Εδώ και δεκαετίες στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ίσχυε ο κανόνας «ένας ηγέτης-δικτάτορας που επιθυμεί να γίνει αποδεκτός από τη Δύση». Στόχος ήταν να βελτιώσει την εικόνα του. Και για να το καταφέρει έπρεπε να βρει μια σύζυγο γοητευτική, μορφωμένη και κυρίως αφοσιωμένη στο ανθρωπιστικό έργο της και στον άνδρα της.

Οι προνομιούχες σύζυγοι ισχυρών ανδρών, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Εspresso της Κυριακής», «πάντρευαν»τον ακτιβισμό με τον εκσυγχρονισμό, τη φιλανθρωπία με τις λαμπερές εμφανίσεις.

H Σουζάν Μουμπάρακ της Αιγύπτου ονειρευόταν να κερδίσει βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το ανθρωπιστικό της έργο αλλά τώρα κατηγορείται για διαφθορά. Ο σύζυγός και οι δύο γιοι της είναι στη φυλακή και αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, ενώ η ίδια βρίσκεται έξω με εγγύηση.

Η γοητευτική Ράνια της Ιορδανίας, σύζυγος του βασιλιά Αμπντάλα, αγαπήθηκε στο εξωτερικό όσο καμία άλλη εστεμμένη.  Παρ΄ ότι ο βασιλιάς σύζυγός της έχει κάνει αναγκαστικές μεταρρυθμίσεις για να «προλάβει» την εξέγερση των υπηκόων του, η Ράνια ζει με ασφάλεια.

Η Ασμα τη Συρίας είχε υποσχεθεί ότι θα ανανέωνε το καθεστώς της Συρίας, όμως δεν τα κατάφερε. Η 36χρονη σύζυγος του Μπασάρ αλ Ασαντ, θέλοντας να αποφύγει τον κίνδυνο πιθανής δολοφονίας κρύβεται κάπου στη Δαμασκό, ή κατ’ άλλες πληροφορίες, έχει διαφύγει στο Λονδίνο.

H Λεϊλα Τραμπελσί της Τυνησίας διέφυγε με το σύζυγό της Μπεν Αλί στη Σαουδική Αραβία, που τους προσφέρθηκε άσυλο, όταν οι Τυνήσιοι έκαναν την δική τους επανάσταση.