Η Βίκυ Καρατζόγλου είναι μια ερμηνεύτρια που κατάφερε να κατακτήσει το κοινό από την πρώτη στιγμή, με τη ζεστή, μελωδική φωνή της, αλλά και την ξεχωριστή παρουσία της στη δισκογραφία και τη σκηνή.

Τώρα, η ερμηνεύτρια έρχεται για τρεις παραστάσεις τον Οκτώβριο στον Σταυρό του Νότου plus και μας υπόσχεται ένα πρόγραμμα αμιγώς λαϊκό με «μεγάλα» τραγούδια, κορυφαίων δημιουργών και ερμηνευτών, αλλά και από την προσωπική της δισκογραφία.

Η Bίκυ Καρατζόγλου, στην πιο ώριμη στιγμή της καλλιτεχνικής της πορείας, επιλέγει τραγούδια «πιο κοντά στην ψυχή της» και καλεί στη σκηνή τρεις μοναδικές ερμηνεύτριες: τη Μελίνα Ασλανίδου, τη Νατάσσα Μποφίλιου και την Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Λίγο πριν την έναρξη των εμφανίσεών της, η Bίκυ Καρατζόγλου μίλησε στο Newsbeast.gr.

– Ετοιμάζεστε για τις εμφανίσεις σας στον Σταυρό του Νότου. Σας πάει πολύ ο συγκεκριμένος χώρος. Νιώθετε κι εσείς το ίδιο;

Εάν δεν το ένιωθα κι εγώ μάλλον δε θα το νιώθατε κι εσείς, έτσι νομίζω ότι πάει αυτό. Ο Σταυρός του Νότου είναι το καλλιτεχνικό μου σπίτι, είναι οι πρώτοι άνθρωποι, οι πρώτοι επιχειρηματίες που με πίστεψαν και με στήριξαν και που μαζί τους μεγάλωσα. Τα μαγαζιά δεν είναι μόνο ντουβάρια και καρέκλες αλλά η ενέργεια όσων πέρασαν και άφησαν ιστορία. Και ο Σταυρός του Νότου είναι μια ιστορία που μετράει 30 χρόνια. Δεν είναι λίγο αυτό.

– Τι θα δούμε στις νέες εμφανίσεις σας;

Θα δείτε ότι πιο κοντινό στην ψυχή μου. Ένα πρόγραμμα με λαϊκά τραγούδια που είχα ανάγκη να ξανατραγουδήσω για να ξαναβρώ την αλήθεια μου, τα πατήματα μου, την αρχή μου. Είναι η πρώτη φορά που κάνω την επιμέλεια του προγράμματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι «ειδική» και μπορώ να το κάνω καλά, όχι, απλώς γουστάρω να το κάνω και το κάνω. Εύχομαι να το γουστάρετε κι εσείς όσο κι εγώ.

– Στο πρόγραμμά σας θα παρουσιάσετε μεγάλα λαϊκά τραγούδια. Η νέα γενιά αγαπάει το λαϊκό τραγούδι; Αν δεν κάνω λάθος έχετε μία κόρη στην εφηβεία, με την παρέα της τι τραγούδια ακούνε;

Η κόρη μου με εκπλήσσει καθημερινά με τα ακούσματα της. Μέχρι τώρα δεν είχε καμία σχέση με τη λαϊκή μουσική, αντιθέτως μπορώ να πω ότι τα έλεγε όλα «μπουζούκια» με ύφος υποτιμητικό. Άκουγε ξένη μουσική και ελληνική ραπ. Πριν λίγες μέρες ξαφνικά μου είπε ότι της αρέσει ένα τραγούδι της Νατάσας Θεοδωρίδου, το «Καλύτερα μαζί σου και τρελός». Στην αρχή χαμογέλασα και σκέφτηκα να τη διορθώσω λέγοντας της ότι αυτό το τραγούδι είναι του Στράτου Διονυσίου αλλά μετά σκέφτηκα, τι σημασία έχει; Το σημαντικό είναι που έφτασε στ’αυτιά της και που βρήκε τρόπο να την αγγίξει. Το λαϊκό τραγούδι μπορεί να μην είναι «μόδα» αλλά δεν του χρειάζεται να είναι μόδα. Είναι κλασικό και αυτό ήταν, είναι και θα είναι πάντα «η μόδα».

