Μία γυναίκα που ήταν παράλυτη από τη μέση και κάτω, εξαιτίας ενός ατυχήματος στο σκι, κατάφερε και περπάτησε ξανά με τη βοήθεια ενός ρομποτικού εξωσκελετού.

Η συσκευή Ekso, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη στην Διεθνή Έκθεση Τεχνολογία στο Λονδίνο. Τα βιονικά πόδια ανιχνεύουν τις μικρές κινήσεις στο άνω μέρος του σώματος του χρήστη και μετά τις μεταφράζουν σε βήματα.

Η Amanda Boxtel, παράλυτη από το 1992, είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει την συσκευή Ekso στην έκθεση και ίδια δήλωσε ότι αφού περπάτησε ξανά, μετά από τόσα χρόνια χάρη στον εξωσκελετό, όταν γύρισε στο ξενοδοχείο ξέσπασε σε κλάματα. Χαρακτήρισε μάλιστα την συσκευή ως επαναστατική και ότι αλλάζει την ζωή κάποιου.

«Η αίσθηση του να περπατάω και να λυγίζω τα γόνατά μου και να ακουμπάω τα πόδια μου στο έδαφος, είναι απλά συγκλονιστικό. Εάν το είχα σπίτι, θα το χρησιμοποιούσα συνέχεια, οι απλές καθημερινές συνήθειες, του να σηκώνεσαι και να τεντώνεσαι και να πιάνεις μία κούπα από το ντουλάπι στην κουζίνα θα ήταν υπέροχο. Σε ένα πάρτι, από το να κοιτάζω τα ρουθούνια όλων από κάτω, θα μπορούσα να σταθώ και να τους κοιτάζω στα μάτια», συνέχισε, ότι τα σώματά μας είναι φτιαγμένα για να στεκόμαστε όρθιοι και όχι να καθόμαστε σε ένα καροτσάκι, στάσιμοι.

Ο CEO της εταιρείας Ekso Bionics, στην Καλιφόρνια, Eythor Bender, αποκάλυψε ότι η όλη ιδέα του εξωσκελετού είχε γεννηθεί και αναπτυχθεί για να αποκτήσουν οι στρατιώτες υπεράνθρωπη δύναμη. Μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου, αποφάσισαν να την προσαρμόσουν στις ανάγκες ανθρώπων που αντιμετώπιζαν προβλήματα με την σπονδυλική τους στήλη, δίνοντας τους ξανά την ικανότητα να στέκονται όρθιοι και να περπατούν.

Ο Bender, εξήγησε πως οι διάφοροι αισθητήρες ανιχνεύουν τις κινήσεις ενός ανθρώπου, τις οποίες μετά ένα υπολογιστής τις μεταφράζει και ανάλογα ενεργοποιεί τους ειδικούς μικροκινητήρες που βρίσκονται στα γόνατα και τους γοφούς, ώστε να πραγματοποιηθεί βηματισμός.

Η τιμή του εξωσκελετού, που αγγίζει τα 160.000 δολάρια, θα αποτελέσει σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον ένα σημαντικότατο βοήθημα σε κέντρα αποκατάστασης. Αργότερα και εάν το κόστος είναι δυνατό να μειωθεί τότε θα μπορούσε να γίνει και πιο εμπορικό και να αλλάξει πραγματικά την ζωή όλων των ανθρώπων εκείνων που είναι καθηλωμένοι σε μία καρέκλα, χαρίζοντάς του μία πιο ανεξάρτητη και «κινητή» ζωή.

Πηγή: proho.gr