Προσωπικότητες από όλη τη μουσική βιομηχανία αποδίδουν φόρο τιμής στον αείμνηστο «νονό της βρετανικής μπλουζ» Τζον Μάγιαλ, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 90 ετών, στο σπίτι του στην Καλιφόρνια.

Το συγκρότημα του, οι Bluesbreakers, αποτέλεσε σημείο εκκίνησης για σταρ, όπως ο Έρικ Κλάπτον και ο Μικ Φλίτγουντ και ο Μάγιαλ ήταν βασική δύναμη για τη διάδοση των μπλουζ σε ένα ευρύτερο κοινό τη δεκαετία του 1960.

Στη σελίδα του Τζον Μάγιαλ στο Instagram ανακοινώθηκε ο θάνατός του. «Τα ζητήματα υγείας που ανάγκασαν τον Τζον να τερματίσει την επική του καριέρα στις περιοδείες οδήγησαν τελικά στην ειρήνη έναν από τους μεγαλύτερους μαχητές του δρόμου αυτού του κόσμου» αναφέρεται στην ανάρτηση.

Ο Τζον Μάγιαλ γεννήθηκε στο Μάκλσφκιλντ της Αγγλίας το 1933. Άρχισε να ερευνά τη συλλογή τζαζ και μπλουζ του πατέρα του ως έφηβος και έμαθε να παίζει πιάνο, κιθάρα και φυσαρμόνικα για να δημιουργήσει τη δική του άποψη για τη μουσική. Μετά από τρία χρόνια στις ένοπλες δυνάμεις που τον οδήγησαν στην Κορέα, φοίτησε σε Σχολή Καλών Τεχνών και έγινε γραφίστας, παράλληλα με την ενασχόληση με τη μουσική μέσω του συγκροτήματος Blues Syndicate.

Ζούσε επίσης σε ένα δεντρόσπιτο στον κήπο των γονιών του. «Όταν ήμουν έφηβος, έως την εποχή που παντρεύτηκα, όταν ήμουν 30» είπε αργότερα. «Ζούσαμε σε ένα μικρό σπίτι, οπότε το δωμάτιό μου ήταν πάνω από ένα δέντρο» ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Το 1963, σε ηλικία 30 ετών, μετακόμισε στο Λονδίνο για να γίνει επαγγελματίας μουσικός, εν μέσω της έκρηξης της rhythm and blues που γέννησε συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones, οι Spencer Davis Group και οι Animals.

Την περίοδο 1965 και 1969, μεταξύ των εκκολαπτόμενων μουσικών που μαθήτευσαν κοντά του ήταν ο Έρικ Κλάπτον, ο οποίος δημιούργησε το συγκρότημα Cream και τελικά έγινε επιτυχημένος σόλο καλλιτέχνης, ο Πίτερ Γκριν που σχημάτισε τους Fleetwood Mac. και ο Μικ Τέιλορ, τον οποίο πήραν οι Rolling Stones από το συγκρότημα του Μάγιαλ.

«Ως τραγουδιστής-τραγουδοποιός, μουσικός και αρχηγός μπάντας, ο Τζον Μάγιαλ επέδειξε ταλέντο στο να καθοδηγεί ταλαντούχους νέους μουσικούς, πολλούς από τους οποίους στρατολόγησε για το πρωτοποριακό συγκρότημα του Bluesbreakers» αναφέρεται στον λογαριασμό στο X του Rock & Roll Hall of Fame (Αίθουσα της Δόξας του Rock & Roll) στο οποίο εισήχθη νωρίτερα φέτος ο μουσικός.

«Με ξεχωριστή φωνή και στυλ, έκανε φανταστικές ηχογραφήσεις που διεύρυναν την εμβέλεια των μπλουζ χωρίς ποτέ να τα αποδυναμώνουν. Ο Μάγιαλ άσκησε μεγάλη επιρροή στο rock & roll εμπνέοντας αμέτρητους μουσικούς και θαυμαστές με αξέχαστη και επιδραστική μουσική μιας ζωής» σημειώνεται.

Ο αρχηγός των Rolling Stones, Μικ Τζάγκερ δήλωσε: «Πολύ λυπηρό που έμαθα για τον θάνατο του Τζον Μάγιαλ. Ήταν μεγάλος πρωτοπόρος της βρετανικής μπλουζ και είχε μία υπέροχη διαίσθηση για ταλαντούχους νέους μουσικούς, συμπεριλαμβανομένου του Μικ Τέιλορ – τον οποίο μου σύστησε μετά τον θάνατο του Μπράιαν Τζόουνς – εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τους Stones».

Ο Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδιστής Γουόλτερ Τράουτ, φίλος του Τζον Μάγιαλ, δημοσίευσε μια φωτογραφία του με τον μουσικό από τα 90α γενέθλια του τον περασμένο Νοέμβριο, γράφοντας: «Στα 90α γενέθλια του Τζον Μάγκια τον περασμένο Νοέμβριο, δεν είχα ιδέα, ότι θα ήταν μια από τις τελευταίες φορές που θα τον έβλεπα. Ως συνήθως, ήταν αστείος, γενναιόδωρος και ευγενικός. Είναι και θα είναι πάντα ο μουσικός μου μέντορας. Μόλις χάσαμε έναν γίγαντα. Τον αγαπούσα σαν πατέρα και θα τον αγαπώ πάντα».

Πηγή: ΑΠΕ