στο σουτ που επιχείρησε.

Στο επόμενο λεπτό, στο 63′, ο ίδιος παίκτης, ο Χάκπο, σκόραρε με προβολή έπειτα από φάση διαρκείας αλλά ήταν σε θέση οφσάιντ και το γκολ ακυρώθηκε, με το παιχνίδι να παραμένει έτσι στο 0-1. Οι Ολλανδοί είχαν νέα μεγάλη ευκαιρία στο 73′ με το τετ α τετ του Φέρμαν αλλά η μπάλα έφυγε άουτ και τελικά η νίκη και η πρόκριση για την ομάδα του Κούμαν οριστικοποιήθηκε στο τελευταίο 10λεπτο.

Στο 83′ ο Χάκπο δεν παράτησε τη φάση αλλά επέμεινε και δικαιώθηκε αφού πρόλαβε τη μπάλα πριν βγει εκτός και έκανε το γύρισμα για τον Μάλεν που έγραψε εύκολα το 0-2.

Τα πάντα είχαν πλέον κριθεί αφού η Ρουμανία δεν γινόταν να ανατρέψει το σκορ και στο 93′ ήρθε και το 0-3 για την Ολλανδία, η οποία περιμένει Αυστρία ή Τουρκία στους «8», με τον Μάλεν να σκοράρει ξανά ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την αντεπίθεση.

Ρουμανία: Νίτα, Ράτιου, Ντραγκούσιν, Μπούρτσα, Μόγκος (38′ Ρακοβιτσάν), Μ. Μάριν (72′ Τσικαλντάου), Μαν, Στάντσιου (88′ Ολάρου), Ρ. Μάριν, Χάτζι (72′ Αλίμπεκ), Ντραγκούς (72′ Μιχάιλα).

Ολλανδία: Φερμπρούχεν, Ντούμφρις, Ντε Βράι, Φαν Ντάικ, Άκε (69′ Φαν Ντε Φεν), Σχάουτεν (69′ Φέρμαν), Σίμονς, Ράιντερς, Μπέρχβαϊν (46′ Μάλεν), Ντεπάι (92′ Μπλιντ), Χάκπο (85′ Βέγκχορστ).