– Ασλανίδου, Μποφίλιου, Τσαλιγοπούλου. Πείτε μας δύο λόγια για την καθεμιά ξεχωριστά και πώς είναι να συνεργάζεστε μαζί τους

Παρόλο που είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους καλλιτεχνικά, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που θαυμάζω. Είναι επαγγελματίες, έχουν ήθος, ντομπροσύνη και καθαρότητα. Αυτά τα στοιχεία κάνουν τη συνεργασία πολύ εύκολη, δεν είναι τυχαίο που και οι τρεις έχουν καταφέρει να είναι τόσο αγαπητές στο κοινό και να βρίσκονται στη θέση αυτή τόσα χρόνια.
Η Μελίνα είναι για μένα ένα αληθινό πλάσμα, ένα κορίτσι με καρδιά μικρού παιδιού που έχει πάντα καλή σκέψη για τον άλλον. Δεν μπορώ να φανταστώ να λέει κακία για κάποιον, είναι εύκολος άνθρωπος, ανοιχτός, δε θέλει να σε δυσκολέψει. Ακόμα και τη στιγμή που έπρεπε να βρούμε τι τραγούδια θα πει στο λαιβ μου έλεγε «είναι η βραδιά σου, θα πω ότι γουστάρεις εσύ». Με συγκίνησε.
Η Νατάσα είναι επαγγελματίας σε όλα της. Γρήγορη και ουσιαστική, ξέρεις ότι αυτό που θα ακούσεις και θα σου πει, αυτό θα είναι, δε θα σε κοροϊδέψει. Της πρότεινα να έρθει καλεσμένη και η απάντηση ήρθε μέσα σε 10 λεπτά. Είναι δοτική και μεγαλόψυχη με τους ανθρώπους και τους συναδέλφους.
Η Ελένη έχει μια ανησυχία καλλιτεχνική, δεν βαριέσαι ποτέ, δεν ξέρεις τι θα ακούσεις και τι θα δεις, είναι απρόβλεπτη, τεράστια καλλιτέχνης από τις λίγες.. Όμως στην καθημερινότητα της είναι νομίζω άνθρωπος που πατάει στη γη, ξέρει τι θέλει και πως να το καταφέρει. Έχουμε ανταλλάξει και μερικές συνταγές, έχω την εντύπωση ότι είναι και εξαιρετική μαγείρισσα. Το ένιωσα από την αρχή που της τηλεφώνησα ότι παρά το φορτωμένο πρόγραμμα θα ερχόταν με πολλή αγάπη… είναι τέτοιο πλάσμα..

– Ήρθατε στην Αθήνα στα 17 σας από την Δράμα. Είναι εύκολο για ένα παιδί από την επαρχία να ξεκινήσει στο τραγούδι, σε έναν χώρο δύσκολο που χρειάζεται και γνωριμίες; Υπήρχαν καλλιτέχνες που σας βοήθησαν στα πρώτα σας βήματα;

Όχι δεν ήταν εύκολο σε καμία περίπτωση. Και αν δεν είχα τους γονείς μου να με στηρίζουν οικονομικά και ψυχολογικά δεν ξέρω αν θα είχα καταφέρει να συνεχίσω. Εννοείται πως χρειάζονται οι γνωριμίες όπως και σε όλα τα επαγγέλματα. Η Δήμητρα Γαλάνη ήταν ο πρώτος άνθρωπος που με βοήθησε. Της έστειλα το πρώτο μου ντέμο που είχα γράψει με τη βοήθεια του Δημήτρη Καπηλίδη και αυτή με πήρε τηλέφωνο ενθουσιασμένη. Η οικογένεια Καπηλίδη που είναι και από τη Δραμα, ήταν οι μόνοι φίλοι των γονιών μου στην Αθήνα που είχαν σχέση με τη μουσική και με βοήθησαν στα πρώτα μου βήματα, θα τους ευγνωμονώ πάντα. Η Δήμητρα μού μίλησε με υπέροχα λόγια για τη φωνή μου, με παρακίνησε να πάω στα σεμινάρια ερμηνείας τραγουδιού του Σταμάτη Κραουνάκη και γενικώς μου έδωσε μια ώθηση να προχωρήσω σωστά. Ήταν και είναι -χωρίς να το ξέρει και να της το έχω πει ποτέ- το κριτήριο μου για πράγματα που κάνω ή δεν κάνω στη δουλειά μου. «Πως θα το έβλεπε η Δήμητρα άραγε»; έτσι σκέφτομαι… Νιώθω τεράστια εκτίμηση και ευγνωμοσύνη που μπορώ να τη συμβουλεύομαι για το καθετί.

– Έχετε κάποια συμβουλή που την κρατάτε ως φυλαχτό;

Η πιο σωστή συμβουλή που μου είχαν δώσει φεύγοντας από τη Δράμα, ήταν και αυτή που άργησα τόσο να εκτιμήσω. «Να μην αλλάξεις». Πόσο δύσκολο να παραμείνεις ο εαυτός σου με τόσες ανασφάλειες και τόσες δυσκολίες που έχει αυτή η δουλειά; Στην αρχή μπορεί και να θεώρησα ότι ήταν το πιο χαζό πράγμα που μπορούσαν να μου πούνε. Ήταν όμως το πιο σοφό. Το ξέρω τώρα που χρειάστηκε πρώτα όμως να με χάσω και να με ξαναβρώ.

– Από τις συνεργασίες που έχετε κάνει, ποια ξεχωρίζετε περισσότερο και γιατί;

Ξεχωρίζω την τελευταία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Με τον Νίκο περάσαμε τρία φανταστικά χρόνια πάνω και κάτω από τη σκηνή. Έγινε οικογένεια μου, ένας άνθρωπος που μπορούσα να εμπιστευτώ και καλλιτεχνικά αλλά και ανθρώπινα. Ο Νίκος είναι δοτικός με τους συναδέλφους του αλλά και διακριτικός. Θα σου πει μια γνώμη αλλά ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να επέμβει άγαρμπα ή να προσβάλει κάποιον. Έχει ευγένεια και ήθος πάνω και κάτω από τη σκηνή.

– Επόμενα επαγγελματικά σχέδια μετά τις εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου;

Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε κάποιες ακόμα εμφανίσεις με τον Νίκο Πορτοκαλογλου, στην Πάτρα τον Οκτώβριο και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο. Αυτά είναι τα μόνα ανακοινώσιμα προς το παρόν. Σίγουρα θα με δείτε σε μουσικές σκηνές στην επαρχία και στην Αθήνα να παίζω το πρόγραμμα που ετοιμάσαμε για τον Σταυρό του Νότου ενώ συγχρόνως ετοιμάζω να κυκλοφορήσω το νέο μου single.

Πληροφορίες

Βίκυ Καρατζόγλου
Σταυρός Του Νότου Plus
12, 19 & 26 Οκτωβρίου

Καλεσμένες της, τρεις κορυφαίες ερμηνεύτριες :
Στις 12/10 η Μελίνα Ασλανίδου
Στις 19/10 η Νατάσσα Μποφίλιου
Στις 26/10 η Ελένη Τσαλιγοπούλου

Μαζί της οι μουσικοί:
Τύμπανα: Δημήτρης Μποσινάκος
Κιθάρα: Ευρυπίδης Ζεμενίδης
Μπάσο: Γιώργος Καλογερόπουλος
Κλαρινέτο, σαξόφωνο, φλογέρες: Χρήστος Παπαδόπουλος
Πιάνο: Οδυσσέας Αποστολόπουλος
Μπουζούκι,Τρομπετα: Νίκος Σαμαράς

Προπώληση: more.com